Pastarosiomis dienomis dažniau negu bet
kada kalbama apie Argentiną. Referendumas - bei jo rezultatai - dėl Folklando
(Malvinų) salų nebuvo labai netikėtas, o štai kardinolo
Jorge Mario Bergoglio paskelbimas popiežiumi Pranciškumi iš tiesų tapo
siurprizu. Reikia tikėtis, jog šis giedros nuotaikos žmogus sugebės įnešti
daugiau džiaugsmo, susitaikymo ir įsiklausymo į mūsų neramų pasaulį.
Jonas Rimša, Indėnai prie ežero (1943-1951)
Tuo tarpu tie, kurie
jaučia simpatijas Pietų Amerikai, šiomis dienomis turėtų užsukti į M.
Žilinsko dailės galeriją ir apžiūrėti
Jono Rimšos tapybos parodą. O ji išties verta pasigėrėjimo. Gal šis dailininkas
ir nėra pati ryškiausia tarptautinio masto žvaigždė, tačiau talento jam
nestigo. Apie tai byloja ir aukšti įvertinimai svetur (Argentinoje,
Bolivijoje), ir garbinga vieta Lietuvos meno istorijoje. Kūrybingiausius savo
metus praleidęs Argentinoje, Bolivijoje, Čilėje, Peru, Ekvadore, Brazilijoje,
Jonas Rimša tapė tenykščius gamtovaizdžius ir žmones, pirmiausiai - indėnus.
Egzotiška paveikslų tema, šiluma alsuojanti spalvų gama, kiekviename kūrybos
etape vis aiškesnę savitumo žymę įgaunanti tapybos technika - ne taip jau dažnai Kaune pasitaiko
parodų, kurias būtų galima šitaip apibūdinti.
Jonas Rimša, Indėnai kalnuose (1943-1951)
Jonas Rimša mėgo
vaizduoti indėnų kasdieninio gyvenimo scenas, pirmiausiai jų muzikavimą.
Puotaujančių indėnų jis, regis, netapė, arba šie paveikslai į parodą
nepakliuvo. Vis dėlto atkreipiau dėmesį, kad daugelyje paveikslų - vos ne kas
antrame - dailininkas tapė puodynes. Nežinia, ar indėnai išties visur nešiojasi
tas savo puodynes, ar Jonas Rimša jas panaudodavo tik tam, kad išpildytų
sumanytas kompozicijas, tačiau lankantis parodoje šmėstelėjo mintis, kad
puodynė yra tarsi šio dailininko parašas:) Kitas klausimas - ką indėnai tose
puodynėse laikė, jeigu jau jos tokios svarbios? Jonas Rimša, kaip ir galima
tikėtis, palieka tai parodos lankytojų fantazijai.
Užuot bergždžiai
spėliojus, siūlyčiau verčiau išsikepti Pietų Amerikoje tokių mėgstamų sūrio ir
tapijokos miltų bandelių. Argentinoje jos vadinamos chipá, aplinkinėse
šalyse, be abejo, turi kitokius pavadinimus. Yra ne viena chipá rūšis, tačiau
šios, mažų bandelių pavidalo, - vienos populiariausių. Chipá bandelės, kaip ir
matės arbata, laikomos guarani genties indėnų kulinariniu paveldu. Guaraniai
gyveno (ir tebegyvena) areale, kurį dabar dalinasi kelios valstybės (Argentina,
Bolivija, Brazilija ir Paragvajus).
Svarbiausi chipá
ingredientai - tapijokos miltai ir sūris. Tapijokos miltai, gaminami iš
krakmolingų šakniagumbių, turi visai kitokias savybes negu kvietiniai miltai,
todėl į dažną klausimą, ar šiame recepte tapijokos miltus galima keisti
įprastais, tenka atsakyti kategoriškai - ne.
Tapijokos miltai suteikia šiems kepiniams visiškai kitokią tekstūrą - šiltų
bandelių viršus būna neįtikėtinai traškus, o vidus drėgnas, truputį primenantis
senoviškus plikytus sausainius. Kitas svarbus ingredientas - sūris. Pietų
Amerikoje, be abejo, naudojamas vietinis sūris, kurio pas mus nenusipirksi,
tačiau jį gana sėkmingai galima pakeisti čionykščiu. Sūris turėtų būti
išraiškingo skonio, todėl labai tinka ožkų ar avių sūriai. Aš dažnai naudoju
brandintą čederį - bandelės pavyksta kuo puikiausiai. Dar vienas dalykas:
kepant šias bandeles nereikėtų produktų dėti "iš akies", bent jau
kepant pirmą kartą. Dėl netikslių proporcijų bandelės gali neiškilti
(atkreipkite dėmesį, kad į jas nededama jokia kildinimo medžiaga), todėl bus
sugadinti ir produktai, ir nuotaika.
