2018 m. rugsėjo 4 d., antradienis

Pyragas su imbierine kriaušiene



Jeigu šią vaisiais dosnią vasarą kas nors turėjo ketinimų išsivirti kriaušių džemo, turbūt be didesnių sunkumų savo planus jau įgyvendino. Ir gerai padarė, nes vykusiai išvirta kriaušienė išties gardi - svarbu tik atrasti tokį jos variantą, kuris atitiks jūsų skonį. Tačiau su įvairiomis uogienėmis yra toks keblus dalykas: pernelyg dažnai patiekiamos prie bandelių, sūrių ar blynų, jos gana greitai ima pabosti. O tada įpusėtas uogienės stiklainis liūdnai ir tyliai lūkuriuoja šaldytuvo kamputyje. Tai lyg gyvo priekaišto įsikūnijimas, kaskart vis primenantis: nagi nuveik ką nors su šiuo akyse žūvančiu gėriu! Todėl aš pati mėgstu po ranka turėti pluoštą receptų, kurie, esant reikalui, pagelbėja sunaudoti uogienės likučius.

Nuotrauka Kristinos

Vienas iš akivaizdžiausių būdų uogienei panaudoti - įvairūs pyragai bei pyragaičiai. Man regis, savo tinklaraštyje aš esu paskelbusi vos vieną pyrago receptą su uogiene - rojaus obuoliukų ir šeivamedžio uogų džemu perteptą vadinamąjį Viktorijos pyragą (receptas čia). Kepiau jį daugybę kartų ir galiu tik dar kartą patvirtinti, jog, nepaisant savo paprastumo, šis pyragas iš tikrųjų puikus. Tačiau šį kartą ne apie jį. Šį kartą - apie ne mažiau gardų, tačiau dar paprasčiau kepamą pyragą su imbierine kriaušiene. Kadangi imbieru pagardinta kriaušių uogienė - britų klasika, tai, kaip nesunku atspėti, šis pyragas irgi atkeliavo iš britų šaltinių. Tiksliau - iš Stafordšyro, o dar tiksliau - iš nedidelės ten įsikūrusios įmonės Cottage Delight, siūlančios įvairius rankų darbo džemus, marmeladus, čatnius ir t.t. Receptą atsitiktinai aptikau jų internetiniame puslapyje, nieko nelaukdama išbandžiau (tiesa, su savo gamybos kriaušiene) ir... įsimylėjau. O tada jau kepiau pakartotinai, ir netgi pasiryžau aprašyti receptą čia. Tai, žinoma, šioks toks kompromisas su tinklaraščio tema, kurios stuburą sudaro tikra klasika. Šiuo atveju apie tradicinį kepinį kalbėti sudėtinga. Mat, nors britai turi įvairiausių receptų, kuriuose derinamos kriaušės ir imbieras, tačiau tie kepiniai įvairuoja. Todėl ir šiandienis pyragas, griežtai žiūrint, yra autorinis kūrinys, kad ir atitinkantis vietos kulinarinę dvasią bei tradicijas.

Nuotrauka Kristinos

Ir vis dėlto, mano nuomone, šis kepinys tų kompromisų vertas. Kaip jau minėjau, geras rezultatas pasiekiamas labai paprastai: ant plonai iškočiotos sluoksniuotos tešlos užtepamas kriaušienės sluoksnelis, ant jo išdėliojamos šviežių kriaušių riekelės - štai ir viskas. Nepraėjus nė valandėlei turėsite labai kriaušinį gardėsį, kurio nereikės net atvėsinti - nešti į stalą jį galima dar šiltą. Originaliame recepte šis pyragas vadinamas galette, tačiau, mano galva, tai nėra labai tikslu, mat iš tešlos siūloma suformuoti neaukštus bortelius, o ne tiesiog užlenkti juos į vidų, kaip darytume, kepdami klasikinę (beje, apvalią ir greičiausia ne sluoksniuotos tešlos) galetę. Tad aš galvoju, jog šį kepinį pavadinti pyragu būtų tiksliau, bet tai, be abejo, tik mano nuomonė.

