Įraudusių, sušilusių, nuo galvos iki kojų snieguotų ir nesvietiškai triukšmingų vaikų kirbinė įvirsta pro duris, ir Močiutė vos spėja duoti nurodymus: priemenėje nupurtyti batus, kumštines pirštines padžiauti prie krosnies, persirengti sausais drabužiais ir skubėti gurkštelėti karštos liepžiedžių, kmynų ar čiobrelių arbatos su medumi. O ji tuo tarpu kabina šaukštą taukų iš žalio emaliuoto kibiro (kas gi anksčiau kaimuose blynus kepė ant aliejaus?:), išlydo juos juodoje, daug gyvenimo mačiusioje keptuvėje ir kepa blynus neapsakomai raitytais krašteliais - tokių neiškepsi šiuolaikinėse tefloninėse ar keramikinėse keptuvėse. Į kiekvieną blyną ji dosiai spaudžia po ripką kvepiančio, ką tik iš šaltos kamaros atnešto obuolio, paskui blynus barsto cukrumi ir duoda į stalą. Ir nėra pasaulyje skanesnių blynų negu tie, kuriuos kemši, iki valiai prisiraičiojęs sniege, prilakstęs rogutėmis nuo kalnų ir pakriūčių, išbraidęs visas pusnis, kuriose skendi pamiškėje užsiglaudęs vienkiemis.
Turbūt
daugelis mano kartos žmonių dar turi tokių prisiminimų:) Močiute Ieva
nelabai mėgo gaminti, nors aplinkybių prispirta, darė ji tą visai neprastai, juo labiau,
kad buvo baigusi smetoninę šeimininkių mokyklą. Mat prosenelis buvo įsitikinęs,
kad jo dukterys privalo tapti - pagal anuometinius standartus - pavyzdingomis ūkininkų
žmonomis. Ir vis dėlto aš geriausiai atsimenu Močiutės Ievos žiemos vakarais
kepamus blynus, o ypač tas obuolių ripkas
- gal todėl, kad mama tokių niekada nekepdavo. Dabar, atėjus žiemai, tokius
obuolius aš kepu savo šeimai, ir jie visuomet turi didžiulį pasisekimą. Ir, žinoma, šie blynai labai tinkami lietuviškoms Užgavėnėms:)
Tiesą
sakant, tikslaus blynų recepto nėra, yra tik jų idėja: kepant mėgstamus
blynus, į jų centrą reikia įspausti obuolio "akį", užuot į tešlą sudėjus
tarkuotus ar pjaustytus obuolius. Tokie blynai būna gražūs, dekoratyvūs ir
labai gardūs. Aš paprastai užmaišau tešlą su kefyru, pasukomis arba rūgpieniu,
kad blynai būtų stori ir purūs (turbūt juos reikėtų vadinti nebe blynais, o
sklindžiais), bet tinka bet kokia blynų tešla. Obuoliai geriausia būtų
rūgštesni, o jeigu dar pasitaiko rausva žievele, tai iš viso puiku. Žinau, kad
pagal šiuolaikinius standartus obuolius reikėtų nulupti, bet šie senoviniai blynai
kepami su neluptais - tuomet obuolio griežinėlis kur kas geriau išlaiko savo
formą. o ir pati žievelė kepdama suminkštėja ir valgant neerzina. Žinau ir tai,
kad blynus reikėtų cukraus pudra apsijoti, o ne apibarstyti, bet vėlgi -
neatsimenu, kad Močiutė kada nors cukrų būtų sijojusi - tiesiog užberdavo jo
šaukštu ir tiek. Tai, kad ant blynų nusėsdavo cukraus pudros rutuliukai, mūsų niekuomet
netrikdė; o kartais, kai namuose būdavo tik paprasto cukraus, kuo puikiausiai tikdavo ir jis. Prie šių blynų rinkitės
žolelių (mėtų, liepžiedžių, čiobrelių, kmynų, ramunėlių...), aviečių ar kitokių
mūsų krašto uogų arbatą, o jeigu jau kavą - tai gilių, morkų, cikorijos.
Močiutės Ievos blynai su obuoliais
Ingredientai: (išeina
maždaug 20 blynų)
1-2 v.š.
sviesto
1-2 v.š.
cukraus
½ a.š.
druskos
1 kiaušinis
~ 1 stiklinė
(250 ml) pasukų, kefyro, rūgpienio arba natūralaus jogurto (jeigu skystis labai
tirštas, jo gali reikėti šiek tiek daugiau - apie 300-350 ml)
2 a.š.
kepimo miltelių
1 stiklinė kvietinių
miltų
1-2 nemaži
obuoliai, geriau rūgštesni
Taukų arba
aliejaus (kepimui)
Cukraus arba
cukraus pudros (patiekiant)
- Sviestą ištirpinkite: aš paprastai tai darau
dideliame metaliniame dubenyje, kuriame bus maišomi blynai. Į tirpintą
sviesta sudėkite cukrų ir druską, įmuškite kiaušinį ir supilkite pasukas.
Viską gerai išplakite, geriausia šluotele. Kepimo miltelius sumaišykite su
miltais ir persijokite; kepimo miltelių kiekio nemažinkite, nes šių blynų
tešla sunki ir gali prastai iškilti. Miltus suberkite į skystus
ingredientus ir atsargiai, geriausia silikonine mentele, pamaišykite - bet tik tiek, kad nesimatytų sausų miltų. Neplakite ir nepermaišykite tešlos -
ji turi gana tiršta, su akivaizdžiai matomais guziukais. Palikite apie 15
min., kad pabrinktų.
- Per tą laiką nuplaukite ir nusausinkite obuolius.
Nupjaukite ploną griežinėlį nuo obuolio šono ir suraikykite tą šoną
plonais apskritimais - iki pat graužtuko. Tuomet obuolį apskritimais
supjaustykite iš kito šono.
- Keptuvėje įkaitinkite riebalus. Dėkite po nelabai
didelį šaukštą tešlos, palikdami nemažus tarpus tarp blynų. Tuojau
pat į kiekvieno apskritimo vidurį įspauskite po obuolio apskritimą - blynas
akimirksniu taps plonesnis ir didesnis. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol viena
blynų pusė parus, tuomet apverskite ir baikite kepti - jeigu keptuvė buvo
patepta riebalais, obuoliai prie jos prilipti neturėtų.
- Iškeptus blynus apibarstykite cukrumi arba cukraus pudra. Tiekite tuojau pat su žolelių arba aviečių arbata, gilių kava ar pan.
Labai patiko šie blyneliai! Tiek skonis, tiek įdomus kepimo būdas :) ačiū už receptą, būtinai kartosim su šeima.
AtsakytiPanaikinti