Ne per seniausiai rašydama apie quabili pilau
minėjau, kad Afganistane gaminami įvairių rūšių plovai. Taigi, vienas iš tokių
klasikinių, bet mūsuose mažai žinomų plovų ir yra zamarud pilau, t.y.
smaragdinis plovas, gaminamas su špinatais, kurie nudažo ryžius gražia žalia
spalva ir suteikia patiekalui puikų, švelnų skonį. Kadangi špinatai Lietuvoje - sezoninė daržovė, šį plovą dažniausiai
gaminu pavasarį, kol dar būna gerų šviežių špinatų. Šaldyti, tiesa, irgi tinka,
bet patiekalo skonis su jais vis dėlto būna blankesnis.
Afganistane su špinatais visai kita istorija.
Tenykščiai kalnai - šios žalialapės daržovės gimtinė, ir nors XXI amžiuje špinatai
auginami daržuose, atrodo, nėra didesnių problemų jų prisirinkti ir laukinėje
gamtoje. Nenuostabu, kad špinatai Afganistane mėgstami ir išradingai naudojami
vietinėje virtuvėje. Su špinatais ruošiamos salotos, verdamos sriubos, be to,
paplitę mažų mažiausiai 4 rūšių troškintų špinatų patiekalai:
- troškinti špinatai, patiekiami kaip savarankiškas vegetariškas patiekalas arba garnyras (qorma e sabzi);
- špinatų ir avienos troškinys, patiekiamas su virtais ryžiais be priedų (sabzi e gosht);
- ryžiai su špinatais (smaragdiniai ryžiai), patiekiami prie atskirai pagamintos mėsos, o retkarčiais - žuvies (zamarud chalau; sabzi chalau);
- špinatų plovas (smaragdinis plovas), paprastai gaminamas su aviena, rečiau - su jautiena ar vištiena (zamarud pilau; sabzi pilau).
Iš karto reikia pasakyti, kad ir patiekalų pavadinimai, ir jų mėgėjiška
klasifikacija labai sąlygiški, nes ir patiekalai, ir jų įvardijimas įvairuoja
priklausomai nuo vietovės. Dar daugiau painiavos sukelia faktas, kad panašūs
valgiai gaminami ne tiktai Afganistane, bet ir kaimyninėse šalyse (Irane,
Pakistane, Indijoje). Tačiau tokiu atveju, kaip sakoma, geriausia laikytis
pozicijos kaip pavadinsi, nepagadinsi. Tad šiandien - tradicinis
smaragdinis Afganistano plovas su špinatais.
Nuotrauka Kristinos & Lauros. Gaminta I metodu.
Zamarud pilau - smaragdinis plovas su špinatais
Ingredientai:
2 - 2½ puodeliai basmati ryžių
2 svogūnai
~1 kg avienos su kaulu arba ~700 g be kaulo (galima keisti jautiena arba
vištiena)
1 vidutinio dydžio
poras arba ryšelis svogūnų laiškų*
~ 500 g špinatų
Aliejaus kepimui
2 a.š. grūstų kalendros
sėklų (galima keisti 2 a.š. džiovintų krapų)
2 a.š grūstų prieskonių
char masala (lygiomis dalimis sumaišyti kardamono sėklas, cinamoną,
kuminą ir gvazdikėlius)
Druskos ir juodų grūstų
pipirų pagal skonį
1-2 šviežių aitriųjų
paprikų ankštelių, geriau žalios spalvos
I mirkytų ryžių metodas
1. Basmati ryžius
nuplauti, užpilti švariu vandeniu ir palikti mirkti maždaug 1-2 val.
2. Kol mirksta
ryžiai, įkaitinti aliejų ir jame pakepinti 2 pusžiedžiais supjaustytus
svogūnus. Juos išimti ir sudėti į puodą, kuriame bus verdama mėsa. Į porcijas
padalintą mėsą apkepinti riebaluose, kuriuose buvo kepami svogūnai. Sudėti į
puodą su svogūnais, pasūdyti, įberti 1 a.š. char masala prieskonių
mišinio ir juodųjų pipirų pagal skonį. Užpilti nedideliu kiekiu vandens ir ant
lėtos ugnis troškinti, kol mėsa bus visiškai minkšta. Labai patogu naudotis
greitpuodžiu (ką ir daro dauguma afganistaniečių) - jame mėsa verdama maždaug 45
min.- 1 val. nuo to momento, kai užverda vanduo. Išvirus mėsai, sultinį
nugarinti, kad jo liktų maždaug ½ - ¾
puodelio.
