2013 m. kovo 28 d., ketvirtadienis

Airiškas obuolių ir perlinių kruopų pudingas


Su šiuo receptu dalyvavau konkurse, paskelbtame Indrės iš Gėrimų ir patiekalų magijos. Paprastas, nebrangus, sveikas ir tikrai geras desertas, dažnai gaminamas mūsų namuose. Labai rekomenduoju, nepaisant to, kad ingredientų sąrašas atrodo visai neįspūdingai.

Obuolių ir perlinių kruopų pudingas (angl. Apple Barley Pudding, arba Apple Barley Flummery; apie flummery tipo desertus plačiau rašiau čia) – senas airių desertas, atsiradęs dar tais laikais, kai išlaikyti šviežius vaisius ilgesnį laiką buvo didelė problema. Rudenį nuskinti obuoliai įpusėjus žiemai imdavo gesti ir vysti, o tokiais vaisiais stalo nepapuoši. Tačiau troškinti ir į pudingą persikūniję obuoliai virsdavo tikru gardumynu. Šilkinę tekstūrą šiam saldžiarūgščiam desertui suteikia perlinės kruopos ir tuputis plaktos grietinėlės.

Nuotrauka Lauros

Obuolių ir perlinių kruopų pudingas

Ingredientai: 4 v. š. perlinių kruopų
½ a. š. druskos
5-6 obuoliai, geriau rūgštesni
200 ml plakamos grietinėlės
1 citrina (įspausti pagal skonį)
Cukraus (pagal skonį)

1. Perlines kruopas perplauti ir keletą valandų (geriausiai – per naktį) pamirkyti. Paskui užpilti maždaug 1 l vandens, truputį pasūdyti ir ant mažos ugnies virti, kol suminkštės ir pradės težti. Maždaug po valandos beveik visas vanduo būna nugaravęs, o košė sutirštėjusi iki tyrės.
2. Kol verda perlinės kruopos, obuolius nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti. Suberti į išvirusias perlines kruopas ir viską kartu pavirti dar apie 15 min., arba kol obuoliai suminkštės (nepamiršti dažnai pamaišyti, nes masė linkusi svilti). Tuomet perlinių kruopų ir obuolių mišinį sutrinti smulkintuvu iki vientisos tyrės (arba senoviškai – pertrinti per sietelį).
3. Atsakingiausias momentas – tinkamomis proporcijomis sudėti cukrų ir citrinos sultis. Čia neįmanoma nurodyti tikslių kiekių, nes visų rūšių obuoliai skirtingi. Jeigu tyrė išvirta su rūgščiais obuoliais, reikės šiek tiek daugiau pasaldinti, o citrinos įspausti tik truputį. Jeigu obuoliai saldūs, cukraus ko gero reikės nedaug, bet teks įspausti daugiau citrinos sulčių. Taigi, šiame etape būtina ragauti ir po dėti truputį cukraus bei citrinos tol, kol tyrė bus malonaus saldžiarūgščio skonio – ne prėska, ne per daug saldi ir ne per daug rūgšti. Tada tyrę dar kartą užvirinti, pavirti kelias minutes ir nukaisti.
4. Perlinių kruopų ir obuolių tyrę gerai atšaldyti. Grietinėlę išplakti (galima su trupučiu cukraus). Pudingą galima tiekti dvejopai: senesnis būdas yra tiesiog išmaišyti tyrę su plakta grietinėle ir supilti į serviravimo indą/indelius. Tačiau tokio patiekimo trūkumas tas, kad pudingas nėra labai patrauklios spalvos. Dėl to šiais laikais jis dažniau sluoksniuojamas į permatomas taures ir puošiamas grietinėle. Kad ir katrą patiekimo būdą pasirinktumėte, pudingo skonis nuo to nesikeičia, o jį papuošti, žinoma, kiekvienas gali pagal savo skonį.

Svarbiausieji šaltiniai: čia ir čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.