Turbūt dauguma esame susidūrę su situacija, kai koks nors pažįstamas žmogus
pasidžiaugia gausiu cukinijų, moliūgų ar aguročių derliumi, o paskui retoriškai
(arba ne retoriškai) paklausia: o ką
dabar su jais/jomis daryti?! Na taip, mūsų krašte tai palyginti neseniai
prigijusios daržovės-atėjūnės, todėl pastaruosius porą dešimtmečių dar tik
formuojasi jų gaminimo tradicijos. Čia aš turiu turiu galvoje ne profesionalius
šefus, o bet kurį eilinį žmogų, puikiai žinantį ne vieną ir ne du būdus, kaip
galima paruošti bulves ar kopūstus, bet šiek tiek sutrinkantį, kai priešais
save mato, pavyzdžiui, visą kalną patisonų.
Šiandieninis patiekalas skirtas būtent tiems, kurie mėgina kūrybiškai
pažvelgti į aguročių derlių. Rafinuotu desertu šio saldėsio nepavadinsi, tačiau
jis tikrai patiks tiems, kurie mėgsta įvairias vaisines salotas, kompotus,
saldžias sriubas, o gal tiesiog stengiasi valgyti mažiau miltinių patiekalų ir
ieško alternatyvų tradiciniams pyragėliams. Taigi, jeigu norite padaryti įspūdį
savo vaikinui, geriau jau kepkite šokoladinį tortą, o jeigu renkatės išgerti
kavutės su nuolat besidietinančiomis draugėmis, aguročių desertas bus pats tas :)
Nepretenzingos, švelnaus ir malonaus skonio, šios saldžios aguročio salotos turi
ir kitų privalumų - yra nebrangios, greitai pagaminamos ir tausojančios nervus,
nes nereikia jaudintis, kad sukris biskvitas, neišsiplaks kremas ar įvyks
kitokia "katastrofa".
Desertinės aguročio salotos pratęsia Somalio virtuvės temą. Šioje šalyje jos
yra vadinamos bocor katiitow.
Ramadano laikotarpiu tai laibai populiarus valgis šalies pietuose (kaip savo tinklaraštyje nurodo
Barlin Ali, pirmiausia Banadir ir Shabelle regionuose).
Somalyje salotos tradiciškai gaminamos iš ilgų, švelnios žalios spalvos
aguročių. Ar išeina iš kitokių? Nežinau, nes turiu prabangą naudoti būtent
tokius, kokių reikalauja tradicinis receptas (ačiū Jurgita!). Jie paprastai
supjaustomi kubeliais, tačiau gali būti pateikiami ir kaip ilgi
"spagečiai" - išmėginkite, jeigu turite tokiam pjaustymui skirtą
virtuvinį įrankį. Sviestas Somalyje paprastai reiškia lydytą sviestą, cukrus - rudąjį
nerafinuotą cukranendrių cukrų, tačiau jeigu gaminsite su paprastu sviestu ir
baltu cukrumi, desertas vis tiek pavyks. Tik būtinai įdėkite žiupsnelį druskos
- ji subalansuos patiekalo skonį ir saldumą. Cinamono lazdelę galima keisti
žiupsneliu malto cinamono, o štai
kardamoną būtinai pirkite ankštelėmis, ir jo sėklas sugrūskite patys - kaip jau
esu rašiusi, parduotuvėje pirkdami jau sumaltą, įsigysite bekvapius, pjuvenas
primenančius miltelius, neturinčius nieko bendro su tikruoju kardamonu.
Nuotrauka Kristinos
Bocor katiitow - desertinės
aguročio salotos
Ingredientai: (maždaug 4
porcijoms)
~ 1 kg aguročio (geriau šviesiai žalia odele), be sėklų ir žievės
40 g lydyto arba paprasto sviesto
100-120 g cukraus (pageidautina rudojo cukranendrių)
¼ a.š. grūstų kardamono sėklų
1 maža cinamono lazdelė
Žiupsnelis druskos
- Agurotį supjaustykite nedideliais kubeliais arba ilgomis plonomis juostelėmis.
- Keptuvėje išlydykite sviestą, tuomet dėkite agurotį bei cinamono lazdelę. Pabarstykite cukrumi, druska ir grūstu kardamonu, išmaišykite ir, retkarčiais atsargiai pamaišydami, ant vidutinės ugnies troškinkite 20-30 min. neuždengtoje keptuvėje. Per tą laiką agurotis turėtų suminkštėti, o beveik visas jo išskirtas skystis nugaruoti. Jeigu aguročiui suminkštėjus vis dar yra daug skysčio, padidinkite ugnį ir jį nugarinkite, kad jo liktų ne daugiau negu keli šaukštai.
- Aguročius nukaiskite, sudėkite į serviravimo indą/indus ir palikite atvėsti. Šį desertą rekomenduojama valgyti šaltą, tačiau dėti jo į šaldytuvą nepatarčiau, nes sustings į patiekalą dėtas sviestas, o drauge su juo ir salotų "padažas". Man asmeniškai gardžiausia šias salotas valgyti tuomet, kai jos būna kambario temperatūros, tačiau čia kiekvienas turėtų vadovautis savo skoniu:)
Recepto šaltinis čia.
Nežinau, kaip anksčiau aš šitą tinklaraštį pražiūrėjau, nors seniai seku ir buv. 52 savaites, ir Skonių blogą ir Debesis. Man labai patinka, kad duodate nuorodas ir kitom kalbom. Ko nors ieškodama, visada peržiūriu puslapius.anglų ir rusų kalbomis. Ačiū.
AtsakytiPanaikintiErika, dėkui už komplimentus! Labai džiaugiuosi, kad yra žmonių, kuriems įdomu tai, ką aš darau.
AtsakytiPanaikintiO šiaip mano tinklaraštis dar kūdikystės stadijoje, rašomas trumpiau negu metus, todėl negali lygintis su solidžiais, populiariais, jau kelerius metus rašomais tinklaraščiais. Taigi, pražiūrėti jį nesunku; užtai tikiuosi, kad čia užsukusiems žmonėms suteiksiu nors truputį atradimo džiaugsmo:)