Chipá - tapijokos miltų ir sūrio bandelės
Ingredientai: (išeina maždaug 20 bandelių)
250 g tapijokos miltų
(būna pirkti sveiko maisto parduotuvėse)
1 puodelis* pieno
1/4 puodelio aliejaus (ir dar rankoms patepti)
1 a.š. druskos
2 kiaušiniai
100 g sūrio
- Pieną, aliejų ir druską sumaišyti, supilti į puodą ir užvirinti. Verdančiu mišiniu užplikyti tapijokos miltus. Kaip įmanoma geriau išmaišyti šaukštu arba mentele. Palikti apie 15 min., kad išbrinktų ir pravėstų.
- Į tešlą įmušti kiaušinius ir išminkyti. Iš pradžių minkyti bus sunku, nes atrodys, kad tešla skaidosi į atskirus gabaliukus, tačiau po keleto minučių ji pradės darytis vienalytė. Tuomet sudėti trupintą arba tarkuotą sūrį ir tešlą dar kartą išminkyti. Tešla bus labai lipni - taip ir turi būti.
- Orkaitę įkaitinti iki 200°C, kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Aliejumi gerai ištepti rankas ir formuoti maždaug graikiško riešuto dydžio rutiuliukus. Dedant į skardą palikti didokus tarpus, nes bandelės išsipūs beveik dvigubai. Kepti maždaug 20-30 min., arba kol bandelės taps apvalios ir įgis geltonai rusvą spalvą. Tikslų kepimo laiką pasakyti sunku, nes jis priklauso ir nuo orkaitės, ir nuo bandelių dydžio. Tačiau jeigu praėjus 20 min. bandelės vis dar nėra apvalutės, paprastai tai reiškia, kad jas reikia ilgiau pakepti, o ne tai, kad nepavyko teisingai užmaišyti jų tešlos.
- Bandeles geriausiai valgyti dar šiltas, nes tuomet jų plutelė labai traški, o sūrio skonis geriausiai juntamas. Atvėsusios jos irgi gardžios, tačiau po keleto valandų traškios plutelės tikėtis nebeverta. Chipá dažnai patiekiamos pusryčiams už arba kaip užkandis bet kuriuo dienos metu.
Nuotrauka Lauros
Receptas iš čia.
Kokia įdomi istorija (kaip ir visos kitos pas tave ;) ).
AtsakytiPanaikintiJei kada prisiruošiu nusipirkti tapijokos miltų - būtinai išbandysiu :) tik gal gali atsakyti - neturiu svarstyklių, o kiek 250g tapijokos miltų būtų mililitrais? :)
Ačiū, Indre, smagu žinoti, kad kažkas tas istorijas paskaito:) Paskutinius tapijokos miltus sunaudojau savaitgalį, todėl dabar pamatuoti negaliu. Bet Lietuvoje jie paprastai pardavinėjami 500 g pakuotėmis, todėl lengviausias būdas atseikėti 250 g - tiesiog padalinti miltus lygiai per pusę. Turėtų būti maždaug 1 puodelis. Kai tik pamatuosiu tiksliai, parašysiu ir mililitrus.
AtsakytiPanaikintiViskas, savaitgalį bandysiu tavąjį receptą. O kokį aliejų naudoji, jei ne paslaptis? Saulėgrąžų, alyvuogių?
AtsakytiPanaikintiVita, naudoju saulėgrąžų ar šiaip kokį nelabai ryškaus skonio aliejų (pavyzdžiui, rapsų), su alyvuogių aliejumi nebandžiau. Jeigu bandysi, leisk žinoti, kaip pavyko:)
PanaikintiAčiū už receptą :) Ir istoriją :) Darau su alyvuogių aliejumi bei nededu kiaušinių, juos keičiu rūgpieniu :) Visai skaniai gaunasi, tik dar reikia atrasti tinkamas proporcijas :)
AtsakytiPanaikintiSveiki :) Dėkui už komentarą, tikiuosi, kada nors prisiruošite ir šitą receptą išbadyti, man asmeniškai jis labai liuks. O kepant be kiaušinių bandelės būna purios? Aš visada įsivaizdavau, kad būtent kiaušinis padeda joms gražiai iškilti be kepimo miltelių. Nors kas tiesa, tai tiesa - chipa receptų šimtai, o gal ir tūkstančiai yra, tai turbūt ir be kiaušinių jos sėkmingai kepamos, nors aš nebandžiau:)
Panaikinti