2014 m. lapkričio 16 d., sekmadienis

Airiška skaldytų avižų košė



Rašyti apie kasdieninį valgį ne mažiau svarbu negu apie šventinius patiekalus, nes juk paprastų dienų būna kur kas daugiau negu šventadienių, sutinkate? Todėl šiandien nusprendžiau parašyti apie avižas, o jeigu dar tiksliau - avižinę košę. Galbūt jūs jau viską apie ją žinote, o gal ir ne :) 

Taigi, avižos. Sovietmečiu būdavo tokios didelės avižinių dribsnių pakuotės - žalios, su išpieštomis ryškiai geltonomis avižomis, ir vadinosi, kiek atsimenu, Hercules. Bet mūsų namuose jų atsirasdavo retai, tik tuomet, kai atvažiuodavo paviešėti prosenelė, labai mėgusi šias kruopas. Mama vaikystėje avižinės košės nevirdavo, nes buvo (ir tebėra) įsitikinusi, kad nesvarbu, kokio pavidalo ir šviežumo būtų avižos, jos būtinai turės kartų prieskonį. Tai, žinoma, jos asmeninis prietaras, nes karstelėti gali nebent pasenusios avižos. Šiaip ar taip, prasidėjus studijų metams ir atsiradus galimybei pačiai planuoti savo valgiaraštį, avižas į jį įtraukiau labai sėkmingai. Tiesa, kaip tik tuo laiku Lietuvą pasiekė muesli tipo kruopos, bet išbandžiusi visokius sausus pusryčius ir granolas supratau, kad šiltą avižinių dribsnių košę rytais man valgyti kur kas skaniau.

Tik vėliau sužinojau, kad avižinė košė nebūtinai verdama iš dribsnių. Pavyzdžiui, tradicinė airių košė (angl. oatmeal porridge arba stirabout) visuomet verdama iš skaldytų avižų (angl. steel-cut oats arba pinhead oats). Savo išvaizda tokios avižos primena miežines ar kvietines kruopas. Iš jų išvirta košė būna ne tiktai kitokios tekstūros negu avižiniai dribsniai, bet ir, lyginant su greito paruošimo košėmis, turi daugiau naudingų medžiagų. Gaminant dribsnius jie iš pradžių termiškai aprodojami, paskui suplojami, o gaminant greito paruošimo dribsnius - dar ir susmulkinami. Skaldytos avižos termiškai neapdorojamos, tik rupiau ar smulkiau sukapojamos, todėl jas reikia virti žymiai ilgiau (apie pusvalandį) - bet ir naudos organizmui iš jų galima tikėtis daugiau. Be to, košė būna gardi! 


Aš naudoju Rude Health firmos skaldytas (smulkintas, kapotas) avižas. Jas pirkau assorti.lt internetinėje parduotuvėje. Nežinau kaip Vilniuje ir kituose miestuose, bet Kaune, tiesą sakant, skaldytų avižų pirkti nemačiau. Mūsuose taip jau yra: jau kokį produktą galima nusipirkti, tai rasite jį visur, o jeigu ko nors nerandate vienoje vietoje - mažai šansų, kad rasite ir kitur, mat dauguma sveiko maisto parduotuvių turi kone identišką - ir, deja, gana skurdų - asortimentą. Internetinės parduotuvės man patinka labiau, nes kartais jose galima įsigyti to, ko nerasi parduotuvių lentynose, be to, jos sutaupo daugybę laiko ieškant reikiamo produkto, jeigu tik tuo produktu Lietuvoje iš viso prekiaujama.

Neseniai išsamų įrašą, kaip verdama ir su kuo valgoma skaldytų avižų košė yra paskelbusi Segebutė - tikrai verta perskaityti jos įrašą. Aš, savo ruožtu, matau prasmę skelbti savo įrašą dėl dviejų priežasčių: 1) airiai turi metodą, kaip skaldytų avižų košę pradėti virti iš vakaro, o iš ryto per kelias minutes paruošti pusryčiams: tai svarbu, nes toli gražu ne visi rytais gali ir/ar turi noro paskirti 40 min. ar dar daugiau laiko košei virti; 2) airiai skaldytų avižų košę gardina kiek kitaip negu amerikiečiai.

