Namie gamintos šviežių vaisių gaivos (isp. aguas
frescas) - vienas puikiausių dalykų, kurių galime pasimokyti iš Meksikos
virtuvės. Pagaminamos per keliolika minučių, mėgstamos vaikų ir suaugusiųjų,
jos yra kur kas sveikesnė ir gardesnė alternatyva neaiškios kilmės bei sudėties
pirktiniams limonadams.
Daugumos rūšių gaivos Meksikoje gaminamos
panašiai: šviežios uogos ar vaisiai sutrinami, atskiedžiami vandeniu, tuomet -
priešingai negu ruošiant glotnučius - viskas perkošiama per sietą.
Gaivos saldinamos cukrumi (kur kas rečiau - medumi ar agavos sirupu) ir, jeigu
reikia, parūgštinamos citrinos ar laimo sultimis. Prieš patiekiant gaivą svarbu
gerai atšaldyti ir, pageidautina, išradingai patiekti. Žinoma, gatvės
prekeiviai gaivą pilsto į vienkartines stiklines, tačiau sėsdami prie pietų
stalo ar rengdami vakarėlį svečiams meksikiečiai nesibodi šį gėrimą supilstyti į
gražias taures.
Gatvės prekeivė, siūlanti vaisių salotas ir
šviežių vaisių gaivas. Fotografijos autorius - Rafael López, Meksikos menininkas ir tarptautinio pripažinimo sulaukęs iliustratorius.
Anot jo, kasdien drauge su sūneliu gamindami gaivą, jie puikiai leidžia laiką, be
to, ryškiaspalviai vaisiai, uogos ir iš jų pagaminti aguas frescas teikia peno
vaizduotei iliustruojant vaikiškas knygas. Šaltinis čia.
Agua fresca de fresa, arba tiesiog agua de fresa - Meksikoje
populiari braškių gaiva. Kol braškių sezonas dar nesibaigė, šiuo gėrimu galime
pasimėgauti ir mes. Tiesa, šaldytos uogos yra šioks toks pakaitalas ne
sezono metu, tačiau gėrimas iš jų vis tiek neprilygs tam, kurį
pagaminsite iš ką tik nuskintų braškių.
Žemiau pateikti ingredientų kiekiai apytikriai
ir gali įvairuoti priklausomai nuo gaminančiojo skonio bei braškių
saldumo/rūgštumo.
Nuotrauka Kristinos & Lauros
Agua de fresa - šviežių braškių gaiva
Ingredientai: (~ 1,5-2 l gaivos)
2 puodeliai trintų šviežių braškių
5-6 puodeliai vandens
~ 0,5-1
puodelis cukraus*
Nebūtinai: citrinos ar laimo sulčių (pagal
skonį)
Nebūtinai: ledukų patiekiant
- Braškes nuplauti, nuskainioti žiedkočius ir sutrinti. Atskiesti 5 puodeliais vandens, gerai išmaišyti ir perkošti per sietą. Jeigu gaiva atrodo per tiršta, įpilti daugiau vandens.
- Gaivą pagal skonį pasaldinti. Jeigu trūksta rūgštumo, galima įspausti citrinos ar laimo sulčių.
- Prieš geriant gaivą gerai atšaldyti. Ji gali būti patiekiama ir su ledukais.
*Nebūtina, bet labai patogu iš anksto išsivirti
cukraus sirupo, arba prieš pilant į gaivą cukrų ištirpinti nedideliame kiekyje
karšto vandens.
Skanumėlis :)
AtsakytiPanaikintiIndre, išties skanu, ypač patinka tiems, kas nemėgsta visokių citrusinių. Ir bent jau sąlygiškai sveika:)
Panaikinti