Nuotrauka Kristinos

Na, o dabar pakomentuosiu pakeitimus, kuriuos įvedžiau, kepdama šį pyragą. Nors originaliame recepte šį pyragą siūloma kepti iš 320 g pirktinės, sluoksniuotos tešlos, bet aš nurodyto dydžio skardelei naudoju vieną 250 g sveriantį lakštą. Priežastis akivaizdi: mūsų prekybos centruose bemielė tešla susverta būtent tokio svorio porcijomis. Laikantis nurodymų, pyragui reikėtų panaudoti ir dalį antrojo lakšto tešlos, o tai reiškia, kad iškepęs jis būtų vos storesnis. Tačiau aš nusprendžiau, jog plonesnis pyragas man nepamaišys ir į tuos papildomus 70 g numojau ranka. Tačiau jūs turėkite galvoje, kad jeigu tiksliai laikysitės instrukcijų, pyrago vaizdas gali nežymiai skirtis nuo to, kurį matote mano nuotraukose. Na, bet skonis, manyčiau, bus lygiai toks pats, ir dėl jo verta šiek tiek pasistengti :)

Nuotrauka Kristinos


Pear and ginger jam galette - pyragas su imbierine kriaušiene

Ingredientai (išeis plonas 30x25 cm dydžio pyragas)

320 g bemielės sluoksniuotos tešlos (pirktinės)
3 didelės šviežios kriaušės (arba daugiau, jeigu kriaušės smulkesnės)
1 kiaušinio baltymas, lengvai išplaktas
30 g cukraus
  1. Palikite sluoksniuotą tešlą kambario temperatūroje, kad šiek tiek atšiltų. Per tą laiką nulupkite šviežias kriaušes, išimkite jų sėklalizdžius, o minkštimą supjaustykite plonomis riekelėmis. Atidėkite, kol prireiks.
  2. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Keturkampę 30x25 cm skardelę neaukštais kraštais išklokite kepimo popieriumi (mano skardelė buvo 23x33 cm, puikiai tiko).
  3. Suminkštėjusią tešlą plonai iškočiokite - taip, kad lakštas būtų šiek tiek didesnis už skardelės dugną; jeigu reikia, stalą ir tešlos lakštą kočiodami pabarstykite miltais, kad neliptų. Iškočiotą tešlą dėkite į skardelę o tešlos pertekliaus suformuokite neaukštus bortelius.* Patepkite juos kiaušinio baltymu.
  4. Ant tešlos kuo tolygiau paskleiskite imbierinę kriaušienę. Ant jos išdėliokite kriaušių riekeles; jos gali šiek tiek dengti viena kitą. Išdėliotas kriaušes lengvai pabarstykite cukrumi (ne tiek dėl saldumo, kiek dėl to, jog pabarstytos cukrumi jos gražiau apkeps).
  5. Dėkite pyragą į orkaitę iš kepkite, kol pyrago krašteliai parus, o kriaušės taps tarsi permatomos. Originaliame recepte rekomenduojama kepti 20 min., bet mano orkaitė nekaitri, todėl joje pyragas iškepa maždaug per 35 min. - jūs orientuokitės pagal situaciją.
  6. Pyragą rekomenduojama tiekti šiltą, tačiau jis gardus ir atvėsęs. Prie jo labiausia tiks kava bei (nesaldi :) arbata.
*Man tešlą patogiausia kočioti ant iš anksto pasiruošto (jau apkirpto pagal formelės dydį) kepimo popieriaus lakšto - tada ji mažiau limpa, be to, ją lengva tolygiai paskirstyti. Iškočiotą tešlą drauge su visu kepimo popieriumi nesunkiai pernešite į kepimo skardą.

Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.