2016 m. liepos 18 d., pirmadienis

Juodieji serbentai su plakta grietinėle



Ar jūsų soduose dar liko nenuskintų juodųjų serbentų? Ar mėgstate šias ypatingas vidurvasario uogas? Pažįstu žmonių, kurie jas dievina, pažįstu ir tokių, kurie negali pakęsti. Aš pati priklausau prie juodųjų serbentų mylėtojų. Man jie gardūs patys vieni, arba suberti į pusryčių jogurtą, arba sutrinti su šaukštu kitu cukraus ir paskleisti ant vakarienei iškeptų blynų. Na, o kai kada su juodaisiais serbentais kepu pyragą arba pagaminu kokį neįmantrų desertą. Pavyzdžiui, klasikinį anglišką/ airišką juodųjų serbentų fool, t.y. lengvą kremą su plakta grietinėle.

Nuotrauka Kristinos

Apie fool tipo saldumynus pasakojau įrašuose apie agrastų ir šeivamedžio žiedų bei rabarbarų ir plaktos grietinėlės desertus. Juodųjų serbentų fool gaminamas panašiai: uogos paverdamos su cukrumi, pertrinamos ir sumaišomos su plakta grietinėle. Cukraus kiekis skirtinguose receptuose įvairuoja - jo kiekis priklauso nuo serbentų veislės (vieni juodieji serbentai gali būti rūgštesni arba saldesni už kitus) ir nuo jūsų skonio. Vis dėlto, pamažinus cukraus, desertas būna labai rūgštus - sakau iš savo patirties. Antai, vienoje Darinos Allen knygoje 340 g juodųjų serbentų siūloma pasaldinti vos 55 g cukraus; nežinau, ar tai autorės, ar korektūros klaida, bet desertas pagal šią proporciją išeina neįmanomo rūgštumo. Kitoje šios šefės knygoje cukraus kiekis patrigubintas, ir, manau, jog tai - ne atsitiktinumas :) Iš savo patirties galiu pasakyti ir tai, kad uogas būtinai reikia apvirti (gaminant su neapvirtomis, desertas būna aitrus), ir tai, kad jas geriau pertrinti - gal serbentų žievelės ir sėklos ir nemaišo, gaminant modernius žaliavalgiškus kokteilius, bet šiam senamadiškam desertui jos žavesio neprideda.

Anksčiau žmonės mažiau mąstė apie kalorijas, o jeigu ir mąstė, tai maistingas valgis buvo laikomas ne blogiu, o gėriu. Štai kodėl grietinėlės jie nekeitė niekuo kitu, be to, plakamoji grietinėlė dažniausia buvo riebesnė negu 35%. Šiais laikais dalis jos kai kada keičiama jogurtu arba iki standžių putų išplaktu kiaušinio baltymu, bet gaminant klasikinį fool, tokie pakeitimai nėra pageidautini. Vis dėlto juodųjų serbentų fool neturėtų būti labai riebus ir tvirtas - su mūsiške apyliese plakamąja grietinėle jis bus kaip tik reikiamos konsistencijos. Jeigu gyvenate svetur ir naudojate tikrą 48% ar riebesnę grietinėlę, ją galima maišyti ne tik su uogų tyre, bet ir su šlakeliu pieno, kad desertas nebūtų per tirštas.

Nuotrauka Kristinos



Blackcurrant Fool - juodųjų serbentų ir plaktos grietinėlės desertas

Ingredientai: (6 porcijoms)

