2015 m. balandžio 24 d., penktadienis

Dilgėlių blynai



Kad ir nesiskubindamas, pavasaris vis dėlto ateina ir į mūsų kraštus. Pasidavę bendram ūpui, vakar vakare nuvažiavome apžiūrėti sakurų į Nemuno salą; nuodėmė būtų nenuvažiuoti, kai kelias nuo namų iki ten maždaug 5 minutės :) Gražios tos sakuros, bet dar labiau mane džiugino prie jų besibūriuojantys žmonės - įsimylėjėlių porelės, šeimos su vaikais, orūs senjorai - visi tiesiog spinduliuojantys gerą nuotaiką. Visiška netiesa, kad Kaunas perdėm praktiškas ir visai neromantiškas miestas; aš sakyčiau, atvirkščiai! 

Sakurų žiedai saulėlydžio šviesoje. Nuotrauka Kristinos 

Dabar būtų nuoseklu paskelbti kokį japoniško patiekalo receptą. Gaminu aš kartais maistą japoniškais motyvais, ir sušius susuku - paskutinį kartą visai neseniai juos valgėme pasninko metu prieš Šv.Velykas. Bet kažkaip ne nuotaika man šiandien rašyti apie japonų virtuvę. Verčiau tebūnie suomių :)

Aną dieną apsižiūrėjau, kad mano tinklaraštyje vos du receptai su dilgėlėmis. Taisytina padėtis. Juo labiau, kad betyrinėdama suomių virtuvę, esu užtikusi puikią dilgėlių blynų idėją. Iš esmės tai tie patys mums gerai pažįstami miltiniai blynai, kuriuos valgome nuo vaikystės: jiems užmaišyti tereikia kiaušinių, pieno, miltų ir žiupsnelio druskos. Tiesa, suomiai į juos siūlo įmaišyti tirpinto sviesto, kad kepami blynai neliptų prie keptuvės ir netektų į ją pilti gausybės aliejaus ar kitokių riebalų. Na, bet jeigu turite gerą keptuvę nesvylančia danga, sviesto į tešlą galite ir nedėti. Pavasarį į šią bazinę blynų tešlą suomiai mėgsta įmaišyti smulkintų dilgėlių ar špinatų - štai jums ir žali pavasariniai blyneliai. Vis dėlto, palyginti su lietuviškais blynais, suomiški išeina minkštesni, puresni, o atvėsę nesukietėja. Kodėl?

Štai ką perskaičiau viename straipsnyje, kuriame atskleidžiamos tradicinių suomiškų blynų paslaptys:
1. norint, kad blynai būtų minkšti, į tešlą reikia dėti mažai miltų; 
2. tą skystą tešlą būtina gerai išbrinkinti, kad ji sutirštėtų; 
3. naudoti gerą, sunkią, tolygiai įkaistančią keptuvę. Šitą punktą aš norėčiau pakomentuoti plačiau. Suomijoje, o ir kitose Skandinavijos šalyse, tradiciniams blynams kepti naudojamos specialios keptuvės su įdubomis. Tokiose keptuvėse iškepti blynai būna vienodo dydžio, jie, netgi naudojant skystą tešlą, išlaiko savo taisyklingą formą. O štai ir problema: tokių keptuvių Lietuvoje (bent jau Kaune) pirkti yra, tačiau pigių ir nekokybiškų. Aš dar žiemą vos už kelis eurus įsigijau nedidelę keptuvėlę, kurioje vienu metu galima kepti 4 blynus, bet ja labai nusivyliau. Plonytis metalas įkaisdavo akimirksniu, blynai kepė per greitai ir netolygiai, nes keptuvės, pastatytos ant dujinės viryklės, buvo neįmanoma pasukioti. Supratau, kad arba reikia mesti tą keptuvę lauk, arba ją kaip nors patobulinti. Nusprendžiau patobulint :) Nusukusi be gailesčio išmečiau rankeną, o pačią keptuvę įstačiau į savo didžiąją sunkiąją ketaus keptuvę. Išėjo tokia kombinacija "keptuvė keptuvėje". Ji pasiteisino 100%. Gerai įkaitinta ketaus keptuvė tolygiai paskirstė šilumą plonojoje blynų keptuvėlėje, tad blynai išėjo kuo puikiausi. Šios istorijos moralas: ieškokite padorių, kokybiškų blynų keptuvių, nes lengvose plonasienėse gerų blynų neiškepsite. Kitas klausimas: ar galima šiuos blynus kepti paprastoje keptuvėje? Tai žinoma. Blynų forma nebus tokia graži, bet skonis dėl to nenukentės.

