2014 m. kovo 8 d., šeštadienis

Torta de guineo - bananų pyragas


Su Ekvadoru, regis, Lietuva itin artimai nesibičiuliauja, tačiau Ekvadoro bananus ko gero valgė visi. Ir kaip nevalgys, jeigu ši šalis yra viena didžiausių bananų eksportuotojų pasaulyje. Nenuostabu, kad pačiame Ekvadore bananai labai mėgstami, o bananų pyragas laikomas tradiciniu desertu (kaip, beje, ir puikusis pastel de tres leches).

 
Bananų (plantanų) prikrauta kanoja supasi Aguariko upės (isp. Río Aguarico) pakrantėje, Ekvadoro indėnų kofanų (isp./angl. cofan, autonimas a'i) žemėje. Deja, gamtos idilė apgaulinga: čiabuvių kultūra sparčiai nyksta, nes baltieji gviešiasi jų žemių, miškų, o svarbiausia - naftos, kurios klodai glūdi džiunglėse. Dėl naftos gavybos ir su tuo susijusio vandens bei dirvos užterštumo, daugybė indėnų serga; nyksta ir augalai bei gyvūnai, kurie nuo seno juos maitino - pavyzdžiui, vietinių vėžlių rūšys. Foto iš čia.

Antra vertus, bananai nėra tikslus žodis Ekvadore auginamiems vaisiams įvardinti - bent jau patys ekvadoriečiai jo nevartoja. Jie augina daug bananų rūšių, griežtai juos atskiria ir skirtingai vadina. Taigi, Ekvadore bene plačiausiai vartojami vaisiai, kurie mūsuose žinomi kaip plantanai. Kol jie būna ryškiai žali (isp. platános verdes), savo tekstūra ir skoniu visai neprimena mums pažįstamų bananų. Jie nesaldūs, visuomet verdami/kepami ir yra plačiai vartojami kaip krakmolingos daržovės - na, maždaug kaip bulvės. 

Geltoni nunokę plantanai (isp. platános maduros arba tiesiog maduros), nors ir tvirti, bet yra pakankamai saldūs, todėl iš jų jau kepami pyragai. Plantanų pyragai Ekvadore labai populiarūs, jie čia vadinami torta de platános maduros, torta de maduro, torta de maqueño (maqueño- viena iš plantano rūšių) ir pan. Kiek pastebėjau, į visus šiuos pyragus visuomet įeina šviežias sūris (varškė), o dažniausia ir razinos ar kiti džiovinti vaisiai. Gaminant plantanų pyragus, plantanų vaisiai pirmiausia išverdami, o tik tuomet sutrinami; taigi, jeigu aptikote pyrago receptą, kuriame bananus pirmiausia siūloma apvirti, žinokite, kad kalbama apie plantanus, o mūsų parduotuvėse pardavinėjami bananai tam netiks.

Nuotrauka Kristinos

Bene artimiausi tam, ką mes vadiname bananais, ekvadoriečiams yra guineos - saldūs bananai, kurių prieš valgant nereikia termiškai apdoroti. Šiai kategorijai priskiriami ir mažieji bananai - tokiais mažyliais geltona arba rusvai raudona žievele dažnai prekiauja didžiosios maximos. Esu tikra, kad ekvadoriečiai išvardintų gerokai daugiau saldžiųjų bananų rūšių - betgi šiuo atveju užteks paminėti, kad mūsų sąlygomis išsikepti torta de guineo visiškai įmanoma.

Ekvadore kepami bananų pyragai išdidžiai vadinami torta, o ne jokia ten bananų duona. Tačiau būtina paminėti, kad terminas duona čia visgi tiktų labiau, nes ekvadorietiški bananų pyragai palyginti su amerikietiška banana bread yra gana sausi. Mat dauguma torta de guinea receptų, su kuriais man teko susidurti, rekomenduoja labai saikingai naudoti riebalus; paprastai į tešlą siūloma dėti vos 3-5 v.š. sviesto. Nenuostabu, kad tokie bananų pyragai itin dideliu drėgnumu nepasižymi, ypač pirmą dieną (kitą dieną susistovi ir būna šiek tiek drėgnesni). Vis dėlto tai gardūs, kvapnūs kepiniai prie kavos ar arbatos - jie patiks tiems, kurie nemėgsta pernelyg drėgnų keksų. Antra vertus, jeigu norite, ant tokio pyrago riekės visuomet galima užsitepti sviesto, džemo ar saldaus kremo.