3. Kol mirksta
ryžiai ir verda mėsa, paruošti špinatus: aliejuje patroškinti susmulkintus
porus, kol bus minkšti. Sudėti susmulkintus špinatus, uždengti ir palaukti, kol
subliūkš. Sudėti grūstas kalendras arba džiovintus krapus, pasūdyti, pagal
skonį pagardinti pipirais ir troškinti, kol nugaruos visas skystis, o špinatai
taps labai minkšti.
4. Kai ryžiai bus
išmirkę, užkaisti didelį puodą vandens (5-6 puodelius). Kai jis užvirs, įdėti 1
a.š. druskos ir supilti išbrinkusius ryžius. Jiems užvirus, pavirti 2-3 min.
(ne ilgiau!), nukaisti, ryžius nukošti ir perlieti šaltu vandeniu. Ryžiai
turėtų būti tik pusiau išvirę - jie dar turės sugerti mėsos ir daržovių sultis,
tad jeigu ryžius pervirsite, plovas bus sulipęs.
5. Apvirtus ryžius
atsargiai sumaišyti su mėsos sultiniu, likusiu 1 a.š. char masala ir troškintais
špinatais (jeigu norite, galite juos prieš tai pertrinti per sietelį arba
susmulkinti smulkintuvu - tuomet ryžiai bus vienodos žalios spalvos).
6. Į troškintuvą
suberti pusę ryžių su špinatais, ant jų sudėti mėsą, o ant viršaus paskleisti
likusius ryžius. Aitriosios paprikos ankštelę perpjauti per pusę arba į 4
dalis, išimti sėklas ir išdėlioti ant plovo viršaus. Troškintuvą sandariai
uždengti ir maždaug 1 val. palikti iki 160°C įkaitintoje orkaitėje. Per tą laiką ryžiai turėtų gražiai išbrinkti,
suminkštėti, bet likti birūs.
7. Patiekiant
plovą, į serviravimo lėkštę pilamas
sluoksnelis ryžių, ant jų dedama mėsa, tuomet kalneliu supilami likę ryžiai.
Suminkštėjusią aitriąją papriką galima išimti, o plovą papuošti šviežia
aitriosios paprikos ankštele.
*Afganistaniečiai
naudoja laukinius porus, kuriuos vadina gandana (lot. allium
ampeloprasum). Vakarų pasaulyje jų rasti beveik neįmanoma, todėl už
Afganistano ribų įprasta naudoti porus arba svogūnų laiškus.
II nemirkytų ryžių metodas
Kelis kartus esu sėkmingai gaminusi
šį plovą ir su nemirkytais ryžiais, taikydama tą patį metodą, kuris naudojamas
gaminant quabili pilau. Tokius atveju mėsą troškinti ir špinatus paruošti
reikia taip, kaip aprašyta aukščiau. Tuomet mėsos sultinį sumaišyti su
troškintais ir pertrintais špinatais, o į gautą mišinį įpilti tiek karšto
vandens, kad išeitų 4 puodeliai skysčio. Jį užvirinti, jeigu reikia, pasūdyti,
įdėti 1 a.š. char masalos, supilti 2 puodelius nuplautų, bet nemirkytų
basmati ryžių, išmaišyti, pavirti apie 3 min. nuo užvirimo. Tuomet uždengti ir
palikau maždaug 20-30 min., kad išbrinktų; per tą laiką šiukštu nekilnoti
dangčio ir nemaišyti. Na, o tada jau sluoksniuoti su mėsa, vainikuoti aitriąja
paprika, uždengti ir dar apie 1 val. troškinti
160°C orkaitėje. Patiekti taip, kaip aprašyta
aukščiau.
Nuotrauka Lauros. Gaminta II metodu.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą
Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.