2013 m. kovo 21 d., ketvirtadienis

Airiška sodos duona


Sodos duona (air. arán sóide, angl. soda bread) – bene populiariausia pačioje Airijoje ir geriausiai žinoma užsienyje airiškos duonos rūšis. Ji ne tiktai skani, bet ir labai greitai pagaminama – per valandą laiko tokią duoną galima užmaišyti, iškepti ir padėti ant stalo. Sodos duonos kepalėliai atrodo „pasišiaušę“, nes ją kepant svarbiausia – neperminkyti tešlos. Mat gerai išminkius tešlą, duona tampa kieta. Gilūs kryžmi įpjovimai taip pat turi ne vien simbolinę ar dekoratyvinę reikšmę – teigiama, kad jų dėka duona geriau iškyla ir iškepa.

Airiai turi ne vieną sodos duonos variantą. Kasdieninė, "tikroji" duona yra pati paprasčiausia, tačiau, anot svetur gyvenančių airių, tokios dažniausiai galima rasti tiktai gimtinėje. Tuo tarpu JAV, antrojoje šios tautos tėvynėje, sodos duona beveik visuomet "pagerinama", papildomai pridedant razinų, džiovintų vaisių bei kitokių priedų. Tai verčia paprastumo pasiilgusius airius nostalgiškai dūsauti, o užsieniečius - ne visiškai teisingai įsivaizduoti, kaip turėtų atrodyti šis klasikinis kepinys. Taigi, grįžkime prie europietiškų šaknų:) Ši duona, neturinti jokių saldžių priedų, labai tiks prie airiško avienos troškinio.

 Nuotrauka Lauros

Airiška sodos duona

Ingredientai:
450 g kvietinių miltų
1 a.š. valgomosios sodos
200 ml pasukų arba rūgpienio
100 ml drungno vandens
1 1/2 a. š. druskos
Nebūtinai: ~1 v.š. cukraus

  1. Orkaitę iš anksto įkaitinti iki 200°C. Pasiruošti skardelę, kurioje kepsite duoną, pabarsyti ją miltais. Kepant sodos duoną, iš anksto įkaitinti orkaitę būtina, nes sumaišius duonos tešlą, svarbiausias sėkmės faktorius yra greitis. Jeigu tešla tuoj pat nebus pašauta į orkaitę, soda taps nebeveiksminga ir duona neiškils.
  2. Miltus ir sodą persijoti, galima ir kelis kartus, kad soda tolygiai pasiskirstytų. Jeigu norite, į persijotus miltus galite įmaišyti žiupsnelį cukraus, tačiau nepersistenkite - jis šioje duonoje itin gerai jaučiamas.
  3. Pasukas sumaišyti su šiltu vandeniu ir druska; pusę mišinio supilti į miltus ir pamaišyti. Kai miltai sukris į gabalus, supilti likusį skystį ir vėl išmaišyti, bet tik tiek, kad skystis susigertų į miltus. Tešla turi atrodyti labai grubi: vieni jos gabalai drėgni, kiti dar miltuoti.
  4. Tešlą išversti ant miltuoto stalo ir 3-4 kartus paspaudus suformuoti apvalų kepaliuką. Minkyti kuo mažiau, svarbu, kad tešla sukibtų į grubų rutulį.
  5. Suformuotą kepaliuką dėti į skardelę ir aštriu peiliu padaryti gilias kryžiaus formos įpjovas. Tuojau pat šauti į karštą orkaitę ir kepti maždaug 45 minutes. Sakoma, kad iškepusi sodos duona turi skambėti lyg tuščias indas, kai į ją pabeldi.
  6. Norintieji traškios plutelės turėtų duoną palikti atvėsti ant grotelių, o tie, kuriems patinka minkštesnė pluta – vėsinti ją, suvynioję į švarų rankšluostį. Sodos duoną galima valgyti šiltą arba visiškai atvėsusią, tačiau kitai dienai geriau nepalikti - kepinys labai greitai sužiedėja.
Receptas, video ir daugiau info apie airišką sodos duoną čia. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.