Taigi, sėkmės virtuvėje ir skanių jums eksperimentų :)

Nuotrauka Kristinos 



Nokkosletut - dilgėlių blynai 

Blynų tešlą reikia nors kelias valandas brinkinti, todėl užmaišykite ją iš anksto (galima iš vakaro). 

Ingredientai: (4-6 porcijoms) 

50 g sviesto
3 kiaušiniai
½ a.š. druskos
200 ml (120 g) kvietinių miltų
500 ml pieno
~200 g jaunų dilgėlių lapelių (arba pagal skonį)
  1. Sviestą ištirpinkite. Tai galima padaryti atskirame indelyje ir paskui supilti į tešlą, bet aš jį iškart tirpinu metaliniame dubenyje, kuriame maišau blynus (kam patinka plauti krūvą indų? :). 
  2. Į tirpintą sviestą įmuškite kiaušinius, sudėkite druską ir paplakite. Suberkite miltus ir išplakite šluotele, kad nebūtų gumuliukų. Po truputį supilkite pieną. Tešla atrodys labai skysta - taip ir turi būti. Pridenkite ją ir vėsioje vietoje palikite brinkti nors 2-3 val., o geriau dar ilgiau (pavyzdžiui, per naktį). Per tą laiką tešla turėtų sutirštėti, bet vis dėlto nebūt labai tiršta. 
  3. Dilgėles perrinkite, nuplaukite ir nuplikykite. Po minutės perliekite šaltu vandeniu, gerai nuspauskite ir labai smulkiai supjaustykite. Sudėkite į išbrinkusią tešlą. Jeigu norite, galite pasinaudoti smulkintuvu (blenderiu :) ir tešloje esančias dilgėlės dar labiau pasmulkinti. 
  4. Įkaitinkite storadugnę keptuvę - čia labiausia tiktų tokia, kurioje padarytos specialios įdubos nedideliems blyneliams (daugiau apie tai žr. pastabas viršuje). Jeigu reikia, prieš kepant pirmuosius blynus keptuvę plonai patepkite aliejumi. Ant kiek mažesnės negu vidutinė ugnies kepkite dilgėlių blynus po kelias minutes iš abiejų pusių. Jeigu norite, galite juos papuošti - vienoje blynų pusėje įspausti po nedidelį dilgėlės lapelį prieš juos apverčiant. 
  5. Blynai gardžiausi karšti, bet minkšti ir purūs lieka ir atvėsę. Juos galima valgyti su grietine ir bruknių uogiene, įvairiais padažais arba patiekti kaip priedą prie nesaldžių patiekalų (mes valgėme su sūdyta lašiša ir troškintais bobausiais).
Mūsų vakarienė suomiškais motyvais: dilgėlių blynai, bobausiai grietinėlės padaže (receptas čia) ir sūdyta lašiša (kas turi galimybę pasisūdyti lašišą patys, receptas čia). Nuotrauka Kristinos 

Svarbiausi recepto šaltiniai: čia (bazinis blynų receptas), čia ir čia.

2 komentarai:

  1. Net nežinojau, kad yra toks patiekalas. Atsimenu kaip vaikystėje mama dilgėlių sriubą virdavo. :) Reikės išbandyti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, tikrai taip, toks patiekalas yra, ir, kiek žinau, populiarumu ne ką mažiau nusileidžia dilgėlių sriubai, kurią skandinavai irgi verda. Mūsų šeimoje nei močiutės, nei mama dilgėlių sriubos nevirdavo, pirmą kartą - neslėpdama nuostabos - ją paragavau pas anytą. O vėliau sužinojau, kad iš dilgėlių galima pagaminti daugybę patiekalų, dabar kas pavasarį po 1-2 naujus išmėginu. Gardu! Manau, kad ir šiais blynais nenusivilsite :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.