2013 m. rugsėjo 9 d., pirmadienis

Kiauliena su portulakomis ir salsa verde



Tradiciniai meksikietiški troškiniai - patikimas įrodymas, kad mūsų cepelinai nėra vienintelis nefotogeniškas patiekalas šiame pasaulyje:) Tos yra iš šiandieninis troškinys - kiauliena su portulakomis bei salsa verde, t.y. aštriu saldžiarūgščiu dumplūnių padažu (isp. cerdo con verdolagas en salsa verde). Nors jo išvaizda neatrodo daug žadanti, vis dėlto tai labai gardus ir originalus patiekalas, be kurio sunkiai įsivaizduojama Meksiko miesto, o ir visos centrinės Meksikos virtuvė. Gaminau jį keletą kartų ir tikrai dar gaminsiu - rekomenduoju išbandyti ir jums.

Ar sudėtinga šį patiekalą pagaminti Lietuvoje? Atsakymas būtų toks pats, kaip ir gaminant kaq'ik troškinį: visai ne, jeigu tik šiltnamio kampe auga viena kita dumplūnė, o darže - eilutė portulakų. Mat rasti šitų ingredientų Lietuvos parduotuvėse prilygtų stebuklui, bent jau kol kas. Be to, patiekalas tradiciškai aštrinamas šviežiais serrano pipirais, kurių Lietuvoje rasti irgi kažin ar pavyks (galite mėginti laimę www.astriai.lt krautuvėlėje), tačiau juos nesunkiai galima pakeisti jelepeno pipirais, ypač turint galvoje, kad retas lietuvis išdrįstų valgyti tokį aštrų maistą, kokį valgo meksikiečiai, o dar retesnis atskirtų, kokios rūšies pipirais tas maistas pagardintas. 

O šiaip jau mano patarimas būtų toks: tie, kas turite vietos ir galimybių, nepatingėkite užsiauginti savo daržovių, tiek tradicinių, tiek retesnių ir paįvairinkite savo valgiaraštį nelaukdami prekybininkų malonės, nes jos galite laukti labai ilgai ir nebūtinai sulaukti.

 
Nuotrauka Kristinos


Kiauliena su portulakomis ir salsa verde

Ingredientai: (4 porcijoms)

500 g minkštos kiaulienos, geriau nelabai liesos
1 mažas svogūnas
1 lauro lapelis
3 skiltelės česnako
~ 500 g jaunų portulakų šakelių (nuskabytų nuo sumedėjusių stiebų)
500 g dumplūnių
2-3 v.š. taukų arba aliejaus
Nebūtinai: kalendros lapelių (pagal skonį)
Druskos ir aštrių pipirų, geriausia - šviežių serrano pipirų, tačiau tiks ir jelepeno (pagal skonį)
Patiekiant: biriai išvirtų ryžių

  1. Kiaulieną supjaustykite nemažais gabaliukais ir dėkite į verdantį pasūdytą vandenį drauge su susmulkintu svogūnu bei lauro lapu. Vandens turėtų būti tiek, kad apsemtų mėsą. Virkite ant nedidelės ugnies, kol mėsa bus visiškai minkšta - tai gali užtrukti 2-3 val., priklausomai nuo mėsos rūšies, gabaliukų dydžio ir pan. (aš visada naudoju greitpuodį, kuriame išvirti mėsą trunka 1-1,5 val.). Jeigu vanduo nugaravo, o mėsa vis dar kieta, įpilkite daugiau vandens ir virkite toliau. Išvirusią mėsą sudėkite į sietą, kad nuvarvėtų skystis, lauro lapą išmeskite, likusį sultinį (1-2 puodelius) išsaugokite.
  2. Kol verda mėsa, paruoškite portulakas: prikaistuvyje užvirinkite vandenį, jį pasūdykite ir sudėkite nuplautus žalumynus. Virkite apie 10 min, kol stiebeliai suminkštės, o lapai taps tamsiai žali. Tuomet išverskite į sietą, ir palikite, kad nuvarvėtų vanduo. Atidėkite, kol prireiks.
  3. Nuvalytas ir nuplautas dumplūnes, česnakus ir serrano/jelapeno pipirus sudėkite į likusį sultinį ir virkite apie 20 min., kol daržovės suminkštės; išvirusios dumplūnės turėtų tapti žalsvai geltonos spalvos. Jeigu sultinio mažai, įpilkite truputį vandens - skysčio turėtų būti tiek, kad vos apsemtų daržoves. Kai daržovės bus išvirusios, jas drauge su likusiu skysčiu sutrinkite smulkintuvu. Jeigu reikia, papildomai pasūdykite. Turėtumėte gauti nelabai tirštą, žalsvos spalvos, aštrų ir gana rūgštų padažą.
  4. Įkaitintuose riebaluose apkepinkite mėsos gabaliukus, tuomet į tą pačią keptuvę suverskite pasigamintą padažą. Troškinkite mėsą padaže apie 10-15 min., tuomet sudėkite paruoštas portulakas ir pakaitinkite dar 5 min. Padažas turėtų šiek tiek sutirštėti. Patikrinkite, ar netrūksta prieskonių; jeigu norite, galite įmaišyti smulkintų kalendros lapelių. Kai padažas bus norimo skonio ir tirštumo, nukaiskite.
  5. Šitaip paruošta kiauliena bene dažniausia patiekiama su biriai virtais ryžiais, tačiau kai kas prie jų papildomai pasiūlo virtų bulvių, tortilijų, pupelių ir pan.
  6. Troškinį galima paruošti iš anksto ir valgyti pašildytą kitą dieną - tuomet jo skonis dar labiau išryškėja.   
Recepto šaltiniai čia, čia, čia ir, tiesą sakant, dar keliolika:)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.