2018 m. sausio 14 d., sekmadienis

Lašišos salotos su morkomis ir pievagrybiais



Tebuvau vaikas, bet kaip dabar atsimenu aną dramatišką istorinę naktį ir jaučiu didžiulę pagarbą bei dėkingumą tiems, kurie dėl šviesesnės mūsų ateities paaukojo savo gyvybes. Tačiau sausio 13-oji dažnai vadinama ne tiktai Laisvės gynėjų diena, bet ir mūsų tautos solidarumo, susitelkimo diena. Visiems mums būtų ne pro šalį prisiminti šias vertybes dažniau, negu kartą per metus. Antra vertus, aš nelinkusi tikėti, kad lietuviams malonu matyti degantį kaimynų namą, kaip ir tuo, jog žmogus žmogui - vilkas. Turbūt todėl, kad savo gyvenime sutikau nepalyginamai daugiau geranoriškų žmonių negu piktavalių.

Tiesa, ne kasdien mes stovime Baltijos kelyje ar dalyvaujame panašiuose didinguose įvykiuose, kurie liudija tautos vienybę. Paprastomis dienomis tenka pasikliauti paprastais mūsų bendrystės įrodymais - kažkas gatvėje pagelbsti į keblią padėtį patekusiam nepažįstamajam, kažkas valandėlę pasėdėti ant suoliuko ir išklauso vienišą senuką iš kaimyninės laiptinės, kažkas pasako komplimentą pavargusiai pardavėjai. Nors žemiškas pasaulis materialus, ne viskas jame daroma iš išskaičiavimo - daug ką nulemia mūsų žmogiškosios vertybės ir ryšiai, ne visuomet įsisąmoninti, ne visuomet įvardinti, tačiau vis dėlto labai realūs. O neretai paaiškėja, kad darbas, kurį kadaise atlikome iš širdies gerumo, ilgainiui davė didesnius dividendus negu kruopščiai apskaičiuoti ėjimai. Nors mes neapsaugoti nuo nusivylimų, bet susitelkti į juos būtų pražūtinga, tiesa? Todėl į klausimą o kas tau iš to? dažniausia atsakau paprastai - man patinka dalintis. Kas iš to išeis, parodys tik laikas.

Nuotrauka Kristinos

Šiandieninis receptas - irgi ne kas kita, kaip dalijimosi rezultatas. Praėjusių metų pabaigoje, pakvietusi savo skaitytojus papasakoti apie mėgstamiausius žuvų patiekalus, sulaukiau keleto išties patrauklių pasiūlymų. Mano šeima nubalsavo už Odetos, tinklaraščio Samčio užrašai šeimininkės, aprašytas lašišos salotas, kurias aš pasižadėjau pagaminti. Ir pagaminau! Dabar atėjo laikas parodyti rezultatus ir dar kartą padėkoti Odetai už puikaus skonio užkandį, kuris ne tik numalšino alkį, bet ir suteikė bendravimo džiaugsmo.

Lašišos, morkų ir pievagrybių salotos - šiuolaikinis patiekalas, kurį prieš kelerius metus sukūrė pati Odeta. Savo ruožtu, ją įkvėpė receptas, rastas tinklaraštyje Gamink pats. Suradau tą įrašą. Tinklaraščio autorius Robertas Undro, pavadinęs receptą Vietoj silkės, sukomponavo salotas su namuose sūdyta lašiša, keptomis morkomis, svogūnais, česnakais ir prieskoninėmis žolelėmis. Odeta, derindamasi prie namiškių skonio, česnakus ir prieskonines žoleles sėkmingai pakeitė pakepintais pievagrybiais, sūdytą lašišą - šaltai rūkyta, be to, atsisakė kai kurių pagardų. Anot jos, būtent tokios "ūkiškos" salotos tapo jos namiškių favoritėmis; dabar be jų neapsieina net Kūčių vakarienė.

Nuotrauka Kristinos

Nors lašišų salotos nėra įmantrios, kiekvienas žmogus jas pagamins kiek kitaip. Tai priklausys nuo pasirinktų produktų kokybės, daržovių pjaustymo būdo bei jų pakepinimo, aliejaus rūšies ir pan. Mano nuomone, viena atsakingiausių užduočių ruošiant šį užkandį - išsirinkti tinkamą žuvį. Salotoms naudojama lašiša turėtų būti ne per sūri ir minkšta, t.y. tokia, kad neužgožtų švelnaus, salstelėjusio pievagrybių ir morkų skonio. Aš savo mėgstamame turgavietės skyrelyje, kuriame prekiaujama žuvimis iš Latvijos, neseniai atradau naują produktą, pavadintą, jeigu neklystu, Rygos dešra. Tai labai saikingai pasūdyta šalto rūkymo lašiša, suformuota kaip mažas, minkštutėlis kumpelis. Šioms salotoms Rygos dešra ypač tiko, bet jūs, žinoma, rinkitės tokią žuvį, kurios skonis jums priimtiniausias.

