2014 m. liepos 3 d., ketvirtadienis

Agrastų desertas su plikytu kremu



Laukdama mano širdžiai brangios viešnios, pagaminau dar vieną desertą su agrastais - senamadišką goosberry fool su plikytu kremu ir naminiais trapiais sausainiais. Nuo šiuolaikinio šio deserto varianto jis skiriasi tuo, kad jo pagrindą sudaro plikytas kremas (ne visai tikslus terminas, ši plikyto kremo rūšis angliškai įvardijama kaip custard), o grietinėlės dedama palyginti mažai, arba ji visai nenaudojama. Šis desertas ne toks lengvas, bet sodresnio, išraiškingesnio skonio. Be to, jį galima pagaminti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki to laiko, kai norėsite patiekti. Manau, tikrai verta paaukoti papildomą pusvalandį kremui išvirti ir sausainukams iškepti - senamadiškas gooseberry fool to vertas.

Trapius sausainukus kepiau pagal Darina Allen knygoje rastą receptą (ang. Bessie's Shortbread Biscuits). Sausainiai, kuriems iškepti pagal receptą reikia vos 3 ingredientų, išėjo netikėtai gardūs ir trapūs. Tik man nepavyko suminkyti tešlos be papildomo šaukšto grietinėlės (galima pilti ir kitokį skystį - pieną arba vandenį) - nemanau, kad tai bent kiek pakenkė sausainių kokybei. Antras dalykas - jeigu sausainiai bus 7 mm storio ir 6 cm skersmens, vargu ar jų išeis 25, kaip žada receptas. Man jų tiek išėjo, bet tešlą kočiojau maždaug iki 4 mm.

Nuotrauka Kristinos 


Trapūs sausainukai 

Ingredientai: (išeina maždaug 25 sausainukai) 

170 g kvietinių miltų 
55 g cukraus 
110 g sviesto* 
Nebūtinai: 1 v.š. grietinėlės, pieno arba vandens 
  1. Persijotus miltus ir cukrų sumaišykite dubenyje. Sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir trinkite tarp pirštų, kol gausite drėgnus trupinius. Tuomet pamėginkite juos surinkti į rutulį ir suminkyti tešlą; jeigu ji per sausa, įpilkite 1 v.š. grietinėlės, pieno arba vandens. 
  2. Iš tešlos iškočiokite lakštą - receptas rekomenduoja, kad jis būtų apie 7 mm storio. Išspauskite apvalius maždaug 6 cm skersmens sausainius. [Aš tešlą kočiojau tarp 2 kepimo popieriaus lakštų maždaug iki 4 mm storio; išspaustų sausainių nejudinau, tik išėmiau iš tarpelių tešlos likučius, kuriuos vėl surinkau į rutulį ir kočiojau tarp kitų dviejų kepimo popieriaus lakštų.] 
  3. Priklausomai nuo sausainių dydžio ir storio, kepkite juos 8-15 min. iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje, kol taps rusvai auksinės spalvos. Stebėkite, kad sausainiai nesudegtų - kadangi juose daug cukraus, taip gali nutikti labai greitai. 
  4. Išėmę iš orkaitės, sausainius 1-2 min. vėsinkite, kol sutvirtės, tuomet išimkite iš skardos ir baikite vėsinti ant grotelių.
* P. S. Kelis kartus kepiau šiuos sausainius su naminiu sviestu - jie buvo kuo puikiausi. Kartą nusprendžiau naudoti pirktinį, ir labai pasigailėjau, nes sausainiai, užuot gražiai iškepę, skardoje ištežo. Taigi, jei tik turite galimybę, naudokite naminį kaimišką sviestą ir netikėkite tais 82 procentais, nes visiškai neaišku, kas sudaro šio produkto likusius 12 procentų.

Nuotrauka Kristinos 


Agrastų desertas su plikytu kremu 

Ingredientai: (4 porcijoms) 

250 g žalių (neprinokusių) agrastų 
2 v.š. vandens 
100 g cukraus (ir dar 1-2 v.š. plikytam kremui)*
Nebūtinai: 1-2 v.š. šeivamedžio žiedų sirupo arba žiupsnelis vanilės 
4 kiaušinių tryniai 
1 v.š. kukurūzų krakmolo (aš naudojau 1 a.š. bulvių krakmolo) 
¼ a.š. druskos 
400 ml pieno 
Nebūtinai: plakamosios grietinėlės (pagal skonį) 
  1. Nuplautus ir nuskabytais koteliais agrastus dėkite į puodą (aliuminis netiks), supilkite vandenį, suberkite cukrų, pagardinkite šeivamedžių sirupu arba vanile. Pavirkite apie 7-10 min., arba kol agrastai išteš. Jeigu norite, po maždaug po 2 min. galite išimti kelis agrastus desertui papuošti. Išvirusią agrastų tyrę pertrinkite per sietelį ir atidėkite, kol prireiks. 
  2. Išvirkite plikytą kremą. Į metalinį dubenį sudėkite kiaušinių trynius, su 1-2 v.š. cukraus išmaišytą krakmolą ir druską. Plakdami šluotele, po truputį supilkite pieną. Dubenį statykite virš puodo su garais ir nuolat maišydami kaitinkite, kol kremas sutirštės; neleiskite, kad jis užvirtų. Nukaitę vis pamaišydami atvėsinkite, kol bus maždaug kambario temperatūros. 
  3. Agrastų tyrę ir kremą sumaišykite. Jeigu norite lengvesnės tekstūros, pagal skonį įmaišykite plaktos grietinėlės. Paruoštą desertą uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą, kad gerai atšaltų. 
  4. Desertą patiekite šaltą, prie jo pasiūlykite trapių sausainių. Jeigu norite, agrastų kremą galite papuošti sveikomis, sirupe apvirtomis agrastų uogomis ir/ar plakta grietinėle. 
* Cukraus kiekis gali skirtis priklausomai nuo jūsų skonio ir agrastų rūšies, nes, pavyzdžiui, raudoni agrastai, netgi nenunokę, paprastai būna mažiau rūgštūs. 

Svarbiausi recepto šaltiniai čia, čia ir čia
Sausainių receptas iš čia: 
Darina Allen, Irish Traditional Cooking, Great Britain: Kyle Books, 2012, p. 210.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.