2016 m. gegužės 10 d., antradienis

Pavasarinės balteklės (avižėlės) su skrebučiais



Neseniai Lietuvos žiniasklaidą apskriejo žinia, kad Didžiojoje Britanijoje solidžią piniginę baudą gavo lietuvaitė, praėjusį rudenį grybavusi miškuose netoli Londono. Nežinau, kada britai priėmė tokius griežtus miškų apsaugos įstatymus, bet, regis, nelabai seniai. Mat tradicinėje britų virtuvėje galima aptikti nemažai patiekalų su grybais, ir nepanašu, kad prieš daugelį dešimtmečių ar net šimtmečių atsiradę valgiai būtų buvę gaminami vien iš rūsiuose užaugintų pievagrybių. Na, bent jau patiekalus iš laukinių pavasarinių balteklių Didžiosios Britanijos gyventojai tikrai gamino - ir, regis, sėkmingai tebegamina. Tik nelabai aišku, kiek ir kokių leidimų reikia, kad būtų galima jų prisirinkti :) 

Nuotrauka Kristinos

Laimei, mes pavasarines baltekles (avižėles, gegužiukus) galime rinkti be apribojimų. Plačiau apie jas rašiau, pristatydama ispanų ir baskų kepamą omletą su pavasariniais grybais. Jos puikiai dera ir su kitais kiaušinių patiekalais - pavyzdžiui, prancūziškai paruoštais kiaušiniais en cocotte. O štai britai balandžio pabagoje pasirodančias pavasarines baltekles vadina Šv. Jurgio grybais (angl. St. George's mushrooms) ir ypač mėgsta jas patiekti su skrebučiais. Tarpusavyje ne per daugiausia besiskiriančių šio patiekalo receptų galima rasti įvairiausiuose šaltiniuose - nuo senų virimo knygų iki Gordono Ramsay internetinių publikacijų.

Nuotrauka Kristinos

Aš rinkausi receptą, kuriame siūloma padažą gardinti sidru ir šlakeliu citrinos sulčių, o jį sutirštinti mažu kiekiu krakmolo. Toks padažas būna kreminis, malonaus, švelnaus skonio, tačiau užtektinai tirštas, kad uždėtas ant duonos riekelių tuojau pat nenutekėtų per kraštus. Manau, prie šio patiekalo suaugusiems idealu būtų pasiūlyti bokalą šviesaus alaus. Arba, jeigu mėgstate - to paties sauso sidro, kurį naudojote padažui. Beje, artimiausioje parduotuvėje aš radau tik labai didelį butelį sauso sidro ir dėl kelių šaukštų, reikalingų padažui, nesiryžau jo pirkti. Mat nelabai įsivaizduoju, kas mūsų namuose vėliau išgertų tokį kiekį šio gėrimo. Laimei, su prastesniu sidru padažas irgi išėjo kuo puikiausias :) Žodžiu, tikra pavasario puota.

Nuotrauka Kristinos



St. George's mushrooms on toast  - pavasarinės balteklės (avižėlės) su skrebučiais

Ingredientai: (4 porcijoms)

~ 500 g pavasarinių balteklių (avižėlių)
2-3 v.š. sviesto
1 a.š. citrinos sulčių
~ 100 ml riebios grietinėlės
1 a.š. krakmolo (aš naudojau bulvių, bet tinka ir kukurūzų)
2 v.š. sauso sidro
Druskos ir pipirų (pagal skonį)
Nebūtinai: mėgstamų prieskoninių žolelių (papuošimui)
Mėgstamos duonos (patiekiant) 
  1. Grybus kuo švariau nuvalykite - pageidautina taip, kad jų nereikėtų plauti. Jeigu norite, didesnius grybus susmulkinkite. 
  2. Keptuvėje išlydykite sviestą. Sudėkite grybus ir kepkite 5 minutes; kepdami lengvai pasūdykite. Sumažinkite ugnį. Grybus pašlakstykite citrinos sultimis ir supilkite maždaug pusę grietinėlės. Kepkite dar 5-7 minutes. 
  3. Nedideliame inde sumaišykite krakmolą, sidrą ir likusią grietinėlę. Supilkite į grybus ir išmaišykite. Padažas greitai sutirštės - nukaiskite, kai jis bus norimo tirštumo. Jeigu padažas atrodys itin tirštas, galite įpilti papildomą šlakelį grietinėlės. Pagardinkite pipirais ir, jeigu reikia, papildomai pasūdykite. Gerai išmaišykite, uždenkite ir palikite, kol prireiks.  
  4. Mėgstamos duonos riekes paskrudinkite. Skrebučius patiekite su paruoštais grybais. Jeigu norite, patiekalą papuoškite prieskoninėmis žolelėmis. 
  5. Taip paruoštas pavasarines baltekles galima valgyti kaip šiltą užkandį arba lengvą vegetarišką patiekalą.
Svarbiausi recepto šaltiniai čia ir čia.

4 komentarai:

  1. Praejusiais metais pirma karta prisirinkome baltekliu. Apie jas buvau skaiciusi jusu bloge. Nepamenu,pagal koki recepta ruoseme,bet grybai mums dar ir kaip labai patiko! Siais metais vel tikejomes ju prisigrybauti toje pavioje vietoje,deja... kol kas grybu ten tiesiog nera. Kaip manote,ar dar galime tiketis ju sulaukti si pavasari? Gal turite daugiau payirties?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, pirmiausia ačiū, kad apsilankote ir paskaitote; labai smagu girdėti, jog šis puslapis įkvepia žmones išmėginti šį tą naujo. Mano grybavimo patirtis rodo, jog pavasarinių balteklių dar bent 2-3 savaites tikrai galima tikėtis. Dabar joms gal vos per sausa, bet ateinančią savaitę prognozuojamas lietus, manau, po jo grybai turėtų pasipilti. Tuomet jau būna svarbu nepražiopsoti laiko, kol jie jauni, nes perauga per kelias dienas, o peraugę labai kirmija. Bet, man atrodo, ateinantis savaitgalis pavasarinių balteklių rinkimui turėtų būti pats tas. Tarp kitko, aš neatsimenu tokių metų, kad jos išvis nebūtų dygusios, tad reikia tikėtis geriausio :)

      Panaikinti
  2. Vaje, kokie grazuciai grybukai :) negaliu atsiziureti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, dėkui, stengiausi rinkti jaunus, neperaugusius, nuvalyti beveik kaip žaisliniai atrodė :) Bet svarbiausia, kad puikaus skonio ir labai kvapnūs - nesvarbu, miške ar turguje aptikusi, griebk nedvejodama :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.