Geriau vėliau, negu niekada: tie, kurie
dar nematė pavasarinio Debesų numerio,
pats laikas jį pavartyti! Gardūs receptai, puikios nuotraukos, konkursai ir
reportažai - kiekvienas, mėgstantis gaminti ir besidomintis maisto kultūra, čia
ras ir ką paskaityti, ir ką išbandyti savo virtuvėje. Nežinau kaip jūs, o aš
kaupiuosi kepti Nidos pristatytas knišes
- sako, šiais laikais labai madingas Niujorke, bet kilusias iš... Lietuvos.
O kol
Lietuvoje tokie permainingi orai, kai pavasarišką šilumą ir giedrą akimirksniu
gali pakeisti vėtra ir šlapdriba - siūlau labiau žiemišką negu pavasarišką
receptą. Tai dar vienas mums visiškai neįprastas plovas, savo gamybos būdu
šiek tiek panašus į smaragdinį plovą su špinatais. Gaminau jį ne vieną kartą ir galiu pasakyti, kas patiekalas gardus, sotus ir labai ekonomiškas, nes jam nereikia jokių įmantrių ingredientų. Be ryžių į šį patiekalą
įeina mėsos (paprastai jautienos) kukuliukai, svogūnai, kopūstas ir prieskoninės žolelės. Beje, ne sezono metu žolelės gali būti džiovintos, tik tuomet į plovą praverstų įdėti papildomų prieskonių, tokių kaip kuminas ir/ar šafranas.
Plovas su kopūstais labai populiarus Irane, bet, regis, panašus gaminamas ir kitose Rytų šalyse (pavyzdžiui, čia pristatoma turkiška jo versija - bent jau taip tvirtina recepto autorius). Irane šis plovas vadinasi kalam polo (liet. apytikriai: kopūstas su ryžiais); kas skaito persiškai (farsi) - arba tiesiog norėtų pažiūrėti paveiksliukus, kaip išradingai šį patiekalą patiekia rytietės šeimininkės - plovo pavadinimas rašomas کلم پلو شیرازی .
Plovas su kopūstais labai populiarus Irane, bet, regis, panašus gaminamas ir kitose Rytų šalyse (pavyzdžiui, čia pristatoma turkiška jo versija - bent jau taip tvirtina recepto autorius). Irane šis plovas vadinasi kalam polo (liet. apytikriai: kopūstas su ryžiais); kas skaito persiškai (farsi) - arba tiesiog norėtų pažiūrėti paveiksliukus, kaip išradingai šį patiekalą patiekia rytietės šeimininkės - plovo pavadinimas rašomas کلم پلو شیرازی .
Tiesa, dar
vienas niuansas: mes įpratę plovą valgyti patį vieną, bet Rytuose prie jo
paprastai patiekiama šviežių, troškintų ar marinuotų daržovių, duonos, o kai kada ir
kitų priedų, tarkime, čatnio tipo pagardų. Atskirame dubenyje paprastai pasiūloma tah-dig, t.y. plovo plutelė, laikoma dideliu skanumynu (kad ji
susidarytų, indas, kuriame gaminamas plovas, prieš sudedant kitus ingredientus
ištepamas aliejumi, o gamybos eigoje plovas nemaišomas).
Kalam polo - plovas su kopūstais ir jautienos kukuliais
Ingredientai: (maždaug 6
porcijoms)
500 g basmati ryžių
500 g maltos
jautienos arba veršienos
½ a.š.
ciberžolės
1 v.š.
avinžirnių miltų
1 v.š.
rūgščių vynuogių sulčių (galima keisti rūgščiomis apelsinų sultimis)
Aliejaus
(mėsai ir daržovėms apkepti)
1 vidutinio
dydžio ir 1 didelis svogūnai
1 mažas
kopūstas (apie 500 g pjaustyto šiaudeliais)*
Prieskoninių
žolelių ryšulėlis (bazilikų, peletrūnų, petražolių, laiškinių česnakų)
Nebūtinai: žiupsnelis
šafrano
Nebūtinai: ½ a.š. kumino
sėklų
Vandens arba
sultinio (ryžiams išbrinkinti)
Druskos ir juodųjų
pipirų (pagal skonį)
- Ryžius perplaukite keliais vandenimis ir užmerkite
mažiausiai 1 val. arba ilgesniam laikui - jie gali būti mirkomi netgi per
naktį. Užvirinkite didelį kiekį (apie 3-4 l) pasūdyto vandens ir sudėkite
mirkytus ryžius. Virkite 2-3 min. (bet ne ilgiau: apvirti ryžiai turi būti
dar gana kieti, kitaip gaminant plovą jie ims težti), tuomet juos
perkoškite ir, palikite siete, kol gerai nuvarvės vanduo.**
- Jeigu planuojate naudoti šafraną, žiupsnelį jo
plaušelių užmerkite su keliais šaukštais drungno vandens - šafranas turėtų
pamirkti bent jau pusvalandį.
- Paruoškite
mėsos kukulius: maltą mėsą sumaišykite su mažesniuoju susmulkintu svogūnu,
ciberžole, avinžirnių miltais, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite
pipirais (jeigu mėsa pasitaiko labai liesa, aš įpilu į faršą maždaug 2
v.š. aliejaus ir 1 v.š. vandens, arba įmušu mažą kiaušinį). Prieskoniais
pagardintą mėsą palikite apie 10 min. pastovėti, paskui patepkite rankas
aliejumi ir formuokite mažus, daugmaž vienodus kukuliukus. Kai visus juos
suformuosite, keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir kukuliukus
apkepkite (jeigu reikia, porcijomis), kad sutvirtėtų. Atidėkite, kol
prireiks.
