2018 m. lapkričio 29 d., ketvirtadienis

Estiški sumuštiniai su marinuotais šprotais


Kad ir kaip palankiai vertinčiau Šiaurės šalių virtuvę, turiu prisipažinti, jog Estijos patiekalai man ilgai buvo terra incognita. Ir kalta čia ne informacinių šaltinių stoka, o pakankamai paplitęs įsitikinimas, esą Baltijos šalių virtuvė panaši, ir ieškoti didesnių skirtumų tarp lietuviškų, latviškų bei estiškų patiekalų - bergždžias reikalas. Iš tikrųjų situacija ne visai tokia. Sakyčiau - žiūrint su kuo lyginsime. Jeigu Baltijos šalių kulinariją mėginsime gretinti, pavyzdžiui, su Nigerijos ar Filipinų virtuve, teks pripažinti, jog mūsų valgiai išties turi daug bendro. Na, o jeigu tarpusavyje, tuomet atrasime ir gana akivaizdžių skirtumų. Šiandien kaip tik ir noriu atkreipti dėmesį į vieną tokį niuansą, kurio centre atsidurs... Baltijos jūros šprotai.

Nuotrauka Kristinos

Turbūt nesuklysiu sakydama, jog mums, lietuviams, žodis šprotai pirmiausia asocijuojasi su Latvija/ Ryga. Skardinės dėžutės, kuriose suguldytos dailios mažų, rūkytų žuvelių eilės, užpiltos aliejumi, kadaise buvo geidžiamu delikatesu ir deficitu. Dabar jų įsigyti nėra problemų, tereikia nepatingėti ir atsirinkti, kurios firmos gaminiai gardžiausi - o tai jau priklauso nuo kiekvieno žmogaus skonio. Ir vis dėlto rūkyti ir konservuoti šprotai - tai ne vienintelis pavidalas, kuriuo žmonės paruošia šias žuveles. Pavyzdžiui, kaip jau esu rašiusi, britai bei airiai labiausia mėgsta šviežius keptus šprotus. Švedai ypač didžiuojasi savo švediškais ančiuviais, t.y. labai stipraus, specifinio skonio marinuotais šprotais, kuriuos naudoja pirmiausia kaip prieskonį. O štai estai turi vürtsikilud - skaidriame (nerūgščiame!) marinate su įvairiais prieskoniais marinuotus šprotus, kurie primena miniatiūrines silkių išklotines. Lietuviškai šis produktas kartais dar vadinamas ir marinuotomis kilkėmis.

Vürtsikilud, marinuoti estiški šprotai, būna įpakuoti įvairiai - nedidelėse skardinėse, stiklainiuose, plastikiniuose kibirėliuose arba putplasčio dėžutėse, aptrauktose skaidria plėvele. Bet kokiu atveju, jie atrodo maždaug taip. Nuotrauka Kristinos

Mano nuomone, vürtsikilud yra vienas iš tų specifinių - ir mūsų pražiūrėtų - estiškų produktų, kuriuos galima būtų prilyginti kama miltams arba šokoladui su kama miltais. Deja, bet kurioje Lietuvos parduotuvėje estiškų šprotų nenusipirksite. Užtai jie gali tapti puikiomis, netikėtomis lauktuvėmis iš Estijos - ten šio gėrio rasite nesunkiai. Marinuoti šprotai nėra brangūs, todėl patarčiau įsigyti kelių gamintojų ir marinuotų su skirtingais prieskoniais, kad galėtumėte degustuoti bei atrasti pačius gardžiausius.

Marinuoti šprotai pasižymi pakankamai intensyviu, "silkišku" skoniu. Tai reiškia, jog ragaudami juos pačius vienus, vargu ar atskleisite paslaptį, kodėl estai taip juos mėgsta. Štai dėl ko geriausia daryti taip, kaip daroma Estijoje - gaminti su marinuotais šprotais nedidelius sumuštinukus. Pastarieji - tikra estiška klasika, jau ne vieną dešimtmetį puošianti kaimynų šventinius stalus. Kalėdinius irgi :) Jeigu mėgstate užkandžius su sūdyta žuvimi, greitai suprasite, jog ne be reikalo. Nepaisant elementarios sudėties, produktų derinys išties vertas dėmesio, ypač jeigu rinksitės senovinę, t.y. lengvai pasūdytą ir saldžiarūgštę juodą duoną, šiais laikais ne itin madingą, bet sunkiai pakeičiamą tradiciniuose patiekaluose.

