Ko gero daugelis maistu besidominčių žmonių žiūrėjo metų sandūroje pasibaigusią TV laidą Skonis. Mano pažįstami laidą vertino prieštaringai - reakcijų būta nuo susižavėjimo iki nuoširdaus pasipiktinimo išsidirbinėjimu. Man stebėti šį projektą buvo įdomu, nors šiokių tokių trūkumų jame mačiau (pavyzdžiui, didelių abejonių kėlė mažiausia vienos teisėjos kompetencija). Na, bet viskas gerai, kad gerai baigiasi - manau, kad projektą laimėjo to vertas vyrukas, nes jeigu su Renato Costa Pereira kuris nors iš dalyvių ir galėjo konkuruoti, tai tikrai ne į finalą išėjusios varžovės, kurios, mano akimis žiūrint, buvo ganėtinai akivaizdžiai proteguojamos.
Žiūrėdama paskutinę laidą
ir džiaugdamasi Renato pergale, pagalvojau, kad ne pro šalį būtų ir į savo
tinklaraštį įdėti vieną kitą Brazilijos virtuvės receptą. Į profesionalius šefus, aišku, lygiuotis neketinu. Ne todėl, kad man nepatiktų jų
kūriniai, o iš pagarbos virėjo profesijai - gal nuskambės ir labai
konservatyviai, bet neprofesionalų mėginimai sukurti aukštosios virtuvės šedevrą namuose manęs
nė kiek nežavi. Meno kūrinius primenančius, mikroskopinio dydžio patiekalus,
man regis, reikia ragauti restoranuose ir jais mėgautis, o namuose užtenka iš
teisingai, iš kokybiškų produktų pagaminto, estetiškai patiekto maisto, kurio
galima tiesiog pavalgyti (ir pavalgydinti vaikus:). Todėl savo namuose
niekuomet nepilstau sriubos į stiklines, milžiniškoje lėkštėje nedėlioju padažo
lašelių apie aplink spirgučio dydžio kepsnį, o iš ridikėlių nepjaustinėju
rožių, gulbių ar kitų grožybių. Antra vertus, nekritikuoju ir tų, kurie mėgsta
pažaisti šefus - kiekvienam savo, kaip sakoma:)
O po tokios
"išpažinties" verčiau pakalbėkime apie Brazilijoje tokias populiarias
palmių šerdis ir jų salotas. Palmių šerdys ten atlieka daržovės vaidmenį ir,
kaip byloja pavadinimas, yra išlukštenamos iš palmių kamienų (maistui tinka keleto rūšių palmės). Palmės
nukertamos, nulupama žievė ir ir plaušai, o maistui naudojamos švelnios,
kreminės konsistencijos šerdys, išoriškai panašios į mūsuose populiarias sūrio lazdeles (kaip tai vyksta, plačiau galite paskaityti ir pažiūrėti čia ir čia). Kadaise
palmių šerdys buvo prabangus produktas, nes nukirtus palmės stiebą, augalas
žūdavo, taigi, palmių šerdžių gavybą buvo galima prilyginti džiunglių kirtimui.
Tuo nesižavėjo nei gamtosaugininkai, nei verslininkai, nors ir dėl skirtingų
priežasčių. Šiais laikais išvesta sukultūrintų palmių veislių, labiau
primenančių krūmą negu medį: tokie augalai gali turėti iki 40 stiebų, todėl
nukirtus vieną ar du iš jų, augalas nežūva, o palmių plantacijos eksploatuojamos
ilgą laiką. Dėl to palmių šerdžių šiais laikais galima už įkandamą kainą
nusipirkti daugumoje prekybos centrų visame pasaulyje. Lietuvoje su šiuo
produktu padėtis kiek prastesnė, bet situacija nėra beviltiška. Aš saviškes
pirkau e-parduotuvėje, prekiaujančioje arbatomis ir kitais produktais iš Lotynų
Amerikos www.yerbamate.lt (galima užsukti ir į jų parduotuvę Panevėžyje).
Taigi, jeigu jūs, kaip kad aš, laikote savo prioritetu remti smulkųjį verslą (o
ypač tuos, kurie stengiasi išplėsti maisto produktų asortimentą mūsų šalyse),
pasidairykite po nedideles specializuotas parduotuvėles ir rasite dėmesio vertų
produktų.
