2019 m. birželio 14 d., penktadienis

Kiaušiniai su peletrūnais



Sekmadienį Sekminės, - priminė mama praėjusios savaitės viduryje, kai plepėjome telefonu. - Ar atvažiuosite valgyti sūrio ir kiaušinių? Kai sulauki tokių pasiūlymų, nėra apie ką ilgai galvoti :) Žinoma! - pažadėjau. Be to, tą pačią valandėlę nusprendžiau, jog pats laikas tinklaraštyje aprašyti porą kiaušinių ir sūrio valgių, kurie tebelaukia savo eilės mano receptų archyvuose.

Nuotrauka Kristinos

Dabar, kai karštis pakilo iki neregėtų aukštumų, o mano entuziazmas rašyti susitraukė iki minimumo, džiaugiuosi, jog vienas iš tų receptų - tikras lakoniškumo įsikūnijimas. Jeigu tiksliau, tai tiesiog priminimas apie kiaušinius en cocotte - daugumai kuo puikiausiai pažįstamus, o ir šiame puslapyje jau gana plačiai aptartus (žr. įrašą kiaušiniai en cocotte su šparagais). Jų gaminimo principas visai paprastas: į karščiui atsparius, sviestu išteptus indelius pilama šaukštas kitas grietinėlės, dedami norimi priedai, įleidžiami kiaušiniai, o tuomet, indelius sustačius į didesnį indą su vandeniu (pranc. bain-marie), visas kepama orkaitėje, kol kiaušinių baltymai pabąla, o tryniai tik šiek tiek sutirštėja. Tokio patiekalo paruošimas netrunka nė pusvalandžio ir yra tikras džiaugsmas žmonėms, kurie mėgsta minkštai virtus kiaušinius ir iš jų pagamintus patiekalus, tokius kaip kiaušiniai puodeliuose ir pan.

Nuotrauka Kristinos

Kuo šiandieninis kiaušinių en cocotte receptas skiriasi nuo to, kurį esu aprašusi prieš kelerius metus? Akivaizdu - priedais, kurie patiekalui suteikia individualumo ir kitoniškumo. Lietuvoje antrus metus iš eilės besitęsianti sausra palaidojo bet kokias viltis pasimėgauti pavasariniais grybais, todėl ėmiau dairyti jiems alternatyvų, ir mano žvilgsnis labai greitai sustojo prie patogiai lysvėje įsitaisiusio, vešlaus peletrūno krūmelio. Œufs cocotte à l'estragon, t.y. indeliuose užkepti kiaušiniai su peletrūnu priskiriami prancūzų virtuvės klasikai. Peletrūnas - Prancūzijoje itin mėgstama žolelė, pasižyminti su niekuo nesumaišomu, stipriu aromatu. Mėgaukitės juo, bet, gardindami patiekalus, jauskite saiką, nes per daug intensyvus peletrūnų skonis ir kvapas gali erzinti. Tiesa, mūsų šalyje dažniau auginamas ne prancūziškas, o vadinamasis rusiškas peletrūnas, kuris yra sąlygiškai švelnus, tačiau net vartojant jį, kiekvienam teks nusibrėžti savas ribas (daugiau info apie peletrūną rasite įraše Josvainių virtiniai). Kokios tos ribos, išsiaiškinsite tik eksperimentuodami, bet aišku viena: jeigu peletrūnas iš principo jums patinka, greičiausia patiks ir su juo užkepti kiaušiniai.

