2015 m. rugsėjo 24 d., ketvirtadienis

Desertinė aviečių sriuba



Ar pastebėjote, kaip pasikeitė uogų sezoniškumas, į Lietuvą atkeliavus naujoms augalų veislėms? Dar ir dabar mano lysvėje gausiai raudonuoja remontantinės braškės, o liaunos remontantinių aviečių šakelės tiesiogine to žodžio prasme lūžta nuo nokstančių uogų naštos. Pastaraisiais metais liepos mėnesį miško avietes renkame daugiausia vaistams, o šviežių aviečių patiekalai tapo nebe vidurvasario, o rudens malonumu.

Nuotrauka Kristinos

Tiesą sakant, iš sodo parsineštas avietes paprastai valgome pačias vienas. Vis dėlto kartais prisiruošiu iš jų pagaminti kokį desertą, iškepti pyragą arba, tarkime, išsukti ledus. Na, o šią savaitę kažkodėl baisiai knietėjo išsivirti saldžią aviečių sriubą. Prieš porą dienų taip ir padariau. Prisiruošti, žinoma, užėmė žymiai daugiau laiko, negu pagaminti, nes saldžių skandinaviškų sriubų virimas greitas ir paprastas kaip dukart du.

Skandinaviškų saldžių sriubų įvairovė išties nemaža. Ir iš ko tik jos neverdamos: šviežių ir džiovintų vaisių, rabarbarų, įvairiausių uogų. Šiame tinklaraštyje esu paskelbusi švediškos erškėtuogių sriubos ir suomiško spanguolių kisieliaus receptus, bet iš tiesų dauguma šių desertų gaminami visoje Skandinavijoje. Štai kad ir aviečių sriuba: švedai ją vadina hallonkräm, suomiai - vadelmakiisseli, ir vieni, ir kiti laikydami patiekalą savo nacionalinės virtuvės dalimi. Avietes saldžioms sriuboms naudoja ir jų kaimynai, nors, pavyzdžiui, danai jas dažniausia maišo su kitomis uogomis - raudonais ir juodais serbentais, vyšniomis ir pan. Tačiau visi skandinavai sutartinai tvirtina, jog tai gardus, jaukus, kiek senamadiškas, bet dėl to tik dar didesnius sentimentus keliantis desertas. Anot jų, aviečių sriuba gali būti valgoma ne tik kaip desertas, bet ir kaip pusryčių, priešpiečių ar pavakarių patiekalas. Arba tai gali būti tiesiog gardus kąsnelis - tuomet, kai užklumpa liūdesys, ar kai norite save palepinti, ar kai švenčiate mažas kasdienines pergales. Žodžiu, geras daiktas :)

Nuotrauka Kristinos

Ieškodami aviečių sriubos receptų, pamatysite, kad ją galima išsivirti senoviškai ir naujoviškai. Paprastesnis būdas - verdantį vandenį pasaldinti, sutirštinti krakmolu, o tuomet į maišyti sumaigytas avietes ir sriubą nukaisti. Tokia sriuba valgoma šilta arba šalta, dažniausia ji patiekiama su pienu ar skysta grietinėle. Tačiau šiuolaikiniai šefai siūlo ir kitokius aviečių sriubos variantas: tarkime, vietoje sumaigytų aviečių naudoti aviečių sultis, arba išvirtą sriubą pertrinti per sietelį - tokiu atveju sriuba būna glotni, be uogų kauliukų. Lygiai taip estetiniais sumetimais desertas puošiamas plakta grietinėle, o ne paprasčiausia užpilamas pienu. Aš šįkart rinkausi kasdieniškiausią, patį paprasčiausią aviečių sriubos variantą, nes jis man skambėjo patraukliau, bet jeigu jūs norite rafinuotesnio deserto, galite gaminti jį su savais patobulinimais. Aš neatsispyriau tik vienam recepto pakeitimui: į aviečių sriubą savavališkai įdėjau žiupsnelį druskos. Tiesiog neįtikėtina, kaip stipriai ji pagerina daugumos desertų skonį - ne išimtis ir aviečių sriuba. Užteko ją vos vos pasūdyti, ir desertas iš gero virto puikiu. Tad jeigu mėgstate saldžias sriubas, kisielius ir uogų desertus, gaudykite receptą.

Nuotrauka Kristinos


Desertinė aviečių sriuba

Ingredientai: (4 porcijoms)

~400 g aviečių
400 ml vandens (ir dar apie 100 ml krakmolui atskiesti)
~4-6 v.š. cukraus
Nebūtinai: žiupsnelio druskos
3 v.š. krakmolo
Nebūtinai: šlakelio citrinos/laimo sulčių
Saujos nesutrintų aviečių (papuošti)
Patiekiant:
Pieno ir/ar grietinėlės (jeigu norite, grietinėlę galite išplakti)
  1. Avietes perrinkite, nuplaukite ir sumaigykite šaukštu. Atidėkite, kol prireiks. 
  2. Vandenį užvirinkite, pasaldinkite ir, jeigu norite, truputį pasūdykite (aš dedu maždaug ¼ a.š. druskos). Krakmolą išleiskite šaltame vandenyje ir, nuolat maišydami, supilkite į verdantį vandenį. Pakaitinkite, kol sutirštės (tas turėtų įvykti per mažiau negu minutę), tuomet įmaišykite trintas avietes ir nukaiskite. Paragaukite, jeigu reikia, papildomai pasaldinkite, pasūdykite ar parūgštinkite citrinos sultimis. 
  3. Prieš tiekdami palaukite, kol aviečių sriuba atvės. Ji gali būti valgoma vos šilta, kambario temperatūros arba gerai atšaldyta.
  4. Pildami sriubą į puodelius ar dubenėlius, palikite vietos pienui/grietinėlei. Atsiminkite, kad nuo uogų rūgšties liesą pieną gali sutraukti - kad taip nenutiktų, desertą galima juo užgerti iš atskiro puodelio, nemaišant aviečių ir pieno viename dubenyje. Jeigu naudosite grietinėlę, ypač riebią, galite ją prieš tiekiant užpilti ant uogų sriubos. Vis dėlto siūlyčiau ir pieną, ir grietinėlę tiekti atskirai, kad kiekvienas galėtų pagardinti desertą pagal savo skonį.
  5. Prieš tiekdami į stalą, desertą papuoškite sveikomis uogomis.
Nuotrauka Kristinos

Svarbiausi recepto šaltiniai čia, čia, čia ir čia:
Annica Triberg, Per Ranung, Tore Hagman, Very Swedish, Bokförlaget Max Ström, 2007, p. 132-133.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.