2018 m. sausio 18 d., ketvirtadienis

Aštuonkojis su raudonėliais



Visiškai suprantu žmones, kurie nedrįsta nusipirkti, pagaminti ir paragauti aštuonkojo. Būkime atviri: spalvingose gamtos fotografų nuotraukose šie jūros padarai atrodo gana mielai, bet prekybos centre, suguldyti ant ledukų, grožio konkurso tikrai nelaimėtų. Aš pati irgi ilgai atidėliojau pažintį su aštuonkojais, bet galų gale susigundžiau, beskaitydama Odetos Cocina rendez-vous puslapį. O po to, kai pagaminau aštuonkojį su bulvėmis ir paprikomis, tapau tikra jo gerbėja. Išvirtas aštuonkojis tampa normalios tvirtos konsistencijos, bet svarbiausia, kad balta, minkšta jo mėsa yra išties puikaus skonio. Nuo to karto ne tik nepraleidžiu progos pati jį paruošti, bet ir mėginu sugundyti šiuo delikatesu aplinkinius.

Nuotrauka Kristinos

Praėjusią savaitę Rimi prekybos centre užtikau aštuonkojų išpardavimą. Aštuonkojai nebuvo dideli, vienas svėrė apie pusę kilogramo, užtai atrodė labai šviežiai. O ir kaina pasirodė esanti humaniška - vieną aštuonkojį buvo galima įsigyti už 3-4 eurus (čia informacija tiems, kurie mano, jog visos jūros gėrybės yra neįperkamos). Kadangi nelaukėme svečių, mums to vieno visiškai užteko užkandžių lėkštei. Beje, šeštadienio rytą pirkėjų parduotuvėje buvo vos vienas kitas, tad porą minučių šnektelėjau su pardavėja. Ji papasakojo, jog, išvydusi viliojančią kainą, viena šeima nupirko iškart aštuonis aštuonkojus. Vadinasi, visgi yra Lietuvoje žmonių, kurie šiuos padarus valgo pusryčiams, pietums ir vakarienei :)

Antikiniame pasaulyje aštuonkojai buvo mėgstamas skanumynas, be to, jie laikyti išminties, įžvalgumo ir lankstumo simboliu. Šiuos gyvūnus senovės graikai mielai vaizdavo ne tik ant buities daiktų (pavyzdžiui, keramikos dirbinių), bet ir ant monetų, ypač kaldintų Viduržemio jūros salose - Sicilijoje, Kretoje, Kipre ir kt. Ši moneta, papuošta riaumojančio liūto galva ir aštuonkoju, nukaldinta Kipre 500-450 m. pr. Kr. Foto iš čia.

Pirkdama aštuonkojį, jau įsivaizdavau, kaip jį barstysiu paprika ir valgysiu su bulvėmis. Bet kai sugrįžau į savo virtuvę, akis užkliuvo už alyvuogių aliejaus, kurį neseniai iš Kipro lauktuvių parvežė mama ir tėtis. Ir tą pačią akimirką planai pasikeitė: nusprendžiau, kad šįkart aštuonkojį reikia patiekti kiprietiškai. Tiksliau, kiprietiškai-graikiškai, nes šį seną, tradicinį receptą, kaip ir daugelį kitų, graikai ir Kipro gyventojai dalijasi lygiomis teisėmis. Palyginti su ispanišku patiekalu, šiandieninis su raudonėliais gaminamas labai panašiai, skiriasi tik pagrindiniai prieskoniai. Laikantis kiprietiško-graikiško recepto instrukcijų, aštuonkojį irgi reikia išvirti, supjaustyti gabaliukais, o tada išmaišyti su padažu, pagamintu iš alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių (dažname recepte vietoje jų siūloma naudoti actą), druskos ir pipirų. Galiausia patiekalas pagardinamas trintais džiovintais raudonėliais, kurių gaivus kvapas puikiai dera su jūrišku aštuonkojo kvapu.

