2013 m. rugsėjo 6 d., penktadienis

Afganai - traškūs šokoladiniai sausainiai



Gaminti klasikinius patiekalus visai nenuobodu, nors kai kam taip ir atrodo. Iš tikrųjų yra daug klasikinių receptų, kurie suskamba labai šiuolaikiškai, nors yra sukurti prieš šimtmetį ar netgi kelis šimtmečius. Na, pavyzdžiui, šie sausainiai egzotišku pavadinimu afganai (angl. Afghan biscuists arba tiesiog Afghans). Kiek pastebėjau, Lietuvoje jais labiau susidomėta tiktai išėjus Beatos kepinių knygai. O juk tai senas, klasikinis Naujosios Zelandijos receptas, XX a. 1-oje pusėje išspausdintas šios šalies virtuvės Biblijoje Edmonds Cookery Book ir nuo to laiko neprarandantis populiarumo nei savo gimtinėje, nei kitose šalyse.

 
Australijos menininkės Christine Turner instaliacija Lifescape (liet. apytikriai: Gyvenimo kraštovaizdis, 2012), sukurta iš sausainių dėžučių. Anot šio darbo autorės, įvairių laikotarpių sausainių dėžutės puikiai atspindi istorinius pokyčius, ekonomikos raidą bei kasdieninį žmonių gyvenimą, bylodamos apie mūsų vertybes, vartojimo įpročius bei kintantį skonį.  Foto iš čia.

Beata dalį sviesto šių sausainių receptūroje pakeitė grietine, šiek tiek padidino cukraus kiekį ir ta proga šokoladinį glaistą paliko kiekvieno kepėjo nuožiūrai. Anot jos, šokoladą galima naudoti, o galima ir nenaudoti. Viena vertus, galiu tik pritarti Beatos pozicijai: išties, geriau jau namuose kepti sausainiai, kad ir nepuošti, negu neaiškios sudėties bei šviežumo pirktiniai. Tad tikiu, kad jos pateikta recepto versija jau sulaukė ir dar sulauks ne vieno gerbėjo.

Antra vertus, toks liberalus požiūris paneigia pačią klasikinių afganų idėją bei jų išskirtinumo formulę: ne itin saldus, traškus sausainis + jį pasaldinantis šokoladas + kepinį užbaigiantis ir papuošiantis graikinis riešutas (ne pabarstukai). Beje, greičiausia kaip tik tokia sausainių išvaizda - tamsi spalva ir šokolado bei riešuto "turbanas" ant viršaus - lėmė, kad jie buvo pavadinti afganais. Tiesa, tai tik vienas iš spėjimų, nes tikroji pavadinimo kilmė iki šiol neatskleista. Aišku tik tai, kad sausainiai nepriklauso Afganistano kulinarinei tradicijai, nes pastarajai šokoladas nebūdingas. Nepaisant to, šiais laikais dėl akivaizdžių asociacijų su afganistaniečiais, sausainių pavadinimas sulaukia kritikos kaip politiškai nekorektiškas, panašiai kaip pyragas negriukas arba eskimo ledai.

Na, o kol pavadinimas dar nepakeistas, išsikepkime klasikinių afganų su visu jiems priklausančiu "turbanu" - tirpstančių burnoje, traškių ir labai šokoladinių. Apie ingredientus nėra ką daug kalbėti: ilgiausia užtrunka parduotuvėje perskaityti etiketes ant kukurūzų dribsnių pakuočių, nes 9 kartus iš 10-ies į juos būna pridėta dievai žino kokių maisto priedų. Na, ir rasti tinkamų graikinių riešutų puselių - kažkodėl mūsų parduotuvėse parduodamos tik jų nuolaužos. Aišku, galima naudoti ir jas, nors tuomet sausainiai būna ne tokie puošnūs. Kartais afganai vainikuojami ir migdolu arba migdolo riekelėmis, o dar rečiau - pabarstukais, tačiau, kaip jau minėjau, tai nėra tradicinė šių sausainių puošyba. Kakavą geriau naudoti kuo tamsesnę. Šokoladas - pagal skonį ir galimybes; kadangi aš sausainius kepiau vaikams rugsėjo 1-osios proga, maišiau per pusę juodajį ir pienišką.

 
Nuotrauka Kristinos


Afganai - traškūs šokoladiniai sausainiai

Ingredientai: (išeina 22-24 sausainiai)

200 g sviesto (kambario temperatūros)
75 g cukraus
175 g miltų
25 g kakavos
50 g kukurūzų dribsnių
~150 g šokolado
Graikinių riešutų puselių (tiek, kiek bus sausainių)

  1. Cukrų ir sviestą išsukti, kol pabals. Sudėti kakavą ir išsijotus miltus ir dar kartą išsukti. Atsargiai įmaišyti kukurūzų dribsnius.
  2. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Šaukštu išdėlioti sausainių tešlą (aš naudojau desertinį šaukštą). Tarpai tarp sausainių nebūtinai turi būti labai dideli - kepdami jie palyginti mažai plėsis į šalis ir daugmaž išsaugos pradinę formą.
  3. Sausainius kepti 15 min. iki 180°C įkaitintoje orkaitėje; turėtų išeiti 2 didelės skardos.
  4. Iškepusius sausainius atvėsinti. Tuomet ant kiekvieno sausainio viršaus užpilti maždaug po 1 a.š. ištirpinto šokolado ir iš karto, kol šokoladas dar nesustingo, įspausti graikinio riešuto puselę.
  5. Sausainius dar kartą atvėsinti, kad sustingtų šokoladas. Patiekti su kava, arbata arba stikline pieno.
 
Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis čia.

2 komentarai:

  1. Kur laikyti sausainius, jei norima patiekti kita diena?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, manau, kad jei sudėsite į lėkštę ar kokį padėklą ir, paliksite ant stalo, iki rytojaus nieko blogo jiems neatsitiks. Jeigu bijote, kad apdulkės ar namuose turite gyvūnų, galima lengvai pridengti, pavyzdžiui, aliuminio folija, kepimo popieriaus lakštu ar pan., kad kepiniai "kvėpuotų". O štai į sandariai uždaromą indą aš šių sausainių nedėčiau, ypač dar ne visiškai atvėsusių, nes gali per daug suminkštėti, o šokoladas patežti. Ačiū, kad išbandote, tikiuosi, kepinėliai Jūsų nenuvylė :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.