- Plonais pusžiedžiais supjaustykite didelį svogūną
apkepinkite aliejuje (aš naudoju riebalus, kuriuose buvo apkepti mėsos kukuliai),
kad suminkštėtų, bet neimtų skrusti. Išimkite ir į tą pačią keptuvę
sudėkite kopūstus. Uždenkite keptuvę ir ant nedidelės ugnies kaitinkite,
kol kopūstai subliūkš. Tuomet juos pasūdykite, pašlakstykite rūgščiomis
sultimis ir pagal skonį pagardinkite juodaisiais pipirais. Išmaišykite,
vėl uždenkite ir troškinkite apie pusę valandos, kol kopūstai suminkštės.
Jeigu naudosite, prieš baigiant troškinti supilkite mirkytą šafraną
(skystį ir plaušelius).
- Dideliame dubenyje sumaišykite pakepintą svogūną, troškintus
kopūstus, mėsos kukulius ir susmulkintas prieskonines žoleles.
- Jeigu norite, kad susidarytų ryžių plutelė, didelį troškintuvą
ištepkite aliejumi; jeigu norite, kad visi ryžiai būtų minkšti, aliejumi
troškintuvo tepti nereikia. Į
paruoštą troškintuvą sudėkite maždaug pusę ryžių; jeigu norite, į juos
galite įmaišyti žiupsnelį grūstų ar negrūstų kumino sėklų. Tuomet
paskleiskite daržovių ir mėsos kukulių mišinį, o ant viršaus likusius
ryžius. Plovą apšlakstykite ⅔ puodelio (apie 200 ml) sultinio arba
vandens, į kurį įmaišyta 1-2 v.š. aliejaus. Taip paruoštą plovą uždenkite
ir dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 160ºC (plovą galima garinti ir ant viryklės, bet tai rizikingas metodas, nes patiekalas gali labai greitai prisvilti, todėl šis būdas patartinas tik patyrusiems plovų gamintojams:). Nekilnodami dangčio ir nemaišydami troškinkite 1 val. Po valandos
ryžiai turėtų būti birūs, bet minkšti.
- Plovą atsargiai išmaišykite, sudėkite į didelę serviravimo lėkštę ir neškite į stalą. prie plovo galite pasiūlyti šviežių daržovių salotų, rytietiškos duonos ir pan. Man asmeniškai prie šio plovo gardu ir stiklinė pasukų:)
* Kai kada vietoje paprasto kopūsto šiam plovui naudojamos šiaudeliais pjaustytos kaliaropės. Aš asmeniškai šio varianto neišmėginau, bet jeigu mėgstate kaliaropes, galite išmėginti jūs:)
** Tai vadinamasis sof metodas ryžiams paruošti. Jeigu neturite laiko, galite naudoti dampokht metodą: tiksliai pamatuokite ryžių kiekį, tuomet juos perplaukite. Nemirkytus ir neapvirtus ryžius sumaišykite su apkepintais mėsos kukuliais ir troškintomis daržovėmis ir užpilkite vandeniu arba sultiniu. Ryžių ir skysčio proporcija turi būti tiksliai 1:2, antraip plovas sulips. Taigi, jeigu naudojate, pavyzdžiui, 1 puodelį ryžių, vandens ir/ar sultinio turi būti lygiai 2 puodeliai.
** Tai vadinamasis sof metodas ryžiams paruošti. Jeigu neturite laiko, galite naudoti dampokht metodą: tiksliai pamatuokite ryžių kiekį, tuomet juos perplaukite. Nemirkytus ir neapvirtus ryžius sumaišykite su apkepintais mėsos kukuliais ir troškintomis daržovėmis ir užpilkite vandeniu arba sultiniu. Ryžių ir skysčio proporcija turi būti tiksliai 1:2, antraip plovas sulips. Taigi, jeigu naudojate, pavyzdžiui, 1 puodelį ryžių, vandens ir/ar sultinio turi būti lygiai 2 puodeliai.
Nuotrauka
Kristinos
Svarbiausieji šaltiniai čia ir čia.
Nuostabus receptas, ką tik suvalgiau antrą porciją. Toks jausmas, kad ne aš juos, o tavo receptai patys mane susiranda. Ačiū :)
AtsakytiPanaikintiMonika
Monika, į sveikatą, labai džiaugiuosi, kad randate čia naudingų dalykų ir juos išbandote! Skaitytojai dažniausia renkasi išmėginti saldumynų receptus, nes mano, jog iš mėsos "vis tiek ką nors pagamins", bet tai tik iš dalies tiesa. Esu patyrusi, kad, pavyzdžiui, pagaminti gardų plovą reikia ir patirties, ir tikslių instrukcijų, o dažnai - dar ir drąsos peržengti savo išankstinius įsivaizdavimus. Jūs mane tiesiog užkrėtėte geromis emocijomis - aš pati jau seniai buvau dariusi šį patiekalą, o prieš kelias dienas vėl patiekiau draugams ir savo šeimai - mmmm... Tad dėkui Jums, ir tikiuosi, kad dar ne kartą sugrįšite į mano puslapį :)
Panaikinti