Skaldytų avižų košė su sviestu ir muscovado cukrumi. Nuotrauka Kristinos 


Airiška skaldytų avižų košė 

Ši pusryčių košė verdama iš vakaro.

Ingredientai: (4 porcijoms) 

1 puodelis (250 ml) skaldytų avižų kruopų 
4 puodeliai (11) vandens 
1 a.š. druskos (be kaupo) 
Pieno ir/ar neriebios grietinėlės (patiekiant) 
Sviesto (patiekiant) 
Muscovado cukraus (patiekiant)
  1. Iš vakaro į storadugnį puodą suberkite kruopas. Maišydami kruopas, kad nebūtų guziukų, po truputį supilkite vandenį. Užkaiskite, užvirinkite ir pasūdykite. 
  2. Vis pamaišydami, virkite 15-20 min.; airiai teigia, kad maišyti košę visuomet reikia laikrodžio rodyklės kryptimi, nes maišant prieš laikrodžio rodyklę, galite prisišaukti piktąją dvasią :) 
  3. Nukaiskite. Košė vis dar turėtų būti šiek tiek pavandenijusi - uždenkite ją ir palikite per naktį. Per tą laiką kruopos sugers visą vandenį ir suminkštės.
  4. Iš ryto košę vėl užkaiskite, pagal skonį įpilkite pieno ir/ar grietinėlės, išmaišykite ir leiskite užvirti. Pavirkite 1-2 min. ir nukaiskite - košė turėtų būti minkšta ir gardi. 
  5. Jeigu mėgstate nesaldžią košę, valgykite ją, pagardintą tik sviestu. 
  6. Jeigu norite saldžios košės, tradicinis būdas ją pagardinti - užbarstyti tamsaus muscovado cukraus: jam tirpstant, košę valgysite su tamsiu, charakteringo skonio sirupu - gal jis nuotraukoje ir neatrodo itin gražiai, bet valgant bus gardu. Saldintą košę taip pat galima pagardinti sviestu, sezoninėmis uogomis, vaisiais, riešutais ir pan., be to, cukrų galite pakeisti medumi.
Ir dar vienas Darinos Allen patarimas, išskaitytas XX a. pradžios airiškuose šaltiniuose: norint, kad košę valgytų vaikai, kiekvieną porciją galima patiekti su saldžiu kondensuotu pienu, apibarstytą spalvotais meduolių pabarstukais. Išmėginau su savo vaiku - tikai veikia! Negalėjau patikėti, kad košė akimirksniu tapo tokiu geidžiamu patiekalu. Pabarstukai gal ir nėra pats naudingiausias sveikatai priedas, bet, manau, tamsiais rudens ar žiemos rytais tokia košė pakelia nuotaiką, tad įvairovės dėlei išmėginti verta :)

Skaldytų avižų košė su kondensuotu pienu ir pabarstukais. Nuotrauka Kristinos 


Recepto šaltiniai čia ir čia:
Darina Allen, Irish Traditional Cooking, Great Britain: Kyle Books, 2012, p. 268.

4 komentarai:

  1. O kur rasi skaldytų avižų?
    Man visai kitam tikslui reikia :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas, Julija! Aš ne be reikalo rašau įvadus į receptus: ten paprastai papasakoju, kur randu pirkti retesnius produktus. Čia irgi viską parašiau, netgi pakuotės nuotrauką įdėjau, tai nesikartosiu, pažiūrėk keliomis eilutėmis aukščiau virš recepto :) Sėkmės avižų paieškose, o prie progos ir košę gal susigundysi išsivirti :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.