2018 m. birželio 21 d., ketvirtadienis

Mangų ledai su kondensuotu pienu



Jeigu kada nors kalba pasisuks apie braziliškus ledus, būkite pasiruošę išgirsti ne vieną pavadinimą, kuris nuskambės lyg paslaptingiausias burtažodis. Brazilijos teritorijos biologinė įvairovė milžiniška, todėl šioje šalyje galima rasti dešimtis rūšių vaisių ir uogų, kurių mes, europiečiai, dažniausia būname net akyse neregėję, ką jau kalbėti apie ragavimą. Iš daugumos jų gaminami ledai, kurie stebina, o neretai - tiesiog pribloškia atvykėlius savo neįprastais skoniais.

Ar tai reiškia, jog, atėjus vasarai, braziliškų receptų kolekcijose net neverta ieškoti naminių ledų receptų? Žinoma, kad verta. Juk dalį šiltųjų kraštų vaisių, kad ir ne pačių egzotiškiausių, galime įsigyti ir mes. Pavyzdžiui, jeigu prekybos centre rasite pirkti gerai nunokusių, minkštų, sultingų ir saldžių mangų už prieinamą kainą, galėsite pasigaminti ledų, kurie maloniai paįvairins šiaurietišką mūsų valgiaraštį.

Nuotrauka Kristinos

Mangų ledai gaminami daug kur, nesvarbu, ar tai karščiu alsuojanti Indija, ar vėsesnio klimato šiaurinės JAV valstijos. Tai kuo braziliški gelado de manga arba sorvete de manga skiriasi nuo daugybės kitų? Mano manymu - klasikiniu ir su niekuo nesumaišomu kondensuoto pieno bei riebios grietinėlės duetu. Kai tik desertų receptūrose išvystu šį derinį, iškart kyla pagunda pasitikrinti, ar patiekalas ne portugališkos/ braziliškos kilmės. Dažniausia taip ir būna. Tiesą sakant, ir šių ledų receptą pirmą kartą pamačiau, beskaitydama apie Angolos virtuvę. Vos permetus akimis ingedientų sąrašą, tapo aišku: štai dar vienas identiškas atvejis. Tiek Brazilija, tiek Angola buvo portugalų kolonijos, todėl abi šalys turi ne vieną bendrą patiekalą. Tačiau taisyklė, mano žiniomis, neturinti nė vienos išimties, čia tokia: visi saldumynai, į kurių sudėtį įeina kondensuotas pienas, į Afriką atkeliavo iš Brazilijos.

Nenurodyto Angolos autoriaus ar autorės paveikslas Zungueiras (liet. apytiksliai - Nešėjos, turima galvoje krovinių nešimas ant galvos). Panašu, kad geltoni vaisiai, kuriuos neša centrinė paveikslo figūra - mangai, labai populiarūs Angoloje. Foto iš čia.

Angoloje, žinoma, nėra tiek daug rūšių vaisių ir uogų, kaip kad Brazilijos džiunglėse. Tačiau dalis šiltųjų kraštų medžių bei krūmų auga ir vaisius veda abiejose šalyse. Afrikiečiai, ypač turtingesni ir naujovėms imlesni Luandos bei mažesnių miestų gyventojai, netruko savo reikmėms pritaikyti braziliškus receptus, kuriuose figūravo jiems prieinami ingredientai. Taip, pavyzdžiui, braziliški pasiflorų (marakujų) putėsiai Angoloje tapo itin mėgstamu, kone nacionaliniu desertu. Lygiai tą patį galima pasakyti apie čia ne mažiau populiarius saldumynus iš mangų - mangų putėsius, keptus mangų pudingus, na ir, žinoma, mangų ledus.

Nuotrauka Kristinos

Galbūt jums, recepte matant saldžių mangų tyrę, kondensuotą pieną, o priedo - dar ir cukrų, kils klausimas: ar šie ledai nėra per saldūs? Dėl to jaudintis nereikėtų. Laimų sultys ne tik suteikia ledams gardų kvapą, bet ir subalansuoja skonį taip, jog jie tampa maloniai saldžiarūgščiais. Beje, angolietiškame recepte nėra nei cukraus, nei laimų sulčių. Vietoje jų į mangų tyrę papildomai dedama smulkintų mangų gabaliukų, kurie lemia margą ir šiek tiek rupią ledų tekstūrą. Be mangų tyrės ir mangų gabaliukų, į ledų sudėtį įeina tik kondensuotas pienas ir grietinėlė. Kodėl gi ne? Minimalizmas ne visuomet blogai. Tiesiog šįkart man leduose norėjosi rūgštelės, todėl rinkausi brazilišką variantą su laimų sultimis.