 Nuotrauka Kristinos

Torta de guineo - bananų pyragas

Pyragą geriau kepti likus maždaug parai iki valgymo, tuomet jis tampa drėgnesnis ir būna sodresnio skonio.

Ingredientai:

70 g sviesto
300 g cukraus (galima naudoti rudąjį)
3 dideli kiaušiniai
5 v.š. pieno
½ a.š. druskos
1 a.š. vanilės ekstrakto arba žiupsnelis Burbono vanilės
300 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
250 g trintų pernokusių bananų (3-4 bananai, priklausomai nuo dydžio)
Cukraus pudros (apsijoti)

  1. Kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi ir, nuolat sukdami, po vieną įmuškite kiaušinius. Išsukta masė turėtų būti puri. Supilkite pieną, sudėkite druską ir vanilę ir dar kartą gerai išsukite.
  2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, persijokite ir įmaišykite į skystus ingredientus. Maišykite, kol masė taps vienalytė. Tuomet į tešlą sudėkite trintus bananus.
  3. Tešlą supilkite į sviestu pateptą, miltais pabarstytą, kepimo popieriumi išklotą skardą - galima naudoti bet kokią, bet geriau, kad nebūtų labai didelė. Dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180ºC ir kepkite 45 min. - 1 val., arba kol pyragas gražiai pakils, parus ir sutvirtės, o į jį įsmeigtas ir ištrauktas medinis pagaliukas liks švarus.
  4. Pyragą atvėsinkite ir prieš patiekdami apsijokite cukraus pudra; jeigu norite, galite ir kitaip papuošti (aš puošiau mažųjų bananų riekelėmis, kurias pamirkiau citrinos sultyse ir padžiovinau orkaitėje).
  5. Šis pyragas sausokas, ypač ką tik iškeptas, todėl prie jo reikėtų kavos arba arbatos puodelio (aš paprastai įsipilu stiklinę pieno:) Jeigu norite, ant pyrago riekelių galite užsitepti sviesto ar džemo - bus gardūs pusryčiai ar pavakariai. Maždaug parą pastovėjęs pyragas tampa drėgnesnis ir sodresnio skonio, todėl bananų pyragą rekomenduojama šiek tiek pabrandinti.

 Nuotrauka Kristinos

Svarbiausi recepto šaltiniai čia ir čia.

2 komentarai:

  1. Kristina, nežinau kaip taip nutinka, bet nutinka! Pyragas iš pradžių piktybiškai nekilo, pačioj kepimo pabaigoj šiek tiek pakilo - per vidurį truputį daugiau nei šonuose. Atrodo, viskas vyko ne pagal planą, o rezultatas - puikus! :) Labai skanus pyragas, prapjautas atrodo lygiai taip kaip taviškis, tik kad kiek žemesnis. Bet viskas su juo kuo puikiausiai! Ir suprask dabar kaip čia buvo, kad kepimo procese atrodė neteikiantis vilčių, o šast ir pavyko :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na ir ačiū Dievui, viskas gerai, kas gerai baigiasi! Šiaip jau tai nesudėtingas kepinys, ir aš nematau priežasčių, kodėl jis turėtų neiškilti, nebent pamirštum įdėti kepimo miltelių:) Bet dėl šventos ramybės kitą kartą geriau naudoti mažesnę kepimo formą (pvz. apvalią 24 cm skersmens), ir geriau, kad ji būtų ne stiklinė. Ir dar nereikėtų turėti lūkesčių, kad kepdamas pyragas padvigubės - labai aukštas jis neauga. Aišku, plokščias kai blynas irgi neturėtų būti:)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.