Aštuonkojis su raudonėliais - gana universalus valgis, kurį siūloma užkąsti duona arba derinti su virtomis bulvėmis. Patiekalą galima ragauti ką tik pagamintą, šiltą arba kambario temperatūros. Tačiau labiau įprasta išvirtą, aliejumi ir prieskoniais pagardintą aštuonkojį nors kelias valandas, o dar geriau - 1-3 dienas palaikyti šaldytuve, kad kaip reikiant persigertų prieskonių aromatais ir skoniais. Tada jis bus tinkamas, pavyzdžiui, salotoms, sukomponuotomis su šaltomis bulvėmis ir alyvuogėmis. Dar vienas variantas - išvirtą ir pamarinuotą aštuonkojį dėti ant grotelių, trumpai apkepti virš žarijų, o tuomet dar kartą apšlakstyti tokiu pačiu, tik šviežiai sumaišytu padažu (tuo atveju, jei ketinate grilinti, mažus aštuonkojus geriau marinuoti nesmulkintus, o didesnius supjaustyti stambiai). Žodžiu, kokiu pavidalu aštuonkojis su raudonėliais pasieks stalą, priklausys tik nuo jūsų skonio. Svarbiausia, kad aštuonkojis būtų išvirtas ir pamarinuotas taip, kaip jūs mėgstate: mat vieniems patinka kietesnis, kitiems labai minkštas aštuonkojis, vieni teikia pirmenybę rūgštesniam, aštresniam ar sūresniam padažui, kiti - labai švelniam ir t.t. Tikiuosi, kad aštuonkojis su raudonėliais jūsų nenuvils, kaip nenuvylė ir manęs.

Nuotrauka Kristinos


Htapodi Ladorigani - aštuonkojis su raudonėliais

Ingredientai: (maždaug 4 porcijoms)

~ 1 kg aštuonkojis
Prieskonių sultiniui aromatizuoti (lauro lapelis, keli pipirų grūdeliai, 1-2 v.š. alyvuogių aliejaus, 2-3 v.š. acto arba citrinos sulčių, arba šlakelio balto vyno)
Padažui:
~ 100 ml kokybiško alyvuogių aliejaus
~ 2 v.š. citrinos sulčių arba acto
~ ½ a.š. džiovintų sutrintų raudonėlio lapelių
Druskos ir juodųjų pipirų (pagal skonį)
Patiekiant:
Nebūtinai: citrinos skiltelių
Nebūtinai: alyvuogių ir/ar kaparėlių
Duonos arba virtų bulvių
  1. Jeigu reikia, aštuonkojį išvalykite. Prekybos centruose paprastai parduodami išvalyti aštuonkojai, bet jeigu įsigysite nevalytą, instrukcijas, kaip tai padaryti, lengvai rasite internete. Išvalytą aštuonkojį nuplaukite po tekančiu vandeniu.
  2. Užvirinkite nedidelį kiekį vandens - maždaug puodelį ar kiek daugiau.* Vandens nesūdykite (nuo druskos kietėja aštuonkojo mėsa, be to, pats aštuonkojis turi sūrumo), bet aromatizuokite jį prieskoniais - pipirais, lauro lapeliu, citrinos sultimis ir pan. Iš pradžių, laikydami už aštuonkojo kūno, į verdantį vandenį įmerkite jo čiuptuvus, kad šie gražiai susisuktų, tuomet į vandenį dėkite visą aštuonkojį. Virkite, kol jis bus minkštas. Aš mėgstu, kad aštuonkojo mėsa būtų ne "guminė", o labai minkšta, todėl verdu jį greitpuodyje maždaug 30 min. Tačiau skirtingo dydžio ir rūšies aštuonkojai suminkštėja per skirtingą laiką, todėl būtų ne pro šalį maždaug kas 10-15 min. patikrint, ar jis išviręs, t.y. ar ties storiausia vieta peiliu jį galėsite perdurti lengvai kaip virtą bulvę. Jeigu manote, kad reikia, baigiant virti, vandenį pasūdykite.
  3. Išvirusį ir išgriebtą aštuonkojį atvėsinkite tiek, kad galėtumėte jį supjaustyti norimo dydžio gabaliukais.
  4. Supjaustytą aštuonkojį užpilkite padažu, pagamintu iš alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių/ acto, druskos, pipirų ir džiovinto raudonėlio. Išmaišykite. Tiekite tuojau pat šiltą ar kambario temperatūros, arba, jeigu norite sodresnio skonio užkandžio, palikite pasimarinuoti šaldytuve. Laikykite kelias valandas arba 1-3 dienas; tokiu atveju aštuonkojį geriau marinuoti uždaroje dėžutėje, stiklainyje ar pan.
  5. Aštuonkojį valgykite su duona ir/ar virtomis bulvėmis. Jeigu norite, papuoškite citrinos skiltelėmis, alyvuogėmis ir/ar kaparėliais.
* Kipro ir Graikijos virtuvėje laikomasi nuomonės, jog geriausia aštuonkojį uždengtame puode, ant mažos ugnies troškinti jo paties sultyse, kurios išsiskiria pradėjus šį padarą kaitinti. Vis dėlto naudoti nedidelį kiekį vandens - irgi įprastas, be to, saugesnis variantas.

