2018 m. sausio 25 d., ketvirtadienis

Konservuotų kriaušių ir sūrio salotos



Kulinarijos pasaulyje ne taip jau retai painiavos - o kartais net komiškų situacijų bei kuriozų - randasi vien dėl to, kad žmonės tuo pačiu vardu vadina skirtingus valgius ar produktus. Šiandien papasakosiu apie vieną tokį atvejį. Kalbama bus apie kriaušių ir sūrio salotas. Mes, kaip ir dauguma europiečių, išgirdę patiekalo pavadinimą, ko gero pirmiausia pagalvojame apie šviežias kriaušes ir pelėsinį sūrį (manoji recepto versija čia). Didelė dalis amerikiečių, spėju, irgi teikia pirmenybę būtent prancūziškos kilmės salotoms. Bet ne visi, ypač jeigu jie gyvena JAV pietuose. Čia kriaušių ir sūrio salotos gali reikšti konservuotų kriaušių puselės, įdarytas majonezu ir/ar tepamu sūriu, apibarstytas tarkuotu čederiu ir papuoštas kokteiline vyšnaite.

Nuotrauka Kristinos

Iš ingredientų sąrašo ir patiekalo išvaizdos nesudėtinga atspėti, jog šios salotos atsirado XX a. viduryje, kuomet įvairiausių rūšių konservuotas maistas buvo, kaip sakoma, ant bangos. Vartant senus leidinius, galima tik stebėtis, kaip drąsiai anuomet Vakarų pasaulis eksperimentavo su netikėčiausiais produktų deriniais. Pavyzdžiui, vienoje knygoje, skirtoje Oregono virtuvei, aptikau salotas, kuriose konservuoti ananasai derinami su šviežiais kopūstais, zefyriukais, riešutais, majonezu - telieka pridurti, jog visa tai reikėjo sumaišyti su laimų skonio žele ir sustingdyti į drebučius! Daugybė panašių novatoriškų receptų neištvėrė laiko išbandymų ir nugrimzdo į užmarštį, o amerikiečiai dabar juokauja, jog tokiais "skanumynais" nemaitintų net aršiausių priešų :) Tačiau kai kurie naujamadiški patiekalai, sukurti abipus Atlanto, pasirodė išties vykę, žmonės juos pamėgo ir gamina iki šiol - pavyzdžiui, visai neseniai rašiau apie konservuotus persikus, įdarytus tunu, kurie tapo Belgijos virtuvės klasika. Amerikietiškos konservuotų kriaušių ir sūrio salotos - to paties laikotarpio kūrinys, vis dar nepamirštas, vis dar retkarčiais skanaujamas, nors ir priskiriamas nostalgiškai "močiutės laikų" virtuvei.

Nuotrauka Kristinos

Konservuotų kriaušių ir sūrio salotos, atrodo, išties pirmiausia sietinos su namų, o ne restoranine virtuve. Kiek man pavyko iššniukštinėti, už jų idėją amerikiečiai turi būti dėkingi anuomet dar gana kompaktiškai Kraft korporacijai - šioji, reklamuodama savo gaminį miracle whip (salotų padažą, panašų į majonezą), pasiūlė juo įdaryti konservuotų kriaušių puseles. Yra šeimų, kurios ir dabar kriaušių salotas gamina tik su majonezu ir čederio drožlėmis. Vis dėlto daug kas rekomenduoja pasikliauti kiek vėlesnių laikų patirtimi ir įdarui majonezą maišyti su tepamu sūriu arba varške - tokios salotos būna išvaizdesnės, pastovėjusios mažiau pavandenija, be to, pasižymi sodresniu skoniu. Aš pasinaudojau pastaruoju patarimu ir majonezą sumaišiau su Philadelphia original sūreliu. Kai dėl čederio, tai šįkart naudojau Valio. Na, o jūs atkreipkie dėmesį, kad skirtingų gamintojų čederis būna įvairaus brandumo ir spalvos - jeigu rinksitės ryškiai geltoną ar oranžinį sūrį, salotos atrodys ypač spalvingai. 


Ši reklama atspindi XX a. vidurio madą salotoms naudoti konservuotus vaisius (foto iš čia). Gali būti, kad kaip tik ji, 1955 m.išspausdinta populiariame žurnale Woman's day, tapo kriaušių ir sūrio salotų ištakomis. Konkurentai irgi nesnaudė - 1958 m. Best Foods/ Hellmann's jau taip reklamavo savo firmos majonezą:

Foto iš čia.

Prisipažinsiu: kai metų sandūroje gavau iš Rasos dovanų visą dėžutę įvairių Valio sūrių (širdingai ačiū!), šias salotas pagaminau pirmąsyk. Ir ką jūs manote? Salotos mums taip patiko, kad šventiniu laikotarpiu dariau jas dar porą kartų. O iš pradžių, neslėpsiu, buvau nusiteikusi gana skeptiškai - užkandis mano išbandytinų valgių sąraše lūkuriavo kelerius metus, kol prisiruošiau jį pagaminti, grynai iš smalsumo, nesitikėdama nieko per daug įspūdingo. Tačiau salsvos, lengvos kriaušės ir poros rūšių sūris suskambėjo netgi labai gerai, o pats patiekalas atrodė įdomiai - abu šiuos teiginius gali patvirtinti ir mūsų svečiai. Taigi, jeigu esate iš tų, kurie mėgsta saldaus-sūraus derinį ir retro virtuvę, būtinai paruoškite konservuotų kriaušių ir sūrio salotas. Ir būkite įžvalgesni už mane - neatidėliokite vos kelias minutes trunkančio daro metų metams :)

Nuotrauka Kristinos


Pear salad with cheese - konsevuotų kriaušių ir sūrio salotos

Ingredientai: (6 mažoms arba 3 vidutinio dydžio porcijoms)

6 sirupe konservuotų kriaušių puselės (pirktos arba naminės)
~ 200 g tepamo sūrio*
2-3 v.š. majonezo
~ 100 g čederio sūrio
6 kokteilinės vyšnios
Nebūtinai: salotų lapų
  1. Kriaušių puseles išimkite iš sirupo ir palikite, kad nulašėtų sirupo perteklius. Tepamą sūrį išsukite su majonezu, kad masė būtų vientisa, tirštos grietinės konsistencijos. Čederio sūrį sutarkuokite, geriau smulkiai. 
  2. Jeigu norite, serviravimo lėkštėje išdėliokite salotų lapus.** Ant jų (arba tiesiai į lėkštę) sudėkite kriaušių puseles. Kiekvieną kriaušę įdarykite kreminio sūrio ir majonezo mišiniu (vienai kriaušei prireiks maždaug 1 v.š.). Į kiekvienos įdarytos kriaušės centrą įspauskite po kokteilinę vyšnią, tada apibarstykite čederio sūrio drožlėmis.
  3. Tiekite tuojau pat arba valandėlei palikite šaldytuve ir atšaldykite.
* Kriaušes įdaryti galite tik majonezu, o tepamo sūrio atsisakyti. Tokiu atveju majonezo reikės daugiau - maždaug 1 v.š. vienai kriaušės puselei.
** Salotas galite iš karto paruošti porcijomis, dėdami po vieną ar dvi kriaušių puseles į atskirus dubenėlius ar lėkšteles.

Nuotrauka Kristinos

Svarbiausi recepto šaltiniai čia, čia, čiačia... ir dar tuzinas puslapių, kurių adresu nebepamenu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.