2018 m. kovo 2 d., penktadienis

Kamavaht - putėsiai su kama miltais



Ar jūs žinote, kokia yra nacionalinė Latvijos gėlė? Ne, ne rūta žalioji. Baltoji ramunė. O Estijos? Ne, irgi ne rūta. Mėlynoji rugiagėlė. Kai išsiaiškinau šį dalyką, iš karto supratau, kodėl estai taip mėgsta savo desertus - ir ne vien desertus - puošti rugiagėlių žiedais ar bent jau žiedlapiais. Išties - gražu, nors mūsuose ir nelabai įprasta.

Nuotrauka Kristinos

Poreikis apžiūrėti, kaip estai puošia savo desertus, kilo tada, kai sugalvojau pagaminti putėsius su kama miltais. Pastaruosius man atsiuntė Dobele - dėkui jai. Prisipažinsiu, kad šioje vietoje siurprizo nebuvo - aš pati juos dažnokai perku, tad su produktu esu gerai pažįstama. Žinoma, mano nuomonė apie jį kuo puikiausia. Nors, tiesą sakant, niekada nesu Dobele ženklu pažymėtų kama miltų lyginusi su kitų firmų gaminiais, nes Lietuvos paprasčiausia nepasiekia kitų gamintojų produkcija. Pasitaikius progai, bus įdomu palyginti, o kol kas galiu tik pasidžiaugti, jog dabar kama miltų įmanoma įsigyti ir pas mus - juk dar neseniai tokios galimybės neturėjome.

Nuotrauka Kristinos

Aš pati kama miltus dažniausia valgau tradiciškiausiu būdu, t.y. sumaišiusi su pasukomis ar jogurtu ir pagardinusi kokiomis nors uogomis (žiemą - šaldytomis). Apie tai, kaip kama miltus panaudoju kasdieniniam užkandžiui, esu rašiusi šiame įraše. Ten pat užsiminiau ir apie tai, kad su kama miltais galima sukurti puošnesnių ir įdomesnių desertų, išpurintų plakta gretinėle. Kaip tik tokį Estijoje populiarų desertą, vadinamą kamavaht (liet. kama - kama miltai, vaht - putėsiai) šiandien ir nusprendžiau čia aprašyti.

Nuotrauka Kristinos

Šis gana modernus, bet jau tradiciniu tapęs estiškas saldėsis gaminamas visiškai paprastai: išplakta grietinėlė lengvai pasaldinama ir pagardinama kama miltais, o tada įmaišoma jogurto, kuris suteikia masei malonios rūgštelės; rečiau vietoje jogurto naudojama kreminė varškė ar kitas rauginto pieno produktas. Iš pradžių putėsių geriau neragauti, nes atrodys, jog kama miltai girgžda tarp dantų. Tačiau maždaug po 10-15 min. jie išbrinks, taps riešutinio skonio, be to, padės išlaikyti standžią putėsių konsistenciją ir neleis jiems išskysti.

Iš pirmo žvilgsnio elementariam desertui išskirtinumo suteikia naudojami priedai. Vasarą tai gali būti šviežios uogos, vaisiai, rabarbarai, mėtos, žiemą - įvairios uogienės, šaldytos trintos uogos, rečiau - šokoladas, karamelė, riešutai, vanilė, kvapnus alkoholis ir pan. Nuo pasirinktų priedų priklausys ne tik galutinis deserto skonis, o ir cukraus kiekis, kurį teks dėti į putėsius. Jeigu tokį desertą gaminsite, pavyzdžiui, su šviežiomis bruknėmis ar juodaisiais serbentais, jis bus rūgštokas, todėl patį kremą ko gero reikės stipriau pasaldinti. Tačiau jeigu rinksitės, tarkime, saldžią braškių uogienę, cukraus į putėsius ko gero užteks berti visai nedaug. Žodžiu, kiekvienu atveju įvertinti situaciją prisieis patiems. Aš šį kartą nusprendžiau panaudoti estų (ir mano pačios :) taip mėgstamus šaltalankius. Naudojau šaldytus; šiek tiek jų atidėjau papuošimui, o iš kitų išviriau džemą. Šviežios uogos buvo rūgščios, bet džemas - saldus, todėl pačius putėsius saldinau saikingai. Kad patiekalas džiugintų akį ir atrodytų "estiškiau", pabarsčiau ir džiovintų rugiagėlės žiedlapių. Iš pradžių dar maniau užberti ir žalių moliūgų sėklų, bet paskui nusprendžiau, kad visko bus per daug.