Nuotrauka Kristinos

Gamindama salotas, stengiausi kuo tiksliau laikytis Odetos instrukcijų, nuo jų neesmiškai nukrypdama tik du kartus. Pirmiausia, patiekalą gaminau iš dvigubos produktų normos (taip užrašiau ir žemiau pateiktame recepte), nes eilinį savaitgalį, kai ant stalo nėra dvylikos patiekalų, kuklaus dubenėlio salotų mums pasirodė mažokai :) Ir gerai padariau, nes netgi padidinus ingredientų kiekius, salotos buvo suragautos vienu prisėdimu :) Antra, salotas aš papuošiau, kad ir labai paprastai, tuo tarpu Odeta sako, jog pati jų niekaip nepuošianti. Na, bet aš laikausi pozicijos, jog mes "valgome" ir akimis, todėl pagal savo išgales bei supratimą stengiuosi suteikti maistui šiokio tokio šventiškumo.

Apie lašišos salotas galiu pasakyti tik geriausius žodžius - švelnios, lengvos, gaivios, bet tuo pačiu įsimintino skonio. Tai pirmas, bet tikrai ne paskutinis kartas, kai jas gaminu. Tiesa, galbūt šis patiekalas ant mūsų stalo nesipuikuos itin dažnai: tiek dėl žuvies kainos, kuri auga lyg ant mielių, tiek dėl to, kad šiais laikais pramoniniu būdu auginta lašiša - daugiau skani, negu sveika žuvis, kuria nederėtų nepiktnaudžiauti. Tačiau pasimėgauti ypatingomis progomis - kodėl gi ne? Manau, tai vienas gardžiausių ir greičiausia pagaminamų užkandžių, kuriuos galima pagaminti iš rūkytos lašišos, ir kuris įtiks daugumos valgytojų skoniui. Tad ačiū, Odeta, tikiuosi, dar ilgai su mumis dalinsiesi savo receptais!

Nuotrauka Kristinos


Lašišos salotos su morkomis ir pievagrybiais

Ingredientai: (maždaug 4-6 porcijoms)

~ 200 g šaltai rūkytos lašišos
2 nemaži svogūnai
2 nemažos morkos
8-10 pievagrybių
Aliejaus (daržovėms apkepti)
Druskos ir juodųjų pipirų (pagal skonį)
  1. Žuvį susmulkinkite nedideliais gabaliukais. Jeigu norite, palikite šiek tiek nesmulkintos lašišos salotų papuošimui.
  2. Svogūnus, morkas ir pievagrybius sutarkuokite arba supjaustykite norimo dydžio gabaliukais (aš visas daržoves pjausčiau vienodais šiaudeliais, naudodama pjaustyklę). Kadangi kiekviena daržovių rūšis suminkštėja per skirtingą laiką, svogūnus, morkas ir pievagrybius aliejuje kepinkite atskirai. Svogūnus ir pievagrybius ant vidutinės ugnies kepinkite kol gražiai pagels, morkas - ant nedidelės, kol suminkštės. Pakepintas daržoves būtinai atvėsinkite, nes nuo karščio žuvis gali pabalti ir "išvirti".
  3. Sumaišykite visų rūšių daržoves ir smulkintą lašišą. Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais, tuomet gerai išmaišykite.
  4. Salotas sudėkite į serviravimo indą ir patiekite kambario temperatūros. Jeigu norite, prieš patiekdami galite jas papuošti (aš puošiau žuvimi ir krapų šakelėmis).
Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis: Odetos, tinklaraščio Samčio užrašai autorės, receptas.

7 komentarai:

  1. Kristina, taip gražiai aprašėte, tai gerai susiskaitė...Ačiū.O salotos išties labai skanios, darbo nedaug...Aš vėl jų ilgiuosi ir kai pasveiksiu, būtinai vėl pagaminsiu savo šeimai, nes jas valgo nuo didžiausio iki mažiausio.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kristina, sprendžiant, kad gaminote iš dvigubs normos, tai labai vyliuosi, kad šeimai patiko ir teisingai nubalsavo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, ačiū ir už receptą, ir už gražius žodžius. Iš tikrųjų, šitos salotos gali nepatikti tik tiems, kurie iš viso nevalgo žuvies ir/ar grybų, visi kiti jas garantuotai išgirs :) Mums, kaip pamačiau, net pagaminus iš trigubos normos būtų ne per daug, taip kad dėl konkurso rezultatų nė vienas namiškis nepasigailėjo :)

      Panaikinti
  3. Atsakymai
    1. Sveiki, labai džiaugiuosi, kad čia randate receptų, kurie atrodo verti dėmesio! Ačiū, kad skaitote ir išbandote, o aš, savo ruožtu, pasistengsiu, kad ir ateityje šiame puslapyje atsirastų įrašų, kurie įkvėptų gaminti. O šitos salotos - taip, tai valgis, apie kurį galima pasakyti: genialu tai, kas paprasta. Pati senokai jų nedariau, bet jau kuris laikas ruošiuosi - gal savo gimtadieniui, kuris ne už kalnų?..

      Panaikinti
  4. Atsakymai
    1. Į sveikatą, malonu žinoti, jog receptas pateisino lūkesčius :) Aš pati šias salotas jau keleri metai iš eilės gaminu savo gimtadieniui - ir kaskart įsitikinu, kad verta :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.