Britai bei airiai, visai kaip ir mes, švenčia Užgavėnių šventę, kuri ten vadinama Shrove Tuesday (liet. išpažinties
antradienis) arba Pancake Day (liet. blynų diena). Kaip jau supratote, čia
irgi kepami blynai - skirtumas tik tas, kad Užgavėnių blynai šiose šalyse tapatinami ne su bet kokiais blynais, o su lietiniais, kurie tradiciškai
gardinami cukrumi ir citrina.
Lietuvoje
Užgavėnių dieną vaikšto linksmi persirengėliai, o Anglijoje organizuojamos
blynų lenktynės (angl. pancake race): pasipuošus prijuostėmis ir virėjų kepuraitėmis, tam tikrą
distanciją reikia nubėgti su keptuve, kurioje nešamas iškeptas blynas. Ir ne
tiktai nešamas: bebėgant jis turi būti nuolat apverčiamas ore! Iš žiūrovų surinktos lėšos tradiciškai skiriamos labdarai. Manoma,
kad tokios lenktynės buvo pradėtos rengti dar XV a. Olney miestelyje, o vėliau išplito po visą šalį. Vietinė legenda byloja, kad viena moteriškė taip
įsitraukė į namų ruošą, jog pražiopsojo mišių pradžią. Ji kaip tik kepė blynus,
kai išgirdo skambant bažnyčios varpus. Esą ji taip susijaudino, kad į pamaldas
atbėgo su prijuoste ir keptuve - mat neatlikti išpažinties prieš Gavėnią buvo
laikoma didžiule nuodėme. Olney miestelyje iki šiol tradicinis prizas lenktynių
nugalėtojams - bažnyčios vikaro bučinys:) Fotografijoje: medinio ženklo, žyminčio
įvažiavimą į Olney miestelį, fragmentas, kuriame vaizduojamos šią vietovę
išgarsinusios blynų lenktynės. Foto iš čia.
Angliškų/ airiškų
lietinių receptų yra daugybė - kiekviena šeima turį mėgstamiausią, bet
paprastai į juos visuomet įeina miltai, pienas ir kiaušiniai. Tiesa, palyginti
su prancūziškais crêpes, į
angliškuosius kiaušinių dedama mažiau, miltų daugiau, o ir patys blynai būna
šiek tiek storesni bei sunkesni negu prancūziški. Bet vis tiek labai gardūs, ypač
su citrina, kuri suteikia patiekalui kvapnumo, gaivumo ir šiek tiek netikėtumo.
Nuotrauka
Kristinos
Angliški lietiniai blynai su citrina
Ingredientai: (maždaug 4
porcijoms)
225 g miltų
½ a.š.
druskos
2 kiaušiniai
600 ml pieno
Riebalų, geriausia taukų (kepimui)
Citrinos
skiltelių (patiekiant)
Cukraus
(patiekiant)
Nebūtinai: tirpinto sviesto
(patiekiant)
- Miltus, pageidautina persijotus, ir druską suberkite
į didelį dubenį. Įmuškite kiaušinius ir, nuolat maišydami šluotele,
įpilkite maždaug 200 ml pieno. Tešlą plakite, kol taps vienalytė, tuomet
po truputį, nuolat plakdami, supilkite likusį pieną. Tešlą palikite
maždaug valandai pabrinkti - per tą laiką ji šiek tiek sutirštės, o
kepami blynai neplyš.
- Nedidelėje nesvylančioje keptuvėje įkaitinkite šiek
tiek (aš imu maždaug pusę arbatinio šaukštelio) riebalų - tradiciškai
naudojami taukai. Kai jie įkais, pilkite samtelį tešlos ir keptuvę
pavartykite taip, kad suformuotumėte daugmaž taisyklingo apskritimo formos
lietinį. Kepkite, kol blyno krašteliai ims rusti ir atšoks nuo keptuvės
kraštų, tuomet lietinį apverskite. Tradiciškiausias būdas - krestelėti
keptuvę ir blyną apversti ore, bet tam prireiks šiek tiek praktikos:)
Galima blyną apversti ir mentele, na, o man lengviausia - mentele atkelti
lietinio kraštą, paimti jį rankomis ir šiek tiek atkėlus nuo keptuvės blyną
greitai apversti.
- Iškeptą blyną dėkite į paprastu cukrumi pabarstytą lėkštę,
dar šiek tiek cukraus užberkite ant viršaus. Pašlakstykite ką tik
išspaustomis citrinos sultimis ir, jeigu norite, trupučiu tirpinto sviesto.
Susukite į vamzdelį arba sulankstykite į keturias dalis. Viršų papildomai
pabarstykite cukrumi. Taip iškepkite visus blynus.
- Angliški lietiniai visuomet patiekiami su citrinos skiltelėmis ir cukrumi, kai kada - dar ir tirpintu sviestu. Tik retkarčiais (ir ne Užgavėnių metu) šie blynai valgomi su netradiciniais pagardais - auksiniu sirupu, uogiene, karštu šokoladu ar pan. Neapsiriksite prie šių lietinių pasiūlę ir citrininio kremo (ačiū už idėją, Nida!).
P.S. Pamiršau paminėti, kad įdomų ir tikrai vertą dėmesio užkeptų citrininių lietinių receptą yra paskelbusi Rūta, gaminanti pagal Zawadskos knygą; na, o Beata čia ir čia trumpai pristatė anglišką lietinių valgymo tradiciją.
Svarbiausi recepto šaltiniai čia ir čia:
Darina Allen, Irish
Traditional Cooking, Great Britain: Kyle Books, 2012, p. 256.
Svarbiausi recepto šaltiniai čia ir čia:
Kristina, norisi ekraną laižyt, kokie tie blyneliai skanūs atrodo. O tavo pasakojimas apie blynelius su citrina Anglijoje man priminė mūsų pernykščias atostogas Pietų Afrikoje, kur viešbučio šeimininkė (anglė) kiekvieną rytą darydavo mums lygiai tokius blynelius, su citrinom, ir dar su tokiu citrinų kremu (a la curd). Žodžiu, visiška palaima:)
AtsakytiPanaikintiNida, dėkui už komplimentus! Mano mažius jau mėnuo laiko neina į darželį ir baigia prasirgti visomis įmanomomis žiemos ligomis, tai blynus kepu dažnai ir visokius, šiandien šitų išsiprašė:) Citrininis kremas (lemon curd), na kaip aš galėjau jį pamiršti?! Gaminu aš tą kremą kai kada, labai skanu, bet sukomponuoti su šiais blynais kažkaip nesugalvojau. Labai gera idėja, ačiū širdingai:)
Panaikinti