2015 m. rugsėjo 2 d., trečiadienis

Traškūs gruzdinti svogūnai



Paskutiniąsias vasaros dienas drauge su savo žmogumi praleidome Danijoje, grožėdamiesi Kopenhaga ir jos apylinkėmis, žvejodami silkes bei menkes, ir, be abejo, bendraudami su šauniais žmonėmis. Štai kodėl žadėtasis įrašas apie traškius gruzdintus svogūnus toks pavėluotas. Bet geriau vėliau negu niekada, argi ne ?:) 

Nuotrauka Kristinos

Taigi, jūsų dėmesiui - naminiai gruzdinti svogūnai, vertas dėmesio užkandis prie alaus ir būtinas šparaginių pupelių ir grybų apkepo ingredientas. Pradėti pasakojimą reikėtų nuo fakto, kad tai nėra naujoviškas patiekalas - atrodo, kad gruzdinti svogūnus pirmieji sugalvojo amerikiečiai dar XX a. pradžioje. Nusižiūrėję į prancūziškas bulvytes fri (kurias, beje, būtent amerikiečiai išpopuliarino visame pasaulyje), jie nusprendė eksperimentuoti su kitomis daržovėmis. Ypač sėkmingai gruzdinimo technologija buvo pritaikyta svogūnams. Jau XX a. 1-oje pusėje gruzdintų svogūnų receptų galima aptikti JAV išleistose virimo knygose, be to, gruzdinti svogūnai šioje šalyje imti gaminti komerciškai, tad jų paskanauti buvo galima ne tik namie, užkandinėse ar restoranėliuose. Pakelis ar dėžutė gruzdintų svogūnų tapo greito maisto dalimi, panašiai kaip bulvių traškučiai. Ir vis dėlto dauguma amerikiečių (ir ne tik amerikiečių) palaiko nuomonę, jog nuosavoje virtuvėje pagaminti gruzdinti svogūnai yra gardžiausi. Štai kodėl siūlau gruzdintų svogūnų pasigaminti patiems - palyginę juos su pirktiniais, turėtumėte pajusti gana aiškų skirtumą.

Nuotrauka Kristinos

Gruzdinti svogūnai gaminami dviem būdais. Galima jų žiedus pamirkyti apyskystėje tešloje, o tuomet kepti įkaitintuose riebaluose - angliškai šis užkandis paprastai vadinamas fried onion rings. Taip iškepti svogūnų žiedai turi traškią, auksinę plutelę, o viduje yra minkšti ir kreminiai. Jie būna itin gardūs ką tik iškepti, todėl svogūnų žiedus gaminti reikia tuomet, kai svečiai jau sėdi prie alaus bokalų. Vėsdami jie minkštėja ir praranda savo traškumą, todėl užkandis turi būti ne tik gaminamas, bet ir valgomas nedelsiant. Antrasis būdas - išmirkyti žiedais, pusžiedžiais ar kitaip supjaustytus svogūnus pasukose (kartais šiam tikslui rekomenduojama naudoti pieną), apvolioti sausame miltų ir prieskonių mišinyje ir kepti, kol svogūnai tams sausi, traškūs ir lūžinėjantys. Tokie svogūnai angliškai vadinami french fried onions arba onion strings. Jie neatidrėksta ir nepraranda traškumo net atvėsę, todėl gali būti paruošti iš anksto ir kelias dienas saugomi popieriniame maišelyje, stikliniame indelyje ar pan. Juos patogu naudoti kaip prieskonį, salotų ingredientą ir užkandį. Kaip tik šiuos traškius gruzdintus svogūnus šiandien ir siūlau išmėginti.

Jeigu dar nesate gruzdinę svogūnų, pasakysiu, kad tai labai ekonomiškas patiekalas - iš 3-4 svogūnų užkandžio išeis didžiulė lėkštė. Kiti ingredientai irgi patys paprasčiausi, pigūs ir naudojami taupiai. Taigi, patiekalas tinkamas netgi tiems, kurie gyvena studentų bendrabutyje ir atidžiai skaičiuoja išlaidas vaišėms. Antra vertus, gruzdintų svogūnų skonis puikus ir menkai primena virtų ar trumpai apkeptų svogūnų skonį. Gruzdinti svogūnai valgomi patys vieni arba prie jų patiekiama padažo - rinkitės savo mėgstamiausią. Ameriekiečiai dažniausia siūlo naudoti aštrų pomidorų arba baltą ranch dressing tipo padažą, bet kadangi gruzdinti svogūnai priskiriami greitam maistui, tiks net pats paprasčiausias, sumaišomas iš majonezo, kečupo ir žiupsnelio aitriųjų paprikų. 

