2015 m. kovo 24 d., antradienis

Papajos su portveinu



Nežinau kaip jums, bet man dabar toks metų laikas, kai be galo norisi žalumos - ir lauke, ir lėkštėje. Deja, kol dar neprasidėjo lietuviška vasara, iš daržovių skyriaus dažnai išeinu mažai ką pešusi, arba tenka leistis į kompromisus ir pirkti atvežtinius, nebūtinai sezoniškus vaisius ir daržoves. Šįkart nutiko būtent taip: namo parsinešiau apyžalių papajų, jas savaitę nokinau ant palangės, o tuomet ruošiau patiekalą, kurį kiekvienas gali pavadinti pagal savo skonį - užkandžiu, salotomis arba desertu.

Taigi, kas čia per patiekalas? Jo kilmės šalis - Angola, portugališkai jis vadinasi Mamão com Vinho do Porto, angliškai - Papaya with Port Wine, o lietuviškai - papaja su portveinu. Šis receptas - tipiškas pavyzdys, kaip vienas vienintelis rašytinis šaltinis gali išpopuliarinti patiekalą ir paversti jį reprezentaciniu šalies simboliu. Laurens van der Post savo knygoje African Cooking (1970), rašydamas apie gyvenimą Angoloje, papasakojo, kad savo pietus Luandoje pradėdavo nuo papajos, apšlakstytos šlakeliu laimo sulčių ir portveinu. Kai receptą nusičiupo tinklaraštininkai, netgi toks paprastas valgis įgavo visą puokštę variacijų. Vieni siūlo papajas papildomai pabarstyti pipirais ir valgyti kaip užkandį prieš valgį, kiti - pagardinti cinamonu ir valgyti kaip desertą. Vieni tvirtina, kad labiausia tinka raudonas portveinas, kiti - kad baltas, o treti yra įsitikinę, kad nesvarbu, koks vynas, svarbu, kad prieš tai jis būtų pavirtas su kvapiais prieskoniais ir taip paruoštas "portveino padažas". Vieni siūlo papają pjauti per pusę ir vyną supilti į duobutę, likusią išskobus sėklas, kiti nurodo, kad papają geriausia pjaustyti ketvirčiais ir patiekti atskirose lėkštelėse, treti mano, kad patogiausia mėgautis šiuo valgiu - suraikyti vaisius siauromis juostelėmis ir paruošti vieną bendrą salotų dubenį. Na, jūs mane supratote :)

Nuotrauka Kristinos

Ką šiuo klausimu manu aš? Manau, kad tai portugalų, kelis šimtmečius valdžiusių Angolą, patiekalas, spėčiau, modernus ir atsiradęs jau XX amžiuje. Nes, sutikite, nei portveinas, nei patiekalo išvaizda visai neprimena Afrikos kaimų meniu :) Ir visai nesvarbu, kaip supjaustyta papaja, arba kokio atspalvio porto vyną pasirinksite (aišku, kuo aukštesnės kokybės jis bus, tuo daugiau malonumo teiks). Mano galva, vienintelis svarbus dalykas čia - kuo sultingesnės, saldesnės, gerai nunokusios papajos. Laimo sultys ir portveinas, naudojami kaip prieskoniai, turėtų atsverti ir papildyti papajos saldumą naujomis natomis. Patikėkite, saldžias papajas patiekti su šiais priedais - labai gera mintis, o tokios salotos, pasiūlytos valgio pradžioje, gali nesunkiai tapti pietų ar vakarienės žvaigžde.

Ne tik mūsiškiai, bet ir iš šiltų kraštų atkeliavę vaisiai turi savo sezoniškumą, tik mes ne visada apie jį nutuokiame. Geriausios papajos būna vasaros pabaigoje - rudens pradžioje, maždaug rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais. Kai pamatysite papajas gelsvai oranžine žievele, čiupkite jas nedvejodami - vadinasi, vaisiai sunokę. Šiuo metu parduodamos papajos būna žalios, bet gera žinia yra ta, kad papajas galima sunokinti, jeigu tik jos nenuskintos labai žalios. Rinkitės tas, kurios yra šviesiai žalia, o dar geriau - gelsva odele, parsinešę namo sudėkite į popierinius maišelius ir, retkarčiais pavartydami, laikykite šiltoje vietoje nuo poros dienų iki savaitės. Svarbiausias papajų sunokimo indikatorius yra jų spalva, nes nei minkštumas, nei kvapas neišduoda, kada vaisius tinkamas valgyti. Informatyvią lentelę su paaiškinimais, kaip ir kiek laiko nokinti papajas rasite čia. Ir negaminkite šių salotų su žaliomis, sausomis, kietomis it bulvė papajomis, nes susidarysite apie šį patiekalą klaidingą nuomonę :)

Nuotrauka Kristinos


Papajos su portveinu

Ingredientai:

Gerai nunokusių, sultingų papajų
Saldaus portveino
Laimo skiltelių
  1. Nunokusias papajas perpjaukite per pusę, išskobkite sėklas ir nulupkite žievelę. Tiekite jas pagal skonį: puselėmis, supjaustytas ketvirčiais arba juostelėmis. 
  2. Sudėkite į bendrą salotų dubenį arba į atskiras lėkšteles. Užspauskite šiek tiek laimo sulčių ir pašlakstykite portveinu. Papildomai patiekite laimo skiltelių ir vyno, kad kiekvienas galėtų pagardinti papajas pagal savo skonį. 
  3. Papajas tiekite kaip užkandį prieš pagrindinį patiekalą arba valgio pabaigoje kaip desertą.

Svarbiausi recepto šaltiniai čia, čia, čia ir čia.

4 komentarai:

  1. Kristina, aš nenustoju žavėtis Jūsų receptais ir istorijomis :) Mane žavi, kad randate net tokius paprastus, bet neprastus receptus ir pateikiat mum. Papajos man vienos pačios labai patinka, išbandysiu pateikti ir kaip užkandį prieš valgį kada (kai rasiu jų gražių sunokusių).
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skaitytoja, ačiū! Šiuo klausimu mes bendramintės: man pačiai labai patinka paprasti, bet kartu ir šiek tiek netikėti receptai. Jie praverčia, kai nesinori ilgai stovėti prie viryklės, arba kai tenka gaminti, tarkime, kviestinius pietus, o pagrindinis patiekalas reikalauja nemažai darbo - tuomet stengiuosi išsirinkti kuo paprasčiau ir greičiau pagaminamus užkandžius ir desertą (arba atvirkščiai). Bet ne ką mažiau džiaugsmo man teikia ir netikėtumo momentas. Kad ir šis atvejis: lyg ir visi ingredientai pažįstami, o pati per 100 metų nebūčiau sugalvojusi jų sujungti į vieną užkandį. Todėl labai smagu, kad mano atradimų džiaugsmas nors truputį tampa ir kitų žmonių atradimų džiaugsmu :) O šitaip pagardintas papajas linkiu paragauti, manau, kad tokiu deriniu sunku nusivilti :)

      Panaikinti
  2. Kristina, Tu nereali, kaip visada į 10:) Per Kalėdas iš Porto parsitempiau portveino, o dabar iš Kinijos papają. Pasisėdėjimas garantuotas:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, čia tai bent! papaja iš Kinijos! portveinas ir Porto! Tikiuosi, kad šis derinys pateisins jūsų šeimos lūkesčius, nes būtų neatleistina tokius gerus daiktus švaistyti deriniams, kurie to neverti. Lauksiu atsiliepimo ir tikėsiuos, kad tie gražūs komplimentai buvo ne veltui :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.