Su šiuo receptu dalyvavau konkurse, paskelbtame Indrės iš Gėrimų ir patiekalų magijos. Paprastas, nebrangus, sveikas ir tikrai geras desertas, dažnai gaminamas mūsų namuose. Labai rekomenduoju, nepaisant to, kad ingredientų sąrašas atrodo visai neįspūdingai.
Obuolių ir perlinių kruopų pudingas (angl. Apple Barley Pudding, arba Apple Barley Flummery; apie flummery tipo desertus plačiau rašiau čia) – senas airių desertas, atsiradęs dar tais laikais, kai
išlaikyti šviežius vaisius ilgesnį laiką buvo didelė problema. Rudenį
nuskinti obuoliai įpusėjus žiemai imdavo gesti ir vysti, o tokiais
vaisiais stalo nepapuoši. Tačiau troškinti ir į pudingą persikūniję
obuoliai virsdavo tikru gardumynu. Šilkinę tekstūrą šiam saldžiarūgščiam
desertui suteikia perlinės kruopos ir tuputis plaktos grietinėlės.
Nuotrauka Lauros
Obuolių ir perlinių kruopų pudingas
Ingredientai:
4 v. š. perlinių kruopų
½ a. š. druskos
5-6 obuoliai, geriau rūgštesni
200 ml plakamos grietinėlės
1 citrina (įspausti pagal skonį)
Cukraus (pagal skonį)
1. Perlines
kruopas perplauti ir keletą valandų (geriausiai – per naktį) pamirkyti. Paskui
užpilti maždaug 1 l vandens, truputį pasūdyti ir ant mažos ugnies virti, kol
suminkštės ir pradės težti. Maždaug po valandos beveik visas vanduo būna nugaravęs, o košė
sutirštėjusi iki tyrės.
2. Kol verda
perlinės kruopos, obuolius nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti. Suberti į
išvirusias perlines kruopas ir viską kartu pavirti dar apie 15 min., arba kol
obuoliai suminkštės (nepamiršti dažnai pamaišyti, nes masė linkusi svilti). Tuomet perlinių kruopų ir obuolių mišinį sutrinti
smulkintuvu iki vientisos tyrės (arba senoviškai – pertrinti per sietelį).
3.
Atsakingiausias momentas – tinkamomis proporcijomis sudėti cukrų ir citrinos
sultis. Čia neįmanoma nurodyti tikslių kiekių, nes visų rūšių obuoliai
skirtingi. Jeigu tyrė išvirta su rūgščiais obuoliais, reikės šiek tiek daugiau
pasaldinti, o citrinos įspausti tik truputį. Jeigu obuoliai saldūs, cukraus ko
gero reikės nedaug, bet teks įspausti daugiau citrinos sulčių. Taigi, šiame
etape būtina ragauti ir po dėti truputį cukraus bei citrinos tol, kol tyrė bus
malonaus saldžiarūgščio skonio – ne prėska, ne per daug saldi ir ne per daug
rūgšti. Tada tyrę dar kartą užvirinti, pavirti kelias minutes ir nukaisti.
4. Perlinių
kruopų ir obuolių tyrę gerai atšaldyti. Grietinėlę išplakti (galima su trupučiu
cukraus). Pudingą galima tiekti dvejopai: senesnis būdas yra tiesiog išmaišyti
tyrę su plakta grietinėle ir supilti į serviravimo indą/indelius. Tačiau tokio
patiekimo trūkumas tas, kad pudingas nėra labai patrauklios spalvos. Dėl to
šiais laikais jis dažniau sluoksniuojamas į permatomas taures ir puošiamas
grietinėle. Kad ir katrą patiekimo būdą pasirinktumėte, pudingo skonis nuo to
nesikeičia, o jį papuošti, žinoma, kiekvienas gali pagal savo skonį.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą
Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.