Nereikia nė sakyti, kad braškės mėgstamos ne
tiktai Europoje. Antai meksikiečiai nesikuklina - Irapuato miestą bei jo apylinkes jie be ironijos vadina ne tik savo šalies, bet ir viso pasaulio braškių sostine. Nesvarbu, kad į šį titulą yra ir daugiau pretendentų, o Irapuatas, tiesą sakant, XXI amžiuje jau sunkiai atlaiko konkurenciją su kitais
braškes auginančiais regionais. Nepaisant silpnėjančių pozicijų, kasmet kovo mėnesį čia vis dar rengiama braškių šventė (isp. Feria de
las Fresas), kurios metu galima paragauti vietinių skanumynų su braškėmis.
Emmy Lou Packard (1914-1998), Strawberry
Pickers Near Pajaro (liet. Braškių rinkėjai netoli Pajaro, linoraižinys,
1961). Emmy Lou Packard - redaktorė ir menininkė, Fridos Kahlo ir Diego Riveros šeimos draugė,
pastarojo asistentė. Nors ji gimė JAV, Kalifornijos
valstijoje, bet jos gyvenimas ir kūryba buvo glaudžiai susiję su Meksika.
Diego Rivera tvirtino, kad Emmy Lou Packard kūriniai persmelkti Panamerikos dvasia.
Vienas mėgstamiausių braškių desertų Meksikoje -
fresas con crema, t.y. braškės su grietine. Būtent su grietine, o ne
grietinėle, kaip įprasčiau Europoje. Braškes su saldžia plakta grietinėle
meksikiečiai vadina fresas con chantilly. Pastarasis desertas Meksikoje irgi gaminamas, bet jis nė iš tolo negali pasigirti tokiu
populiarumu kaip fresas con crema.
Crema
- Meksikoje gaminama švelniai rūgštelėjanti grietinė. Mūsų parduotuvėse
parduodama geros kokybės grietinė (tik jokiu būdu ne grietinės produktas!), o
dar geriau - iš patikimo ūkininko pirkta naminė labai šviežia grietinė šiam
desertui visiškai tinka. Pats paprasčiausias fresas con crema gaminimo
būdas - grietinę išplakti su keliais šaukštais cukraus, o tuomet užpilti ją ant uogų. Tačiau
labai išplitęs ir kitas grietinės saldinimo būdas - ji maišoma ir išplakama su saldžiu
kondensuotu pienu. Gautas užpilas būna gana skystas, bet taip ir turi būti. Kai
kas jį dar labiau atskiedžia nesaldintu sutirštintu pienu (rečiau - grietinėle), o
ant uogų gauto padažo pila tiek, kad desertas labiau primena tirštą saldžią braškių
sriubą, o ne uogas su kremu. Visa kita jau skonio reikalas: vieni grietinės ir kondensuoto pieno užpilą
papildomai saldina cukrumi, kiti desertą barsto ruduoju cukrumi tiktai prieš
pat jį patiekdami, treti įsitikinę, kad grietinę reikia aromatizuoti vanile ir t.t.
Kaip benuspręstumėte, šis meksikietiškas desertas vis tiek bus gardus, jeigu
tik jam naudosite kokybiškus produktus.
Žemiau nurodytas ingredientų kiekis - tik
orientacinis, kiekvienas gali gaminti šį desertą taip, kaip labiau mėgsta. Juk
vieniems norisi daugiau užpilo, kitiems - mažiau, vieniems patinka saldesni padažai, kitiems - rūgštesni ir t.t. Taigi, svarbiausia - ragauti ir atrasti savas auksines fresas con crema proporcijas.
Nuotrauka Kristinos &
Lauros
Fresas
con crema - braškės su grietinės ir kondensuoto pieno užpilu
Ingredientai: (2 didelėms porcijoms arba 4 mažoms)
~ 400-500 g braškių
4-6 v.š. grietinės
4-6 v.š. saldaus kondensuoto pieno
Nebūtinai: nesaldinto kondensuoto pieno arba grietinėlės (pagal skonį)
Nebūtinai: cukraus (pagal skonį)
- Braškes nuplauti, nusausinti, nuskabyti žiedkočius ir supjaustyti skiltelėmis arba riekelėmis; mažas uogas užtenka perpjauti per pusę. Sudėti į serviravimo indus.
- Grietinę ir kondensuotą pieną išplakti. Jeigu norite daugiau ir skystesnio užpilo, galite įmaišyti nesaldinto kondensuoto pieno. Jeigu trūksta saldumo, galite papildomai įdėti kelis šaukštus cukraus.
- Prieš pat patiekiant desertą, ant paruoštų braškių pilti norimą kiekį grietinės ir kondensuoto pieno užpilo. Iš anksto užpilo su braškėmis geriau nemaišyti, nes desertui pastovėjus, užpilas praras savo konsistenciją ir spalvą dėl išsiskiriančių braškių sulčių.
- Jeigu norite, desertą galite papuošti sveikomis uogomis, ruduoju cukrumi, plakta grietinėle, mėtos šakele, riešutais ir pan.
Grietinė su cukrumi - skanu, bet grietinė su kondensuotu turėtų būti iš vis nerealu! Tik pasveiksiu ir būtinai išbandysiu
AtsakytiPanaikintiForelle, ačiū! Tikrai verta išmėginti, kol nepasibaigė braškių sezonas. Gal ir ne itin rafinuotas, bet užtai gardus desertas šiokiadienio vakarui. Ir tikra šventė vaikams:)
Panaikinti