2014 m. kovo 2 d., sekmadienis

Močiutės Ievos blynai su obuoliais



Įraudusių, sušilusių, nuo galvos iki kojų snieguotų ir nesvietiškai triukšmingų vaikų kirbinė įvirsta pro duris, ir Močiutė vos spėja duoti nurodymus: priemenėje nupurtyti batus, kumštines pirštines padžiauti prie krosnies, persirengti sausais drabužiais ir skubėti gurkštelėti karštos liepžiedžių, kmynų ar čiobrelių arbatos su medumi. O ji tuo tarpu kabina šaukštą taukų  iš žalio emaliuoto kibiro (kas gi anksčiau kaimuose blynus kepė ant aliejaus?:), išlydo juos juodoje, daug gyvenimo mačiusioje keptuvėje ir kepa blynus neapsakomai raitytais krašteliais - tokių neiškepsi šiuolaikinėse tefloninėse ar keramikinėse keptuvėse. Į kiekvieną blyną ji dosiai spaudžia po ripką kvepiančio, ką tik iš šaltos kamaros atnešto obuolio, paskui blynus barsto cukrumi ir duoda į stalą. Ir nėra pasaulyje skanesnių blynų negu tie, kuriuos kemši, iki valiai prisiraičiojęs sniege, prilakstęs rogutėmis nuo kalnų ir pakriūčių, išbraidęs visas pusnis, kuriose skendi pamiškėje užsiglaudęs vienkiemis.

Turbūt daugelis mano kartos žmonių dar turi tokių prisiminimų:) Močiute Ieva nelabai mėgo gaminti, nors aplinkybių prispirta, darė ji tą visai neprastai, juo labiau, kad buvo baigusi smetoninę šeimininkių mokyklą. Mat prosenelis buvo įsitikinęs, kad jo dukterys privalo tapti - pagal anuometinius standartus - pavyzdingomis ūkininkų žmonomis. Ir vis dėlto aš geriausiai atsimenu Močiutės Ievos žiemos vakarais kepamus blynus, o ypač tas obuolių ripkas - gal todėl, kad mama tokių niekada nekepdavo. Dabar, atėjus žiemai, tokius obuolius aš kepu savo šeimai, ir jie visuomet turi didžiulį pasisekimą. Ir, žinoma, šie blynai labai tinkami lietuviškoms Užgavėnėms:)

Nuotrauka Kristinos

Tiesą sakant, tikslaus blynų recepto nėra, yra tik jų idėja: kepant mėgstamus blynus, į jų centrą reikia įspausti obuolio "akį", užuot į tešlą sudėjus tarkuotus ar pjaustytus obuolius. Tokie blynai būna gražūs, dekoratyvūs ir labai gardūs. Aš paprastai užmaišau tešlą su kefyru, pasukomis arba rūgpieniu, kad blynai būtų stori ir purūs (turbūt juos reikėtų vadinti nebe blynais, o sklindžiais), bet tinka bet kokia blynų tešla. Obuoliai geriausia būtų rūgštesni, o jeigu dar pasitaiko rausva žievele, tai iš viso puiku. Žinau, kad pagal šiuolaikinius standartus obuolius reikėtų nulupti, bet šie senoviniai blynai kepami su neluptais - tuomet obuolio griežinėlis kur kas geriau išlaiko savo formą. o ir pati žievelė kepdama suminkštėja ir valgant neerzina. Žinau ir tai, kad blynus reikėtų cukraus pudra apsijoti, o ne apibarstyti, bet vėlgi - neatsimenu, kad Močiutė kada nors cukrų būtų sijojusi - tiesiog užberdavo jo šaukštu ir tiek. Tai, kad ant blynų nusėsdavo cukraus pudros rutuliukai, mūsų niekuomet netrikdė; o kartais, kai namuose būdavo tik paprasto cukraus, kuo puikiausiai tikdavo ir jis. Prie šių blynų rinkitės žolelių (mėtų, liepžiedžių, čiobrelių, kmynų, ramunėlių...), aviečių ar kitokių mūsų krašto uogų arbatą, o jeigu jau kavą - tai gilių, morkų, cikorijos.

Nuotrauka Kristinos


Močiutės Ievos blynai su obuoliais

Ingredientai: (išeina maždaug 20 blynų)

1-2 v.š. sviesto
1-2 v.š. cukraus
½ a.š. druskos
1 kiaušinis
~ 1 stiklinė (250 ml) pasukų, kefyro, rūgpienio arba natūralaus jogurto (jeigu skystis labai tirštas, jo gali reikėti šiek tiek daugiau - apie 300-350 ml)
2 a.š. kepimo miltelių
1 stiklinė kvietinių miltų
1-2 nemaži obuoliai, geriau rūgštesni
Taukų arba aliejaus (kepimui)
Cukraus arba cukraus pudros (patiekiant)

  1. Sviestą ištirpinkite: aš paprastai tai darau dideliame metaliniame dubenyje, kuriame bus maišomi blynai. Į tirpintą sviesta sudėkite cukrų ir druską, įmuškite kiaušinį ir supilkite pasukas. Viską gerai išplakite, geriausia šluotele. Kepimo miltelius sumaišykite su miltais ir persijokite; kepimo miltelių kiekio nemažinkite, nes šių blynų tešla sunki ir gali prastai iškilti. Miltus suberkite į skystus ingredientus ir atsargiai, geriausia silikonine mentele, pamaišykite - bet tik tiek, kad nesimatytų sausų miltų. Neplakite ir nepermaišykite tešlos - ji turi gana tiršta, su akivaizdžiai matomais guziukais. Palikite apie 15 min., kad pabrinktų.
  2. Per tą laiką nuplaukite ir nusausinkite obuolius. Nupjaukite ploną griežinėlį nuo obuolio šono ir suraikykite tą šoną plonais apskritimais - iki pat graužtuko. Tuomet obuolį apskritimais supjaustykite iš kito šono.
  3. Keptuvėje įkaitinkite riebalus. Dėkite po nelabai didelį šaukštą tešlos, palikdami nemažus tarpus tarp blynų. Tuojau pat į kiekvieno apskritimo vidurį įspauskite po obuolio apskritimą - blynas akimirksniu taps plonesnis ir didesnis. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol viena blynų pusė parus, tuomet apverskite ir baikite kepti - jeigu keptuvė buvo patepta riebalais, obuoliai prie jos prilipti neturėtų.
  4. Iškeptus blynus apibarstykite cukrumi arba cukraus pudra. Tiekite tuojau pat su žolelių arba aviečių arbata, gilių kava ar pan.
Skanaus! :)

1 komentaras:

  1. Labai patiko šie blyneliai! Tiek skonis, tiek įdomus kepimo būdas :) ačiū už receptą, būtinai kartosim su šeima.

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.