Sako, kad
per Užgavėnes reikėtų valgyti ne tiek saldžiai, kiek sočiai ir riebiai, todėl
visai praverstų vienas kitas nesaldžių blynų receptas. Tradiciniai bulviniai
bei žemaitiški blynai - kuo puikiausias pasirinkimas. O jeigu norisi kažko
mažiau įprasto? Šįkart siūlau išsikepti kmynais pagardintų bulvinių blynų.
Tai dar
vienas - ir ne juokais gardus! - airiškas receptas iš Darinos Allen kolekcijos,
jos knygoje figūruojantis kaip Potato and
Caraway Seed Cakes. Nors airiai be galo mėgsta bulves ir turi daugybę
patiekalų iš jų (šioje srityje su jais, manding, galėtų lygintis nebent
baltarusiai), tačiau įvairiems blynams ir paplotėliams kepti jie retai naudoja
tarkuotas žalias bulves, kaip kad įprasta Lietuvos virtuvėje. Bulviniai blynai Airijoje
paprastai kepami iš grūstų virtų bulvių, pridedant į jas vienokių ar kitokių
priedų. Jeigu naudojamos žalios bulvės, į jas dažniausia vis tiek įmaišoma ir
dalis virtų, kad kepiniai būtų minkštesni. Taigi, bene artimiausias atitikmuo airiškiems
bulviniams blynams mūsų virtuvėje būtų žemaitiški blynai, tiktai be įdaro.
Šie blynai
su kmynais man buvo tikras atradimas. Kmynai jiems suteikia puikų prieskonį
(žinoma, reikia mėgti kmynus, kad tai įvertintumėte:), be to, jie gardinami
petražolėmis ir šviežiai grūstais juodaisiais pipirais. Blynai ne tiktai kepami
svieste, bet tradiciškai dar ir valgomi, dažant juos į tirpintą pasūdytą
sviestą. Tačiau mes esame valgę šiuos blynus ir su kitokiais priedais, tokiais
kaip grybų padažas - ir jie buvo ne ką mažiau gardūs. Svarbu tik, kad blynai būtų
valgomi karšti - vėsdami jie kietėja ir pamažu praranda savo puikią šilkinę tekstūrą.
Vienintelis originalaus
recepto pakeitimas mano versijoje - tai, kad prieš įmaišydama į tešlą aš
nuplikinu kmynus ir palieku juos apie pusvalandį pabrinkti. Taip paruošti jie
būna minkštesni, be to, geriau atsiskleidžia jų skonis. Na ir paskutinis
dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį - tai miltų kiekis tešloje. Jis
priklauso nuo to, iš kokios rūšies bulvių kepsite blynus. Airiai labiausiai
mėgsta miltingas, sausas bulves, tuo tarpu Lietuvoje ne visuomet pasiseka tokių
įsigyti. Taigi, jeigu iškepę pirmuosius blynus pastebėsite, kad jie tęžta
labiau, negu norėtumėte, į likusią tešlą tiesiog įdėkite papildomą šaukštą ar du miltų - bet
nepersistenkite, kad blynai netaptų per kieti.
Bulviniai blynai su kmynais
Ingredientai: (maždaug 6
porcijoms)
700 g bulvių
su lupenomis (maždaug 5 didelės bulvės)
45 g sviesto
1 vidutinio
dydžio svogūnas
1-2 a.š.
kmynų
~ 1 v.š.
smulkintų petražolių lapelių
~ 60 g miltų
Druskos ir
grūstų juodųjų pipirų (pagal skonį)
Sviesto,
geriausia lydyto (kepimui)
Tirpinto ir
sūdyto sviesto (patiekiant)
- Bulves kruopščiai nuplaukite ir išvirkite su
lupenomis pasūdytame vandenyje. Kmynus užplikykite keliais šaukštais
verdančio vandens ir palikite, kad pabrinktų. Svogūną smulkiai
supjaustykite ir pakepinkite svieste (stenkitės, kad jis neparuduotų).
- Išvirusias bulves nusausinkite, šiek tiek pravėsinkite
ir dar karštas nulupkite. Kruopščiai sugrūskite, sudėkite kepintus
svogūnus ir sviestą, kuriame jie kepė, nusausintus kmynus, petražoles, pasūdykite,
pagardinkite pipirais. Viską išmaišykite, sudėkite miltus ir užminkykite
minkštą, bet nelipnią tešlą. Jeigu norite, galite palikti ją 10-15 min.
pastovėti.
- Suformuokite blynus: vienas būdas yra dėti tešlą ant
miltuoto paviršiaus, vėl lengvai pabarstyti miltais, iškočioti maždaug
1,5-2 cm lakštą ir blynus išspausti formele kaip sausainius. Antrasis būdas
- tešlą padalinti pusiau, suvolioti 2 storokus volelius, kaip gaminant
varškėčius, ir suraikyti juos griežinėliais. Trečias (mano visuomet
naudojamas:) būdas - pakabinti šaukštą tešlos, iš jos tarp delnų
suformuoti rutuliuką, o tuomet jį lengvai paploti ir lengvai pabarstyti
miltais; taip suformuoti visus blynus. Svarbu, kad blynų diametras nebūtų
per didelis, o jie patys būtų gana stori, nes plonus ir didelius blynus
bus sunku apversti ir gražiai apskrudinti.
- Keptuvėje įkaitinkite truputį sviesto, dėkite blynus
ir ant nedidelės arba vidutinės ugnies ir apkepkite juos iš abiejų pusių,
kol taps auksiniai. Turėkite kantrybės ir nevartykite blynų per dažnai,
antraip nespės susiformuoti tvirta plutelė, ir blynai ims byrėti.
- Iškeptus blynus patiekite tuojau pat su tirpintu ir pasūdytu sviestu arba su mėgstamu padažu. Originaliame recepte juo siūloma užgerti karštu airiško viskio ir vandens gėrimu, bet čia kuo puikiausiai tiktų ir stiklinė kefyro arba pasukų:)
Nuotrauka
Kristinos
Recepto
šaltinis:
Darina Allen, Irish
Traditional Cooking, Great Britain: Kyle Books, 2012, p. 157.
Manau, kad labai skanūs blynai.
AtsakytiPanaikinti