Nuotrauka Kristinos

Svarbiausi recepto šaltiniai čia, čiačia ir čia:
Ivy Liacopoulou, Mint, Cinnamon & Blossom Water: Flavours of Cyprus, Kopiaste!, 2010, p. 26-27.

8 komentarai:

  1. Išbandysiu šį receptą ir aš :) Nerealiai atrodo. Dabar, kai daug laiko praleidžiu Ispanijoje, kur daug alyvuogių, citrinų sezonas ir prieskonių....aštuonkojai, tiesiog privalo šokti į keptuvę ;) Išsisaugau receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, ačiū, ir ne tik už komplimentus, bet ir už tai, kad ryžausi pažinčiai su šiuo jūrų padaru! Baltai pavydžiu ispaniško rojaus, ypač dabar, kai saulė Lietuvoje taip retai nušvinta :( Užtai tikiu, kad su šviežutėliu aštuonkoju šis patiekalas bus ypač geras. Man jis labai patiko kiek ilgiau pasimarinavęs, galvoju, kad tai puikus būdas iš anksto paruošti užkandį, laukiant svečių, važiuojant į iškylą gamtoje ir pan. Save palepinti, žinoma, irgi :)

      Panaikinti
  2. Nesu ragavusi aštuonkojų Lietuvoje, gal jie ten nedideli ir greitai suminkštėja gaminant, bet ten,kur gyvenu, juos būtinai kokiu kočėlu sąžiningai išvanoja😀 po tokio masažo tikrai bus minkštas ir ne guminis.

    AtsakytiPanaikinti
  3. PS ir mūsuose irgi aštuonkojį deda į puodą, uždengia ir kurį laiką pakaitina ant vidutinės ugnies,kol išsiskiria skystimas, praktiškai savose sultyse ir išverda. Iš esmės tokį jau galima ragauti užkandžiaujant arba panaudoti makaronų padažui gaminti, arba kuskusui 😉

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Inesa, buvau girdėjusi, kad prie jūros gyvenantys žmonės pagautus aštuonkojus gerai išdaužo į pakrantės uolas, bet kad kočėlu išvanoja - tai ne, skamba netikėtai :) Lietuvoje parduodami šaldyti ir tada vėl atitirpinti aštuonkojai, ir, kaip aš išsiaiškinau, tas šaldymo-atšildymo procesas veikia analogiškai, kaip išdaužymas, t.y. suardo kietas raumenų skaidulas. Tiesa, aštuonkojį vis tiek reikia sąžiningai išvirti - kartą svečiuose esu ragavusi trumpai virtą aštuonkojį, tai buvo "guminis" kaip trintukas :(

      Keista, bet man Šiaurės Afrikos virtuvė niekada nekėlė asociacijų su aštuonkojais. Labai norėčiau išmėginti su kuskusu, reikės taip ir padaryti prie progos. Gaila, kad Lietuvoje sudėtinga rasti tikro kuskuso, kurį reikia garinti, o to per kelias minutes išbrinkinamo ir sulimpančio į gumulą aš nemėgstu. Na, bet kas ieško, tas randa :)

      Panaikinti
  4. Kočėlu čia šiuolaikiškai, o anksčiau parankinėm priemonėm, pvz. palmės šaka be lapų😀 taip, Tunise jūros gėrybės labai gerbiamos ir įvairiai gaminamos. Štai žuvį kepdami mes naudojam druską ir pipirus, o jie druską ir indiškus kmynus. Šis prieskonis Tunise tik su jūros gėrybėm naudojamas. Na, gal dar aitriųjų raudonųjų pipirų užbers, nes jie čia visur. O tunisietiškas kuskusas-skaniausias, taip nustatė tarptautinio kuskuso festivalio, vykusio Sicilijoje, žiuri😉

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Inesa, dėkui už įdomią, naudingą ir įkvepiančią info! Eilinį kartą įsitikinau, kad iš anksto galvoje susikurti stereotipai mums kaip reikiant trukdo atrasti pasaulio įvairovę. O indiški kmynai - tai vadinamasis kuminas (cumin)? Ar šventkmyniai (ajwain)? Nes su ta lietuviška kulinarijos terminologija tai niekad ne pro šalį pasitikslinti :)

      Panaikinti
  5. Pagaliau radau su lietuvisku aprasymu ir atrodo butent taip koki valgiau Kretos restorane. Valgiau daugelyje vietu bet tik vienoj vietoj buvo patiektas tik taip skaniai kaip atrodo sioje foto. Jei aprasymas kslus. Eisiu bandyti darytis ir as.

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.