2013 m. birželio 26 d., trečiadienis

Fresas con crema - braškės su grietinės ir kondensuoto pieno užpilu


Nereikia nė sakyti, kad braškės mėgstamos ne tiktai Europoje. Antai meksikiečiai nesikuklina - Irapuato miestą bei jo apylinkes jie be ironijos vadina ne tik savo šalies, bet ir viso pasaulio braškių sostine. Nesvarbu, kad į šį titulą yra ir daugiau pretendentų, o Irapuatas, tiesą sakant, XXI amžiuje jau sunkiai atlaiko konkurenciją su kitais braškes auginančiais regionais. Nepaisant silpnėjančių pozicijų, kasmet kovo mėnesį čia vis dar rengiama braškių šventė (isp. Feria de las Fresas), kurios metu galima paragauti vietinių skanumynų su braškėmis.

 
Emmy Lou Packard (1914-1998), Strawberry Pickers Near Pajaro (liet. Braškių rinkėjai netoli Pajaro, linoraižinys, 1961). Emmy Lou Packard - redaktorė ir menininkė, Fridos Kahlo ir Diego Riveros šeimos draugė, pastarojo asistentė. Nors ji gimė JAV, Kalifornijos valstijoje, bet jos gyvenimas ir kūryba buvo glaudžiai susiję su Meksika. Diego Rivera tvirtino, kad Emmy Lou Packard kūriniai persmelkti Panamerikos dvasia.

Vienas mėgstamiausių braškių desertų Meksikoje - fresas con crema, t.y. braškės su grietine. Būtent su grietine, o ne grietinėle, kaip įprasčiau Europoje. Braškes su saldžia plakta grietinėle meksikiečiai vadina fresas con chantilly. Pastarasis desertas Meksikoje irgi gaminamas, bet jis nė iš tolo negali pasigirti tokiu populiarumu kaip fresas con crema.

Crema - Meksikoje gaminama švelniai rūgštelėjanti grietinė. Mūsų parduotuvėse parduodama geros kokybės grietinė (tik jokiu būdu ne grietinės produktas!), o dar geriau - iš patikimo ūkininko pirkta naminė labai šviežia grietinė šiam desertui visiškai tinka. Pats paprasčiausias fresas con crema gaminimo būdas - grietinę išplakti su keliais šaukštais cukraus, o tuomet užpilti ją ant uogų. Tačiau labai išplitęs ir kitas grietinės saldinimo būdas - ji maišoma ir išplakama su saldžiu kondensuotu pienu. Gautas užpilas būna gana skystas, bet taip ir turi būti. Kai kas jį dar labiau atskiedžia nesaldintu sutirštintu pienu (rečiau - grietinėle), o ant uogų gauto padažo pila tiek, kad desertas labiau primena tirštą saldžią braškių sriubą, o ne uogas su kremu. Visa kita jau skonio reikalas: vieni grietinės ir kondensuoto pieno užpilą papildomai saldina cukrumi, kiti desertą barsto ruduoju cukrumi tiktai prieš pat jį patiekdami, treti įsitikinę, kad grietinę reikia aromatizuoti vanile ir t.t. Kaip benuspręstumėte, šis meksikietiškas desertas vis tiek bus gardus, jeigu tik jam naudosite kokybiškus produktus.

Žemiau nurodytas ingredientų kiekis - tik orientacinis, kiekvienas gali gaminti šį desertą taip, kaip labiau mėgsta. Juk vieniems norisi daugiau užpilo, kitiems - mažiau, vieniems patinka saldesni padažai, kitiems - rūgštesni ir t.t. Taigi, svarbiausia - ragauti ir atrasti savas auksines fresas con crema proporcijas.

 
Nuotrauka Kristinos & Lauros

Fresas con crema - braškės su grietinės ir kondensuoto pieno užpilu

Ingredientai: (2 didelėms porcijoms arba 4 mažoms)

~ 400-500 g braškių
4-6 v.š. grietinės
4-6 v.š. saldaus kondensuoto pieno
Nebūtinai: nesaldinto kondensuoto pieno arba grietinėlės (pagal skonį)
Nebūtinai: cukraus (pagal skonį)

  1. Braškes nuplauti, nusausinti, nuskabyti žiedkočius ir supjaustyti skiltelėmis arba riekelėmis; mažas uogas užtenka perpjauti per pusę. Sudėti į serviravimo indus.
  2. Grietinę ir kondensuotą pieną išplakti. Jeigu norite daugiau ir skystesnio užpilo, galite įmaišyti nesaldinto kondensuoto pieno. Jeigu trūksta saldumo, galite papildomai įdėti kelis šaukštus cukraus.
  3. Prieš pat patiekiant desertą, ant paruoštų braškių pilti norimą kiekį grietinės ir kondensuoto pieno užpilo. Iš anksto užpilo su braškėmis geriau nemaišyti, nes desertui pastovėjus, užpilas praras savo konsistenciją ir spalvą dėl išsiskiriančių braškių sulčių. 
  4. Jeigu norite, desertą galite papuošti sveikomis uogomis, ruduoju cukrumi, plakta grietinėle, mėtos šakele, riešutais ir pan.
Svarbiausieji šaltiniai čia ir čia.

2 komentarai:

  1. Grietinė su cukrumi - skanu, bet grietinė su kondensuotu turėtų būti iš vis nerealu! Tik pasveiksiu ir būtinai išbandysiu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Forelle, ačiū! Tikrai verta išmėginti, kol nepasibaigė braškių sezonas. Gal ir ne itin rafinuotas, bet užtai gardus desertas šiokiadienio vakarui. Ir tikra šventė vaikams:)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.