Jūs žinoma, komponuokite šį desertą pagal save: jeigu nemėgstate šaltalankių, rinkitės vyšnias, jeigu nemėgstate vyšnių - galbūt jums prie širdies avietės ir t.t. O atėjus vasarai, nepamirškite nusiskinti ir susidžiovinti saujelės rugiagėlių - jeigu kartais, atėjus žiemai, užsimanytumėte kokio gardumyno estiškais motyvais :)

Nuotrauka Kristinos


Kamavaht - putėsiai su kama miltais

Ingredientai: (4 porcijoms)

200 ml plakamosios grietinėlės
2 v.š. cukraus pudros (arba pagal skonį)
3 v.š. kama miltų
250 g jogurto, geriau natūralaus graikiško
Mėgstamų uogų ar uogienės (putėsiams pagardinti)*
Nebūtinai: gardžių ir gražių dalykų desertui papuošti
  1. Talpiame inde išplakite grietinėlę. Baigdami plakti, suberkite cukrų, pačioje pabaigoje - kama miltus. Į gautą masę įmaišykite jogurtą, geriausia mentele. Rekomenduočiau naudoti graikišką jogurtą - jis tirštesnis ir mažiau rūgštus.
  2. Gautus putėsius susluoksniuokite su mėgstamomis uogomis ar uogiene - jų rūšis ir kiekis priklauso tik nuo jūsų skonio. Aš desertą komponavau taip: į taures (maždaug iki pusės) dėjau putėsius, likusius sukrėčiau į konditerinį maišelį drauge su šaltalankių džemu - vienas didelis šaukštas putėsių, šaukštelis džemo, vėl šaukštas putėsių, šaukštelis džemo ir t.t. Tokiu būdu, spausdama per platų antgalį, gavau margus putėsius, pagardintus šaltalankių džemu.
  3. Paruoštus putėsius palikite bent 10-15 min. pastovėti, kad gerai išbrinktų kama miltai. Vėsioje vietoje putėsiai gali stovėti ir ilgiau, nes nėra linkę praskysti.
  4. Prieš tiekdami, putėsius pagal skonį papuoškite (aš puošiau šaldytomis šaltalankių uogomis ir džiovintais rugiagėlių žiedlapiais).
* Aš šįkart naudojau šaldytas šaltalankių uogas - 500 g pakuotę pirkau didelėje Rimi parduotuvėje. Saujelę uogų atidėjau papuošimui - šias uogas geriausia laikyti šaldiklyje, kad atsileidusios nesubliūkštų ir nepavandenytų. Likusius šaltalankius (apie 450 g) nuploviau po tekančiu vandeniu, sudėjau į prikaistuvį, užpyliau puse stiklinės vandens ir šiek tiek pasmulkinau elektriniu smulkintuvu. Užvirinau, paviriau ant mažos ugnies apie 10 min, tada pertryniau per sietelį, kad atskirčiau sėklas bei žieveles. Gautą skystą tyrę vėl supyliau į puodą, pridėjau apie ⅔ puodelio cukraus, ir, retkarčiais pamaišydama, ant mažos ugnies paviriau apie 15-20 min., po to nukėliau ir atvėsinau atidengtame puode. Nukaisti džemą reikėtų tada, kai jis dar apyskystis - bevėsdamas sutvirtės. Jeigu džemas išėjo tirštesnis, negu norėtumėte, įpilkite 2-3 v.š. karšto virinto vandens ir išsukite, kol bus vientisas.

Nuotrauka Kristinos

Svarbiausias recepto šaltinis čia; visų kitų, pagalbinių, nebeišvardysiu.

4 komentarai:

  1. Laba diena. Nelabai suprantu, kokie čia miltai. Gal skrudinti? Kanarų salose labai poluliaru taip vadinamas gofio. Ar čia būtų tas pats, gal žinote ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, taip, kama miltai yra giminingi gofio miltams, nes irgi yra smulkiai sumalti ir paskrudinti. Vienintelis skirtumas yra tas, kad kama miltai gaminami, maišant šiaurietiškus grūdus (rugius, kviečius, miežius, avižas, žirnius), o gaminant gofio, naudojami šiltesnių kraštų augalai - kviečiai, kukurūzai, pupelės, avinžirniai ir t.t.

      Manyčiau, kama ir gofio miltus galima keisti vienas kitais, nes jų gamybos būdas ir paskirtis ta pati. Vis dėlto, produktų skonis gali šiek tiek skirtis, priklausomai nuo konkretaus gamintojo - kažkas į skrudinamą mišinį dės daugiau ankštinių, kažkas daugiau kviečių ar kukurūzų ir t.t.

      Apie kama miltų naudojimą Estijos virtuvėje kiek plačiau rašiau čia:
      http://susaukstuaplinkpasauli.blogspot.lt/2016/08/jogurto-ir-kama-miltu-uzkandis.html

      Panaikinti
    2. Ačiū už atsakymą. Yra, mačiau, ir gofio iš, kaip Jūs sakote, šiaurietiškų grūdų sumaišytų. Reiks paskanauti. Jūratė

      Panaikinti
    3. Jūrate, į sveikatą! Vadinasi, tai tas pats produktas, tik pavadintas kitu vardu. Jeigu išmėginsite desertą su skrudintais miltais, lauksiu grįžtant su įspūdžiais :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.