2014 m. gruodžio 23 d., antradienis

Klasikinio patiekalo konkurso apžvalga



Iš savo patirties žinau, kad žmonės, dalyvaujantys konkursuose, su nekantrumu laukia jų rezultatų. Taigi, nors ir skęsdama prieššventiniuose darbuose, skubu juos skelbti. 

Klasikinio patiekalo konkursas sulaukė trijų dalyvių, kurie atsiuntė penkis receptus. Visais jais labai džiaugiuosi ir tikiuosi, kad ateityje dalyvių gretos gausės :) O dabar apie receptus. 

Pati aktyviausia konkurso dalyvė buvo Alina, rašanti tinklaraštį Apie Viską. Ji konkursui pagamino 3 patiekalus: 8 val. (!) žemoje temperatūroje keptą islandišką duoną, atsigaivinimui tinkantį airaną ir švediškus kalėdinius sausainius pepparkakor. Man didžiausią įspūdį paliko duona - labai noriu išmėginti šį receptą. Ir išmėginsiu, jau parsinešiau namo ruginių miltų :) Švediški sausainiai taipogi atrodo labai gardžiai, be to, kaip dailiai papuošti! Pagal Alinos receptą paruoštas airanas panašus į man pažįstamą rytietišką jogurto gėrimą doogh; šaunu, kad Alina nurodė keletą būdų, su kokiais priedais jį būtų galima paruošti.

Antrasis dalyvis arba dalyvė prisistatė Briedžiuku Bembiu. Šis žmogus man atsiuntė karpio, įdaryto grikiais receptą. Receptas man labai patiko, kaip ir įžanga į jį. Manau, kad gaminti, fotografuoti ir viską aprašyti žmogui, kuris neturi kulinarinio tinklaraščio ir nerašo jo reguliariai, reikėjo nemažai pastangų, o kas svarbiausia, tos pastangos vertos pagyrimų. Ir ne, aš nelinkusi painioti kulinarijos ir politikos, be to, teko nemažai bendrauti su Lietuvos rusais, ir galiu apie juos pasakyti tik šilčiausius žodžius. Todėl karpį su grikiais pagal šį receptą tikrai gaminsiu, ir ko gero artimiausiu laiku. Štai tas patiekalas iš Rusijos virtuvės lobyno (visas tekstas ir nuotraukos recepto autoriaus/autorės):

Karpis su grikiais

Tradicinis rusų* pasninko patiekalas

Kalėdų laukimas neatskiriamas nuo pasninko, kurio metu tiek kūnas tiek ir siela paruošiami didžiosioms šventėms. Nors šiandien retas lietuvis pasninkauja visas keturias advento savaites, kas jau kas, bet Kūčių pasninko tradicija gyva. Tiesa net tradiciškai, Lietuvoje advento pasninkas nebuvo labai griežtas – lietuviai nuo mėsos susilaikydavo tik tris dienas per savaitę, na ir, žinoma, Kūčių dieną. Rusų, tiksliau ortodoksų, tradicija griežtesnė, jie ir eilinę savaitę pasninkauja trečiadieniais ir penktadieniais, o prieškalėdinis pasninkas trunka net 40 dienų. Jo metu trečiadieniais ir penktadieniais negalima ne tik mėsos, kiaušinių, pieno bet ir žuvies. Todėl rusų virtuvėje gausu išradingų patiekalų be mėsos. Šios tradicijos pagrindu sukurta „ortodoksų dieta“, kuri mažina cholesterolio kiekį kraujyje, ir padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. 

Klasikinio patiekalo konkursui noriu pristatyti labai paprastą, galima sakyti kaimišką patiekalą, kurį ne viena šeima gali integruoti ir į kasdienį racioną, ar paįvairinti Kūčių stalą. 

4 asmenų šeimai reikės: 

1 kg, išdarinėto karpio (aš renkuosi be galvos, jei ketinate jį serviruoti visą - gražiau atrodys su galva),
300 gr. (1 stiklinė) grikių,
2 svogūnai,
2 v.š. aliejaus,
2 morkos,
200 g. moliūgo,
Česnako galvutė,
Petražolių,
Krapų,
Druskos,
Pipirų,
Ciberžolės,
Šiam patiekalui pagardinti labai tinka džiovinti grybai. 


Šviežią karpį išskroskite, išdarinėkite, nuskuskite žvynus, nupjaukite pelekus. Gerai išplaukite po tekančio vandens srove, nusausinkite. Įpjaukite karpio odą. Įtrinkite druskos, pipirų ir ciberžolės mišiniu, pabarstykite smulkintais krapais, petražolėmis ir padėkite šaltai mažiausiai 30 min., bet galite ir 24 val. 

Grikius išplaukite, kad neliktų priemaišų. Užpilkite 0,5 litro šalto vandens (svarbu kad vanduo butu šaltas, nes tada grikiai suminkštės bet neperbrinks) ir palikite 0,5 val brinkti. 

Svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais. Nuskuskite ir kubeliais supjaustykite morkas, bei moliūgą. Jei turite džiovintų grybų juos nuplikykite karštu vandeniu ir susmulkinkite. Jei grybų neturite – ne bėda, dažna rusų šeimininkė šį patiekalą gamina tik su svogūnais, net be daržovių. Kai kuriuose interneto šaltiniuose siūloma šį patiekalą gardinti virtu kiaušiniu.


Kai grikiai išbrinkę, galima ruošti įdarą: užkaiskite keptuvę, įkaitinkite aliejų, jame iki „stiklo“ apkepkite svogūną, paskrudinkite moliūgo ir morkos kubelius. Pabarstykite druska ir prieskoniais, sudėkite prabrinkusius grikius, juos paskrudinkite.

Kepimo skardą išklokite folija, ant jos paguldykite karpį. Įdaro prikimškite karpio vidų, likučiu apklokite patį karpį. Į grikius prikaišiokite nepultų česnako skiltelių. Apklokite patiekalą folija – ir į orkaitę. Kepti 40- 50 min. 180 laipsnių kaitroje. Likus 5 min iki pabaigos nukloti foliją ir leisti karpui paskrusti.



Tiekite su šviežių daržovių salotomis apibarstę prieskoninėmis žolėmis. 

Skanaus!
* Norėčiau, kad šio recepto vertinimui, nepakenktų šiandienis politinis kontekstas. Ir dar norėčiau, kad šios Kalėdos ateitų su taikos stebuklu J.


Trečioji konkurso dalyvė - Agnė, atsiuntusi imbierinių sausainių receptą. Net neabejoju, kad tai gardūs ir verti išmėginimo sausainiai. Patiko man ir autorės nuotraukos - juntama tikra Kalėdų dvasia. Vis dėlto Agnės receptas neatitiko dviejų konkurso reikalavimų: pirma, receptą radau paskelbtą štai čia, nenurodant, jog tai konkursinis patiekalas, antra (ir svarbiausia), prie man atsiųsto recepto nebuvo nė vieno sakinio, kuris paaiškintų, kurios šalies receptą autorė pasirinko ir kodėl jį atsiuntė konkursui. Jūsų dėmesiui Agnės receptas ir nuotraukos:



IMBIERINIAI SAUSAINIAI


SAUSAINIAI

100 g sviesto
50 g cukraus
Žiupsnelis druskos
2 šaukštai medaus (aš dėjau grikių)
1 nedidelis kiaušinis
180 g miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 šaukštas malto imbiero
1 šaukštas cinamono

· Ištirpinti sviestą, į jį berti cukrų, žiupsnelį druskos ir įdėti 2 šaukštus medaus. Viską gerai išsukti.
· Įmušti kiaušinį. Gerai išmaišyti.
· Miltus persijoti su kepimo milteliais ir imbieru bei cinamonu ir įmaišyti į sviesto masę.
· Išminkyti tešlą, suvynioti į plėvelę ir valandai ar dviem padėti į šaldytuvą...
· Ant miltuoto paviršiaus plonai iškočioti tešlą, spausti formeles ir dėti į skardą, išklotą kepimo popieriumi.
· Kepti įkaitintoje 190◦ orkaitėje 8-12min. Reikia stebėti, nes sausainiai kepa greitai!


GLAISTAS

1 kiaušinio baltymas
200 g cukraus pudros
1 šaukštas citrinos sulčių
pabarstukai papuošimui

Šakute išplakti kiaušinio baltymą, berti cukraus pudrą, gerai išsukti. Įpilti citrinos sulčių ir dar kartą gerai išmaišyti. Puošimui naudoju vienkartinį maišelį: supilu glaistą į jį, truputį prakerpu galiuką ir puošiu (tik atvėsusius sausainius). Glaistui nepradėjus stingti galima papuošti pabarstukais.



Ką gi, liko apibendrinimai :) Ilgai ir atsakingai rinkausi tarp Alinos islandiškos duonos ir Briedžiuko Bembio grikiais įdaryto karpio. Kadangi abu receptai, mano akimis žiūrint, lygiaverčiai, galiausia nusprendžiau paskirti dvi pirmąsias vietas ir knygomis apdovanoti abu receptus. Turėjau dvi naujas Irish Food & Cooking knygas, vieną iš jų žadėjau panaudoti kitaip... bet tebūnie Kalėdos geros nuotaikos, dosnumo ir džiaugsmo laikas :) Taigi, norėčiau, kad Alina ir Briedžiukas Bembis parašytų man į susaukstuaplinkpasauli@gmail.com ir nurodytų jame adresą, kuriuo turėčiau išsiųsti knygas. Planuoju tą padaryti ateinantį pirmadienį - jeigu Lietuvos paštas bus operatyvus, prizus turėtumėte gauti dar iki Naujųjų metų.

Ačiū, kad skaitote mano puslapį, ačiū, kad dalyvavote šiame konkurse - tikiuosi, jums taip pat buvo smagu išbandyti save. Sėkmės toliau gaminant, eksperimentuojant ir, žinoma, iš naujo atrandant seną gerą klasiką:)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.