2014 m. liepos 17 d., ketvirtadienis

Bee's Knees - kokteilis su džinu, citrina, medumi ir levandomis


Jeigu dar nesate girdėję apie Bee's Knees, tai dabar pats laikas išgirsti :) Tai klasikinis amerikietiškas kokteilis, kurio svarbiausios sudedamosios dalys - džinas, medaus sirupas ir citrinos sultys. Šiandien jūsų dėmesiui - vienas iš šio kokteilio variantų, kuris nuo pagrindinio recepto skiriasi tuo, jog verdant medaus sirupą, jis aromatizuojamas levandos žiedais, o pats kokteilis puošiamas ne citrinos griežinėliu, o levandos šakele. Žodžiu, labai vasariškas ir mergaitiškas kokteilis, ypač tinkamas gerti terasoje alsiomis vasaros popietėmis, kai aplinkui žydi levandos ir dūzgia bitės. Geros draugės (gerų draugių) kompanija reikalus tik pagerina, ar ne, Jurgita? :)

Bee's knees tiesioginė reikšmė - krepšeliai ant užpakalinių bičių kojų, skirti žiedadulkėms rinkti ir nešti. Tačiau XX a. pradžioje Amerikoje posakis bee's knees įgavo kitą prasmę, ir kalbant slengu reiškė maždaug geriausias, aukščiausios klasės (posakio kilmė neaiški). Taigi Bee's Knees Cocktail - tai apytikriai Geriausias kokteilis. Kada, kieno ir kokiomis aplinkybėmis jis buvo sukurtas, tiksliai nežinoma, bet visiškai aišku, jog tai prohibicijos laikotarpio (1920-1933 m.) išradimas (taigi, šis kokteilis - Cezario salotų amžininkas). Teigiama, kad medus ir citrina turėjo užmaskuoti prastos kokybės kontrabandinio džino kvapą ir skonį. Derinys pasirodė labai sėkmingas - toks sėkmingas, kad gyvuoja iki šiol.

Kadras iš filmo Didysis Getsbis (The Great Gatsby, rež. Jack Clayton, 1974). Filmas pastatytas pagal Francis Scott Key Fitzgeraldo romaną The Great Gatsby (1925), nukeliantį į pašėlusius prohibicijos laikų vakarėlius. Foto iš čia.

Gaminant kokteilį, pirmiausia reikėtų išvirti medaus sirupą. Medaus ir vandens proporcija paprastai būna 1:1, bet kartais vandens pilama šiek tiek mažiau. Priklausomai nuo to, kokios rūšies medų naudosite, sirupas turės vis kitokią spalvą, kvapą ir skonį. Taigi, šioje vietoje galite eksperimentuoti, tik atsiminkite, kad kuo geresnės kokybės bus medus, tuo puikesnį kokteilį sukursite (beje, tą patį galima pasakyti ir apie skirtingas džino rūšis). Ar galima medaus sirupą keisti cukraus sirupu? Iš didelės bėdos galima, bet nerekomenduojama, nes kokteilis praras savo esmę ir žavesį. 

Kai dėl kokteilio ingredientų proporcijų, tai Bee's Knees kiekvienas gamina pagal savo skonį - vieni mėgsta stipresnį, kiti silpnesnį, vieni saldesnį, kiti rūgštesnį. Vienas seniausių receptų teigia, kad džinas, medaus sirupas ir citrinų sultys turėtų būti maišomos 1:1:1, nors šiais laikais sirupo ir citrinos sulčių kiekis dažniausia mažinamas. 

Ir dar dėl levandų: nors jos suteikia kokteiliui puikią vasarišką gėlių natą, bet jomis aromatizuoti medaus sirupą toli gražu nebūtina. Tad jeigu jūsų kieme neauga keli levandų krūmai, o po ranka neturite džiovintų levandos žiedų, didelės bėdos nėra. Sirupą virkite be levandų, o kokteilį puoškite citrinos griežinėliu ar apelsino žievele. Daug svarbiau, kad kokteilis būtų šaltas, todėl jo ingredientus gerai atvėsinkite ir, žinoma, nepamirškite ledukų.

Nuotrauka Kristinos 


Medaus ir levandų sirupui:

Ingredientai: (išeina apie 450 ml sirupo)

1 puodelis* vandens 
~ 2 v.š. šviežių ar džiovintų levandos žiedų 
1 puodelis medaus
  1. Vandenį užvirinkite, sudėkite levandų žiedus, nukaiskite, uždenkite ir palikite apie 10 min., kad pritrauktų. 
  2. Į dar šiltą levandų nuovirą sudėkite medų ir maišykite, kol jis ištirps. Palikite, kad sirupas susistovėtų (mažiausia 1 val., dar geriau kelioms valandoms). 
  3. Sirupą perkoškite, supilkite į stiklinį, sandariai uždaromą indą ir laikykite šaltai. 
* 1 puodelis čia atitinka 250 ml.


Levander Bee's Knees - kokteilis su džinu, medumi ir levandomis 

Ingredientai: (2 kokteiliams; ingredientų proporcijos apytikrės, juos dėkite pagal savo skonį) 

150 ml džino 
150 ml medaus ir levandų sirupo 
100 ml citrinos sulčių (šviežiai išspaustų ir perkoštų per tankų sietelį) 
Ledukų 
Levandos šakelių ir/ar citrinos griežinėlių (kokteiliui papuošti) 

  1. Džiną, medaus sirupą ir citrinos sultis gerai išmaišykite dideliame inde (dar geriau būtų suplakti šeikeryje, į kurį gausiai pridėta smulkintų ledukų). Paragaukite, jeigu trūksta saldumo ar rūgštumo, papildomai įpilkite medaus sirupo ar citrinos sulčių. 
  2. Supilstykite į taures*, įdėkite ledukų, papuoškite levandos šakele ir/ar citrinos griežinėliu ir tuojau pat patiekite. 
* Atrodo, nėra jokių taisyklių, kokiose taurėse turėtų būti patiektas šis kokteilis. Manau, labai tiktų kokios vintažinės, paveldėtos iš močiutės. Mes kokteilius gėrėme sode ir kokteilį pilstėme į vandeniui skirtas storo stiklo taures:)

Jurgita, ačiū už gerą laiką ir modelio darbą! :) Nuotrauka Kristinos



Svarbiausi recepto šaltiniai čiačia ir čia; kokteilio istorija čia.

4 komentarai:

  1. o jau kokteilio spalvos grazumas!! ar cia jis taip graziai nuo medaus nusidaze? levandos ir medus yra vienas geriausiu deriniu pasaulyje (pvz. levandu ir medaus ledai - rojus!); isivaizduoju, kad sitas tavo Bees Knees yra nei kiek ne prasciau; ir dar - labai dailus tavo modelis, ypac manikiuras; visapusiskai grazus irasas;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, už komplimentus ačiū ir savo, ir modelio vardu :) O spalva taip, nuo medaus ji tokia, nes sirupui naudojau tamsų miško (viržių?) medų; naudojat šviesų, kad ir kokių liepų, kokteilio spalva turbūt būtų daug blankesnė. Ir visiškai pritariu, kad medus+levandos - fantastiškas derinys, naudotinas ne tik šiam kokteiliui, ypač vasarą.

      Panaikinti
  2. ne tik gražu bet ir labai skanu :)ačiū tau Kristute

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.