Lotynų Amerikoje palmių
šerdys dažnai valgomos žalios - sako, tuomet jos būna kiek traškesnės ir
salsvesnės. Tačiau ir pačioje Brazilijoje, ir aplinkinėse šalyse ne ką mažiau
populiarios ir su druska bei citrinos rūgštimi konservuotos palmių šerdys,
kurios naudojamos labai plačiai - pradedant sriubomis ir salotomis, baigiant
picomis ir daržovių pyragais. Riešutinio skonio, neutralaus kvapo, šiek tiek
traškios, bet labiau kreminės - jas tiksliai apibūdinti išties
nelengva, nes nė viena mums gerai pažįstama daržovė neprimena palmių šerdžių
skonio ir konsistencijos.
Salotoms palmių šerdys
suteikia puikų akcentą, todėl Brazilijoje jos itin mėgstamos. Palmių
šerdžių salotos gali būti patiekiamos minimalistiškai: t.y. palmių šerdys pačios vienos
supjaustomos, sudedamos į salotinę ir apšlakstomos mėgstamu salotų padažu.
Tačiau labai dažnai jos maišomos su kitomis daržovėmis. Klasikiniai palmių
šerdžių "kompanionai" - pomidorai ir avokadai, tačiau dažnai derinami
ir kiti produktai: salotų lapai, svogūnai, bazilikai, alyvuogės, apelsinų ar
mangų riekelės, morkos, agurkai, kukurūzai, kietai virtas kiaušinis ir t.t. Padažai taip
pat gali būti įvairūs, pagaminti aliejaus, majonezo, jogurto pagrindu. Aš
šiandien gaminau paprasčiausias palmių šerdžių salotas su avokadu, vyšniniais
pomidorais (nusižengiau savo principams žiemos metu jų nepirkti, bet šios
salotos buvo to vertos:), raudonuoju svogūnu (paslėptas po palmių šerdžių
griežinėliais) ir juodosiomis alyvuogėmis. Padažą irgi gaminau patį
elementariausią, susidedantį iš alyvuogių aliejaus, šlakelio acto, druskos ir
pipirų. Salotos buvo išties gardžios, gaivios, lengvos ir tuo pat metu sočios. Idealūs pietūs po
šventinių puotų maratono:)
Ensalada de palmito - salotos su palmių šerdimis
Ingredientai: (produktų proporcijas rinkitės pagal skonį)
Palmių šerdys (aš naudojau
konservuotas, įsigijau čia)
Avokadas (būtinai minkštas
ir sunokęs, antraip bus kartus)
Pomidorai
Raudonasis svogūnas
Alyvuogės
Nebūtinai: kitos daržovės ar kietai virtas kiaušinis (žr. į
pastabas viršuje)
Padažui:
Alyvuogių aliejus
Actas arba citrinos/laimo
sultys
Druska ir grūsti pipirai
1. Konservuotas palmių šerdis išimkite iš marinato ir trumpam (kol ruošite kitas daržoves) pamerkite į drungną
vandenį. Kai prireiks, išimkite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir
supjaustykite griežinėliais.
2. Pagaminkite padažą: į geros kokybės alyvuogių aliejų
įspauskite šiek tiek citrinos/laimo sulčių arba įpilkite šaukštelį acto,
įberkite druskos, pipirų ir gerai suplakite.
3. Susmulkinkite norimą kiekį pasirinktų daržovių. Supjausčius
avokadą geriausia jį iš karto apšlakstyti padažu, kad nepradėtų
tamsėti.
4. Salotas sumaišykite arba išdėliokite lėkštėje pagal savo
skonį ir norą. Apšlakstykite padažu ir tuojau pat patiekite. Salotos gali būti
valgomos kaip užkandis arba kaip priedas prie mėsos ir žuvies patiekalų.
5. Jeigu palmių šerdžių salotos ruošiamos be jokių priedų,
t.y. į jas nededama jokių kitų daržovių, o palmių šerdys tik apšlakstomos
padažu, tuomet salotas galima ruošti iš anksto ir šaldytuve laikyti parą ar
ilgiau.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą
Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.