Iki šiol
reikalai su lenkiškomis sriubomis man klostydavosi ne per geriausiai - kad ir
kokiame Lenkijos mieste, kad ir kokią sriubą užsisakydavau, ji visuomet būdavo
gerokai persūdyta. Nepaisant to, išvirtos namie ir pagardintos pagal savo
skonį, lenkiškos sriubos vis dėlto vertos dėmesio. Šiandien - mūsų kaimynų taip
mėgstama zupa koperkowa - krapų
sriuba. Pirmą kartą šios sriubos receptą aptikau knygoje Polish Cooking (2007, autorė Marzenna Kasprzycka).
Šioje knygoje ji
vadinama ne šiaip sau krapų sriuba, o
Vilnietiška krapų sriuba; vėliau pamačiau, kad Lietuvos
kulinariniam paveldui krapų sriubą priskiria ir dar vienas kitas lenkų autorius.
Man asmeniškai Lietuvoje neteko susidurti nė su viena šeima, kurioje karta iš kartos būtų verdama
krapų sriuba (nors negaliu pasigirti, kad puikiai pažįstu Vilniaus kraštą). O
štai Lenkijoje, atrodo, tai viena mėgstamiausių pavasarinių sriubų, ir daugelis
ją verda taip, kaip išmoko iš mamos ar močiutės. Tad nors lenkai, bent jau
kai kurie, krapų sriubą laiko lietuviška, man ji atrodo esanti tikra lenkiška
sriuba.
Kaip ten bebūtų,
grįžkime prie pačios krapų sriubos. Ji sezoninė, tradiciškai verdama pavasarį
ir vasaros pradžioje, kai apstu šviežių krapų (būtent šviežių, o ne "plastmasinių" vakuumo pakuotėje). Ne taip jau daug yra patiekalų,
kuriuose svarbiausią vietą užimtų krapai, bet į šią sriubą jie dedami labai
gausiai ir, akivaizdu, yra nepakeičiami. Be krapų kitų daržovių sriuboje gali
ir nebūti, tačiau dažnai - panašu, labiau dėl
spalvos, negu dėl
skonio - dedama morka.
Yra vegetariškų
šios sriubos variantų; tuomet ji verdama iš daržovių nuoviro
ir sutirštinama šaukštu miltų. Tačiau dažniausiai krapų sriubai naudojamas naminis mėsos
sultinys. Be krapų į jį paprastai dedamas dar bent vienas papildomas ingredientas -
kietai virtas kiaušinis, leistinukai, ryžiai, bulvės, makaronai. Tradiciškiausi
priedai - kiaušinis (kaip rūgštynių sriuboje) bei smulkūs leistinukai,
kalbos prievaizdų apmaudui Lietuvoje tebevadinami zacirka (ir kam šovė į galvą, kad kukulis ir smulkus leistinukas - tai vienas ir tas pats? Žinau, kad terminologų darbas ne iš lengvųjų, bet kukulienė man visgi neatrodo geras zacirkos atitikmuo). Sriuba paprastai patiekiama su grietine.
Aš pasirinkau sriubos variantą su morka ir leistinukais, t.y. tą, kuris dažniausiai įvardijamas kaip vilnietiškas. Gera, švelni, ne visai įprasta sriuba, itin tinkanti šeimų, kuriose auga maži vaikai, pietums. Tiesa, būtų gerai jos išsivirti
tiek, kad neliktų kitai dienai, nes ilgiau pastovėję leistinukai per daug
išbrinksta ir būna nebe tokie gardūs.
Nuotrauka Kristinos &
Lauros
Krapų sriuba su leistinukais
Ingredientai: (maždaug 6 porcijoms)
1 nedidelė morka
2 v.š. sviesto
~2 l gero naminio mėsos sultinio arba
daržovių nuoviro
Didelis ryšulys šviežių krapų
Druskos ir grūstų juodųjų pipirų pagal skonį
Leistinukams:
2 kiaušiniai
3-6 v.š. kvietinių miltų
2-4 v.š. pieno
Žiupsnelis druskos
Patiekiant:
Grietinės
- Puode, kuriame bus verdama sriuba, ištirpinti sviestą ir į jį sudėti tarkuotas morkas. Troškinti, kol suminkštės, tuomet supilti sultinį ir užvirti. Sudėti susmulkintus krapų stiebelius (žiūrėti, kad pastarieji būtų nesumedėję - tokius išmesti). Pagal skonį pasūdyti ir įberti grūstų juodųjų pipirų.
- Iki užverdant sriubai, paruošti leistinukų tešlą. Šluotele išplakti kiaušinius su keliais šaukštais pieno ir žiupsneliu druskos. Toliau plakant po truputį berti miltus - tešla turėtų būti ne visai skysta, bet ir ne per daug tiršta. Kuo skystesnė bus tešla, tuo minkštesni ir mažesni leistinukai išeis; ir atvirkščiai, iš tirštesnės tešlos leistinukai būna šiek tiek didesni ir tvirtesni - čia reikėtų nuspręsti pagal savo skonį.
- Užvirus sultiniui, į jį suleisti leistinukus (aš tešlą šaukštu pilu per burokinę tarką, nuolat pamaišydama sultinį; tačiau galima tešlą pilti per retą sietą ar netgi šakutę). Kai sultinys iš naujo užvirs ir leistinukai iškils į paviršių, puodą su sriuba nukaisti, sudėti likusius krapus, patikrinti, ar netrūksta druskos ir pipirų. Uždengus palikti keletui minučių pastovėti.
- Patiekti su grietine.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą
Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.