350 g juodųjų serbentų (gali būti šaldyti)
150 g cukraus (gali reikėti šiek tiek daugiau, ypač jeigu uogos šaldytos)
150 g vandens
~ 300-350 ml plakamosios grietinėlės
Sviestinių arba kitokių mėgstamų sausainių (patiekiant; sviestinių sausainių receptas čia)
  1. Juoduosius serbentus nuskabykite nuo šakelių, nuplaukite ir palikite kiaurasamtyje, kad nulašėtų vanduo. 
  2. Į prikaistuvį suberkite cukrų, supilkite vandenį ir užvirinkite. Virkite apie 5-7 min., arba kol cukraus sirupas ims tirštėti. Suberkite juoduosius serbentus ir virkite dar apie 5 min., arba kol serbentai ims trūkinėti. 
  3. Nukaiskite ir, jeigu norite, serbentus šiek tiek patrinkite, naudodami elektrinį smulkintuvą (tai nebūtinas žingsnis). Gautą masę (arba tiesiog apvirtas uogas) pertrinkite per sietelį, kad serbentų tyrėje neliktų sėklų ir žievelių. Paragaukite; jeigu tyrė jums atrodo labai rūgšti, galite ją papildomai pasaldinti. Paruoštą serbentų tyrę atvėsinkite. 
  4. Grietinėlę išplakite (aš plakdama ją dažniausia truputį pasaldinu, įbėrusi 1-2 v. š. cukraus pudros). Išplaktos grietinėlės turėtų būti maždaug tiek pat, kiek ir paruoštos serbentų tyrės. 
  5. Jeigu norite pagaminti ryškiai rožinės spalvos desertą, grietinėlę ir serbentų tyrę kruopščiai išmaišykite. Kitas patiekimo būdas - plaktą grietinėlę stiklinėse/ taurėse sluoksniuoti su serbentų tyre ir pabaigoje vos vos pamaišyti, kad sukurtumėte "marmuro" efektą. 
  6. Desertą patiekite su mėgstamais sausainiais - tradiciškai šis kremas valgomas su trapiais sviestiniais sausainiais.
Nuotrauka Kristinos


Svarbiausi recepto šaltiniai:
Darina Allen, Forgotten Skills of Cooking, Great Britain: Kyle Books, 2009, p. 197.
Darina Allen, Irish Traditional Cooking, Great Britain: Kyle Books, 2012, p. 210.

4 komentarai:

  1. Ajajai kaip saniai atrodo:) Ir taip riebiai su rūgštele! O serbentus aš dažniausiai sutrinu su cukrumi ir mėgaujamės prie blynų arba balto varškės sūrio.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, tikra tiesa, tai dailus, riebus ir puikaus skonio senamadiškas desertas :) Aš dar atsimenu laikus, kai su tėvais nuėję į kavinukę valgydavome plaktą grietinėlę - su žele, vaisiais ar šokoladu. Kažin, ar dabar dar yra tokių desertų kavinėse? Žmonės į plaktą grietinėlę kažkodėl žiūri kaip į priešą, nors be sąžinės graužimo valgo visokius čipsus ir surūko po pakelį cigarečių per dieną. O aš neturiu nieko prieš riebius desertus - svarbu juos valgyti ne per dažnai ir ne per daug.

      Antra vertus, konkrečiai šis desertas nėra pernelyg riebus, nes 1 porcijai tenka maždaug 50 ml grietinėlės. Ją išplakus ir sumaišius su uogų tyre, išeina skaisčiai rožinė, pakankamai gaivi puta. Bet man labiau patinka "marmuras", tai iki galo dažniausia nesumaišau :)

      Panaikinti
    2. Kristina, aš irgi jeigu perku grietinę, grietinėlę ar sviestą, tai tik riebiausią, nes man toks ajusmas, kad ten natūraliausi dalykai. Žinoma, skaitau etiketes ir kuo toliau tuo labiau, na nebent kokie geri pažįstami kaimo žmonės duoda arba parduoda. Bet tikrai nesigraužiu dėl vienos kitos per didelės kalorijos :)

      Panaikinti
    3. Visiškai pritariu - man irgi kelia didelį įtarimą produktai, iš kurių atseit kažkas labai bloga išimta, o kažkas labai gera įdėta. Galiu tik dėkoti tėvams, kurie aprūpina gėrybėmis iš savo ūkio - gana akivaizdžiai skiriasi namie gamintų ir daugumos perdirbtų produktų kokybė. Užtai kai prisieina pirkti parduotuvėse, vengiu visokių spalvotų etikečių, skelbiančių, neva jogurto riebumas 0 procentų, bet apdairiai nutylinčių apie natūralius riebalus pakeitusį modifikuotą krakmolą.

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.