Nuotrauka Kristinos

Gal nuskambės keistokai, bet aš į šiandieninį patiekalą atkreipiau dėmesį, vartydama visai ne prancūzų, o britų virtuvei skirtą knygą. Baked Eggs with Tarragon - taip vadinosi receptas, kurį, peržvelgus gaminimo instrukcijas, buvo visai nesudėtinga identifikuoti kaip ateivį iš Prancūzijos. Gal tai ir gera žinia: jeigu šis nesudėtingas valgis prigijo Didžiojoje Britanijoje, kodėl negalėtų prigyti pas mus, ar ne?.. Na, o kai dėl angliškų įtakų, tai aš šį kartą nusprendžiau negaminti žolelių sviesto ir nepirkti bagetės, o patiekti kiaušinius su juostelių pavidalo baltos duonos skrebučiais (ang. soldiers, pažodžiui - kareiviai). Tokius siaurus skrebučius britai mėgsta patiekti prie minkštai virtų kiaušinių, kadangi juos esą patogu dažyti į trynį. Taigi, galų gale išėjo toks lengvas, greitai pagaminamas, prancūziškai-angliškas patiekalas, kuris galbūt vieną dieną, atlėgus karščiams, suvilios ir šio tinklaraščio skaitytojus.

Nuotrauka Kristinos


Kiaušiniai su peletrūnais

Ingredientai: (4 porcijoms)

Sviesto (kepimo indeliams ištepti)
8 v.š. grietinėlės*
2 a.š. smulkintų šviežių peletrūno lapelių
4 kiaušiniai (geriausia tiktų švieži kaimiški)
Druskos ir grūstų juodųjų pipirų (pagal skonį)
Baltos duonos (patiekiant)**
Sviesto (patiekiant)
  1. 4 karščiui atsparius indelius ištepkite sviestu. Į kiekvieną įpilkite po 2 v. š. grietinėlės, įmaišykite po pusę šaukštelio smulkintų peletrūno lapelių ir, nepažeisdami trynio, įleiskite po kiaušinį. Pabarstykite druska ir pipiras. 
  2. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Paruoštus indelius su kiaušiniais sustatykite į skardą (ar kitokį karščiui atsparų indą aukštais kraštais,) į ją įpilkite verdančio vandens - pavyzdžiui, iš arbatinuko. Vandens reikėtų pilti tiek, kad indeliai būtų maždaug iki pusės apsemti. Skardelę dėkite į orkaitę ir kepkite 15-20 min., arba kol kiaušinių baltymai pabals ir bus sutraukti, o tryniai šiek tiek sutirštės.
  3. Patiekite iš karto su šiltais skrebučiais ir sviestu.
* Prancūzai vietoje saldžios grietinėlės šiam patiekalui neretai naudoja crème fraîche, kurią mes galime keisti riebia grietine. Namuose crème fraîche siūloma gaminti taip: į 1 puodelį (250 ml talpos) riebios, saldžios grietinėlės įmaišykite 1 v.š. raugintų pasukų, pridenkite ir palikite šiltai, kol sutirštės (priklausomai nuo kambario temperatūros tai gali trukti 7-24 val.). Pagamintą produktą laikykite šaltai ir sunaudokite maždaug per savaitę.
** Baltos duonos skrebučius aš gaminu taip. Nuo keturkampių sumuštinių duonos riekelių nupjaustau šonines plutas (viršutinę ir apatinę plutas palieku). Tada kiekvieną duonos riekę supjaustau į 3-4 išilgas juosteles. Juosteles sudedu į didelę negilią skardą ir labai trumpam dedu į stipriai įkaitintą orkaitę (apie 220°C, įjungiu ir grilio funkciją). Kai viena duonos pusė apskrunda, atidarau orkaitę ir duonos riekeles apverčiu, tada kepu dar kelias minutes, kol apskrunda ir antroji pusė. Išėmusi duoną, sumažinu orkaitės temperatūrą, išjungiu grilį ir kepu kiaušinius indeliuose. Kai jie jau pagaminti, skrebučius labai trumpam dar kartą dedu į jau išjungtą orkaitę - tam, kad jie sušiltų. Sviestą geriausia tepti ant karšto skrebučio, nes tada jis greita ištirpsta ir tuojau pat susigeria į duoną.

Nuotrauka Kristinos

Svarbiausias recepto šaltinis:
Laura Mason, National Trust Farmhouse Cookbook, London: Pavilion Books, 2009, p. 35.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.