O pabaigai dar viena smulkmena. Jeigu jums kiltų klausimas, ar šprotus galima marinuoti namuose, tai žinokite, jog galima. Tiesa, gauti rezultatą, artimą parduotuviniam, gali būti kiek komplikuota, nes žuvų pramonėje, be mums įprastų prieskonių, marinatui naudojamas dar ir sandalmedis, suteikiantis šprotams rausvą atspalvį ir specifinį prieskonį. Tačiau netgi pagaminę marinatą be pastarojo ingrediento, galėsite džiaugtis neprastu rezultatu. Jeigu kam nors bus aktualu, parašykite - vienoje mano knygų puikuojasi ir "Talino kilkių" receptas, kuriuo galiu be jokių problemų pasidalinti :)

Nuotrauka Kristinos


Kiluvõileivad - estiški sumuštiniai su marinuotais šprotais

Ingredientai:

Juoda ruginė duona*
Sviestas, geriau kambario temperatūros
Estiški marinuoti šprotai (išklotinės be kaulų)
Kietai arba pusiau kietai virti kiaušiniai**
Raudonas svogūnas
Laiškiniai česnakai (arba svogūnų laiškai) ir/ar krapai
  1. Nuo duonos riekių nupjaustykite plutą, tada plonai aptepkite jas sviestu ir supjaustykite trikampėliais ar kvadratėliais - taip, kad iš jų galėtumėte sukurti dailius, ne per didelius sumuštinukus.
  2. Ant viršaus (priklausomai nuo sumuštinukų dydžio) dėkite po 1-2 marinuotų šprotų filė. 
  3. Sumuštinukus papuoškite ir pagardinkite kiaušiniu, nedideliais kubeliais arba plonais griežinėliais supjaustytais raudonaisiais svogūnais, laiškiniais česnakais ir/ar krapais.
  4. Patiekite kaip šaltą užkandį, pavyzdžiui, prie alaus.
* Geriausia rinktis dideles duonos riekes, kurias vėliau bus lengva padalinti į kelis mažesnius sumuštinukus.
** Šiems sumuštiniams labai tinka ir dekoratyviai atrodo putpelių kiaušiniai. Manieji buvo sudėti į verdantį pasūdytą vandenį ir pavirti 3 min., kad trynys dar būtų apyskystis. Primenu, jog išvirtus kiaušinius reikia tuojau pat dėti į šaltą vandenį ir kuo greičiau atvėsinti, jeigu nenorite, kad trynys iki galo sukrekėtų.

.
Nuotrauka Kristinos

Svarbiausi recepto šaltiniai čia, čia ir čia.

2 komentarai:

  1. Kristina, aš šiuos "šprotus" perku Rygos ar net Palangos žuvų turguje. O pirmas susitikimas tokiame variante bu būtent Latvijoje. Ir visada buvau įsitikinusi, kad tai latviškas užkandis prie degtinės ;) Nors man pačiai tinka ir be jos, bet svogūnas, juoda duona ir sviestas tienka nerealiai, o kai netingiu, net ir kiaušinį išsiverdu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, ačiū už info, visiems žuvų mėgėjams pravers! Aš esu šių žuvelių pastebėjusi Liepojoje, bet ko gero tik vienos rūšies ir net nesu tikra, kieno gamybos - šiaip ar taip, man susidarė įspūdis, jog rūkyti šprotai skardinėse ten valdo. O Kaune marinuotų šprotų išvis neradau - tik sveriamų marinuotų kilkių nugarėlių (su kaulais), kurių skonis man ne per labiausia patiko. Turbūt kur nors yra ir geresnių, tiesiog akis neužkliuvo... Na, o estai šiuos sumuštinius pristato kaip savo nacionalinį užkandį, ir marinuotų šprotų ten dešimtys rūšių. Taip ir priskyriau juos Estijos virtuvei :) Bet, kaip ir su dauguma produktų/patiekalų, tai ko gero tik sąlyginė tiesa. Svarbiausia, žinoma, geras skonis! Mes šituos sumuštinius irgi be degtinės valgėme, su arbata, kai vieną popietę darbo turėjau daug, šaldytuve produktų - mažai, ir reikėjo labai greitai kažką sukonstruoti alkanai šeimai :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.