Esu įsitikinusi, kad šis svogūnų paruošimo būdas jums patiks, bet visgi nesiūlyčiau juo piktnaudžiauti - gruzdintas maistas, ir dar su padažais, nėra geriausias sveikatos draugas. Užtai nedidelėms šventėms užkandis bus pats tas :)

Nuotrauka Kristinos



French Fried Onions - traškūs gruzdinti svogūnai 

Ingredientai: (išeis didelė lėkštė) 

3-4 geltoni arba balti vidutinio dydžio svogūnai
~ 400 ml pasukų
~ 1 puodelis kvietinių miltų
Druskos ir pipirų (pagal skonį)
Nebūtinai: kitų mėgstamų prieskonių (svogūnų ir/ar česnakų miltelių, džiovintų prieskoninių žolelių, saldžiosios ir/ar aitriosios paprikos miltelių ir pan.)
~ 0,5-07 l gruzdinimui tinkančio aliejaus (pavyzdžiui, rafinuoto rapsų)
Mėgstamo padažo (patiekiant) 
  1. Svogūnus supjaustykite plonais žiedais arba pusžiedžiais (aš naudoju pjaustyklę ir pjaustau žiedais). Jeigu reikia, žiedus išardykite - jie neturi būti sulipę. 
  2. Pjaustytus svogūnus užpilkite pasukomis, išmaišykite ir palikite mažiausiai 1 val., kad pasukos ištrauktų dalį jų aitrumo. Pasukų turėtų būti tiek, kad apsemtų svogūnus. Jeigu jie gerai neapsemti, marinuojant kelis kartus svogūnus pamaišykite. Pasimarinavusius svogūnus išverskite į sietą ir palikite apie 10 min., kad gerai nulašėtų pasukų perteklius. 
  3. Didelėje lėkštėje ar dubenyje sumaišykite miltus, druską, pipirus ir, jeigu norite, kitus mėgstamus prieskonius. Gilioje keptuvėje ar plačiame prikaistuvyje įkaitinkite aliejų. Pasiruoškite lėkštę, į kurią dėsite iškepusius svogūnus (aš paprastai naudoju didžiausią kepimo skardą, išklotą keliomis eilėmis popierinių rankšluosčių - viena eile sudėti gruzdinti svogūnai būna itin traškūs, o aliejaus perteklius geriau susigeria). 
  4. Kai aliejus įkais, specialiomis žnyplėmis arba dviem šakutėmis imkite porciją svogūnų, dėkite į miltų ir prieskonių mišinį ir juos apvoliokite, kad tolygiai pasidengtų miltais. Žnyplėmis/ šakutėmis išimkite juos į sausą sietą (kiaurasamtį) ir kelis kartus krestelėkite, kad neliktų miltų pertekliaus. Taip paruoštus svogūnus dėkite į aliejų ir gruzdinkite, kol taps rusvai auksinės spalvos ir traškūs. Išgriebkite (čia labai praverstų specialus samtelis su skylutėmis) ir dėkite ant vienkartinių rankšluosčių, kad susigertų aliejaus perteklius. Tuomet kepkite kitą porciją svogūnų ir t.t. 
  5. Kai visi svogūnai bus iškepti, sudėkite juos į serviravimo indą ir patiekite karštus, šiltus arba atvėsusius su mėgstamu padažu arba kelių rūšių padažais. Šis užkandis labai tinka prie alaus, bet gruzdintus svogūnus galite naudoti ir kitur - tarkime, papuošti salotas, kepsnius arba panaudoti šparaginių pupelių ir grybų apkepui
  6. Gruzdintus svogūnus galima saugoti kelias dienas. Jeigu norite juos patiekti kaip karštą užkandį, užtenka paskleisti plonu sluoksniu ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, dėti į įkaitintą orkaitę (geriausia su įjungtu ventiliatoriumi) ir pašildyti 5-10 min.

Nuotrauka Kristinos 

Svarbesni recepto šaltiniai čia, čia ir čia:
Mary Margaret McBride's Harvest of American Cooking, 1956, p. 341.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.