Mangų ledai su kondensuotu pienu bus glotnūs, tiršti, tokie plombyriški. Bet kadangi didžiąją ledų masės dalį vis dėlto sudaro mangų tyrė, ledų riebumas nėra itin didelis, o juos valgyti galima per daug nesigraužiant. Ypač jeigu pietūs nebuvo labai sunkūs. Aš mangų ledus išsukau iš vakaro, nes kitą dieną pietums kepiau perlinę vištą druskoje ir norėjau po ranka turėti kokį gaivų desertą. Mangų ledai karštą dieną ir po tokio valgio buvo kaip tik :)

Nuotrauka Kristinos


Sorvete de manga com leite condesado - mangų ledai su kondensuotu pienu

Ingredientai: (išeis maždaug 800 ml -1 l ledų)

45-500 ml mangų tyrės (priklausomai nuo vaisių dydžio, jai pagaminti prireiks 2-4 sunokusių mangų)
¾ - 1 puodelis smulkaus cukraus (arba cukraus pudros; 1 puodelis - 250 ml)
2 didelių laimų sultys
150-250 ml riebios grietinėlės
~ 200 ml saldaus kondensuoto pieno
Žiupsnelis druskos
Keli lašai vanilės ekstrakto arba žiupsnelis Burbono vanilės
  1. Pašalinkite mangų kaulus ir odelę. Minkštimą supjaustykite gabaliukais ir sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Gautą tyrę pertrinkite per sietelį, kad neliktų kietų plaušų.
  2. Į mangų tyrę suberkite cukrų, supilkite laimų sultis, grietinėlę ir kondensuotą pieną, sudėkite druską ir vanilę. Gerai išplakite, kad visi ingredientai susimaišytų, o cukrus ištirptų. Gautą masę uždenkite ir 2-3 val. vėsinkite šaldytuve.
  3. Atvėsintą masę supilkite į mašinėlės ledams sukti indą (jis turi būti iš anksto atšaldytas ar kitaip paruoštas pagal prietaiso instrukcijas). Sukite apie 25 min., arba kol masė taps puri, gerai atšals ir ims stingti.
  4. Išsuktus ledus perdėkite į plastmasinį indą su dangteliu ir mažiausia 6 valandoms kiškite į šaldiklį. Prieš ragaudami, ledus apie 15 min. palaikykite kambario temperatūroje, kad šiek tiek suminkštėtų. 
  5. Jeigu norite, prieš tiekdami ledus papuoškite mėtos ar citrininės melisos lapeliais, uogomis, šviežio mango skiltelėmis ar pan.
Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltiniai čia ir čia.

4 komentarai:

  1. Tobula! Skaitydama tokius receptus gailiuosi, kad neturiu ledų gaminimo mašinėlės

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui už komplimentus! O ledų mašinėlė, žinokite, vertas dėmesio pirkinys. Mes turime pačią paprasčiausią ir pigiausią, bet atsipirko su kaupu. Kai vyras kažkada namo tokį prietaisą parnešė, abejojau, ar daug naudosime, bet dabar vasaromis liuks. Tad jeigu mėgstate ledus, rekomenduoju įtraukti į norų ir kalėdinių dovanų sąrašus :) Na, o kol kas ledus galite išsukti ir be mašinėlės, tik reikės laisvo šaldiklio stalčiaus, kad dėžutė su ledų mase stovėtų stabiliai ir lygiai ant tvirto pagrindo. O paskui viskas paprasta: skystą masę šaldote apie 1,5 val, gerai išmaišote šaukštu, šaldote dar 1-1,5 val. ir vėl maišote ir t.t. - kol ledai taps nebemaišomi. Prireiks maždaug pusdienio, bet jeigu ketinate jį praleisti namuose, tai kodėl gi ne?

      Panaikinti
    2. Aš taip pat neturiu ledų gaminimo mašinėlės, bet ledų pasigaminu :) Siūlyčiau vadovautis Kristinos receptu, tačiau gaminti ne mangų tyrę, bet susipjausčius mangus gabaliukais paprasčiausiai užšaldyti. O tuomet tuos šaldytus gabaliukus mesti į kokteilinę, blenderio kapoklę ar pan., sudėti kitus ingredientus ir gerai paplakti - turėtų gautis puikūs ledai (konsistensija kaip minkštų į ragelius įleidžiamų ledų). Tiesa, šis mano patarimas kol kas teorinis :) Išbandyti variantai: nesmulkintis šaldytos braškės+cukraus pudra ar tiesiog cukrus+grietinėlė, jogurtas ar tiesiog pienas. Taip pat esu panašiai eksperimentavus su bananais. Su šaldytom avietėm nepasiteisono, nes leduose jautėsi kauliukai. Bet šaldyti mangai, braškės, bananai - puikiai tinka greitiems ledams gaminti :)

      Panaikinti
    3. Laura, dėkui, kad pasidalinote patirtimi ir nuostabiu patarimu! Manau, plakti šaldytus vaisius/ uogas - tai iš tikrųjų verta dėmesio alternatyva tiems, kas neturi ledų gaminimo mašinėlės. Aš turiu, bet ir tai noriu išbandyti :) O dėl avietinių ledų, tai man geriausia pasiteisino toks variantas: perleidžiu avietes per lėtaeigę sulčiaspaudę, mažomis porcijomis užšaldau jų tyrę-tirštas sultis ir vėliau naudoju pagal poreikius. Neturint lėtaeigės sulčiaspaudės, galima naudoti tankų sietelį, bet užtruks kur kas daugiau laiko, kol pasiruošite atsargas :( Beje, šitaip atsikračius kauliukų, skanesni patiekalai būna ir su šaldytais serbentais, agrastais bei kitomis "nepatogiomis" uogomis.

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.