2013 m. kovo 26 d., antradienis

Airiška bulvinė duonelė su obuolių įdaru


Šiandien - dar vienas puikus airiškas receptas, kuris buvo paskelbtas specialiame Užgavėnių šventei skirtame Debesų žurnalo numeryje (p. 46-47).

Bulvinė duonelė (potato farls) - Šiaurės Airijos virtuvės klasika. O štai Armos grafystėje (Armagh County) kepama bulvinė duonelė su obuolių įdaru (angl. potato apple bread, apple potato bread, apple and potato cake ir pan.) - kur kas mažiau žinomas, bet išties puikus regioninis patiekalas. Didžiuliais obelų sodais garsėjančioje Armos grafystėje ši duonelė kepama nuo rudens iki pavasario, t. y. viso obuolių sezono metu. Ji neretai patiekiama pusryčiams, sunaudojant iš vakaro likusias virtas bulves.

Nuotrauka Lauros

Airiška bulvinė duonelė su obuolių įdaru

Ingredientai: (išeina dvi maždaug 20 cm skersmens duonelės)
4 vidutinio dydžio bulvės (iš viso ~350 g)
30 g sviesto
1 a. š. druskos
~100 g miltų
4 vidutinio dydžio obuoliai, geriau rūgštesni
Cukraus ir cinamono (pagal skonį)
Aliejaus kepimui
Nebūtinai: cukraus pudros, sirupo, plaktos grietinėlės ar pan. patiekiant

  1. Bulves nuplauti ir išvirti su lupenomis. Pravėsusias nulupti ir kruopščiai sugrūsti, kad masė būtų kuo vientisesnė. Grūdant įdėti sviesto ir lengvai pasūdyti. Palikti, kad bulvės visiškai atvėstų.
  2. Nuluptus, išimtais sėklalizdžiais obuolius supjaustyti plonomis riekelėmis, sudėti į prikaistuvį, įpilti 1 v. š. vandens ir užvirti. Virti, kol obuoliai suminkštės, bet dar visiškai nesuvirs. Pagal skonį įdėti cukraus ir cinamono. Jeigu išsiskyrė daug obuolių sulčių, padidinti ugnį ir maišant pavirti porą minučių, kad skystis nugaruotų, o masė liktų gana sausa. Leisti visiškai atvėsti.
  3. Į atvėsusią bulvių masę po truputį pilti miltus ir užminkyti tešlą (stengtis neperminkyti). Miltų gali reikėti mažiau arba daugiau, priklausomai nuo bulvių kiekio ir drėgnumo. Suminkyta tešla turi būti minkšta, tačiau nelipti prie rankų.
  4. Tešlą padalyti į keturias lygias dalis, suformuoti rutuliukus ir pabarstyti juos miltais. Iškočioti keturis maždaug 20 cm skersmens blynus. Jei kočiojant tešla limpa, paviršių, ant kurio kočiojama, ir pačius blynus papildomai pabarstyti miltais.
  5. Atvėsusią obuolių masę padalinti į dvi dalis ir paskleisti ją ant dviejų iškočiotų blynų, paliekant maždaug 1 cm pločio neuždengtus blynų kraštelius. Likusiais dviem blynais uždengti įdarą, kraštelius kruopščiai užspausti ir užlankstyti.
  6. Keptuvėje įkaitinti šlakelį aliejaus, dėti vieną paruoštą duonelę ir ant vidutinės ugnies kepti maždaug 3-4 min., kol duonelės paviršius gražiai apskrus. Tuomet ją apversti plačia mentele ir kepti dar 3-4 minutes, kol gražiai parus kita pusė. Tą patį pakartoti su antrąja duonele.
  7. Duonelė patiekiama karšta. Prieš nešant į stalą, galima supjaustyti į 4 dalis. Duonelė gali būti valgoma be jokių priedų arba patiekiama kaip šiltas desertas - apibarstyta cukraus pudra, apšlakstyta mėgstamu sirupu, papuošta plakta grietinėle ar sirupe virtais vaisiais (šiuo atveju - rojaus obuoliukais) ir pan. Prie šio patiekalo įprasta pasiūlyti arbatos.
Recepto šaltiniai čia ir čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.