Savaitgalį ne vieno miesto upė, įskaitant
mūsų Vilnelę, nusidažė žaliai - airiai bei jiems simpatizuojantys kitataučiai paminėjo
Šv. Patriko, Airijos globėjo dieną. Atėjus šiai šventei, visi po pasaulį
išsibarstę airiai susivienija - puošiasi smaragdinės spalvos kostiumais,
vaišinasi airiškais patiekalais, geria airišką alų ir traukia airiškas dainas.
Nepaisant gausios paviršutiniškos atributikos, Šv. Patriko diena stiprina airių
patriotizmą gerąja prasme, ir kai kuriais atvejais mes išties galėtume iš jų
pasimokyti.
Kadras iš animacinio filmo Kelso abatijos paslaptis (2009).
Pavyzdžiui? Pavyzdžiui, 2009 m. buvo sukurtas ir šventės išvakarėse
pristatytas animacinis filmas Kelso abatijos paslaptis (The Secret of
Kells) - jau nekalbant apie nepaprasto grožio animaciją, visai nepanašią į
amerikietiškąją, šis filmas įtaigiai panaudoja istorinę medžiagą, priversdamas
kiekvieną airį (ir ne tiktai vaiką) didžiuotis tuo, kad jis airis. Ir filmo
istorija neįprasta - jame pasakojama apie tai, kaip atsirado Kelso knyga (Book of Kells) - vienas didžiausių Airijos kultūros lobių. Ši VIII
a.pabaiga - IX a. pradžia datuojama evangelija, sukurta Škotijos ir Airijos
vienuolių, išpuošta puikiausiomis iliustracijomis, lėmė ir filmo estetiką -
itin dekoratyvų, sudėtingą piešinį, ornamentiką, nuostabią muziką. Šviesos filmui suteikia ir lengva
(savi)ironija. Kas jo nematėte, labai rekomenduoju pažiūrėti, o kas
matėte - prisiminti. Tikiuosi, kada nors ir mes turėsime panašų, kodėl gi ne?
Kelso
knygos puslapis, kurį galima atpažinti ir animaciniame filme.
Mėgstu airiškus
patiekalus. Iš esmės jie nekomplikuoti ir, ko gero, nepaliekanti daug
fantazijos aukštajai virtuvei, tačiau teisingai pagaminti būna išties gardūs.
Šiandien nusprendžiau pasidalinti garsiojo airiško
troškinio (air. stobhach Gaelach), už Airijos ribų žinomo kaip Irish
stew arba Irish lamb stew, receptu. Šiek tiek nustebau pamačiusi, kad internete visai nedaug šio
patiekalo receptų lietuvių kalba, o ir tuose pačiuose
avieną siūloma keisti jautiena arba kiauliena. Tačiau tai avienos troškinys, todėl jį gaminant
avieną keisti kitokia mėsa - tai maždaug tas pats, kas kepant bulvinius blynus
bulves pakeisti morkomis, arba burokėliais, arba salierais. Tikėtina,
jog iš kitų daržovių iškepti blynai irgi bus skanūs, tačiau bulviniais blynais
jų nebepavadinsi. Ir vis dėlto viena išimtis yra. Teigiama, jog iš pradžių šis
troškinys buvo gaminamas su ožkiena, ir tik vėliau, kai Airijoje vietoj ožkų
imtos auginti avys, pagrindiniu ingredientu tapo aviena. Taigi, jeigu po ranka
turite ožkienos, galite išmėginti senovinį airiško troškinio variantą.
O štai su daržovėmis
nė viskas taip paprasta. Į troškinį visuomet dedama bulvių ir svogūnų, tačiau Didysis Klausimas yra: o kaipgi su
morkomis? Senųjų tradicijų šalininkai sako, kad morkos, kaip ir kiti
retkarčiais dedami papildomi ingredientai (porai, pastarnokai, ropės, perlinės kruopos) – tik
estetiniais sumetimais atsiradęs balastas, iškreipiantis patiekalo esmę; kita
pusė tvirtina, jog į Airiją vėliau atkeliavusios daržovės, o ypač morkos,
žymiai pagerino troškinio skonines savybes.
Šis neišsprendžiamas
ginčas, suskaldantis airius į dvi stovyklas, virtuvės šefus irgi verčia rinktis
kurią nors vieną pusę. Antai viena garsiausių Airijos šefių Darina Allen
pasisako už morkas, o mano taip mylima Mary Berry savo Klasikinėje virtuvėje patiekia "gryną" troškinio versiją.
Esu išbandžiusi ne vieną šio troškinio variantą, tiek su morkomis, tiek ir be
jų. Galiu tik patvirtinti, kad net paprasčiausiai paruoštas troškinys labai
gardus. Žinoma, reikia mėgti avieną ir bulves:) Beje, "grynas"
variantas nereiškia, kad troškinys visuomet gaminamas taip pat. Vienas
įdomesnių išbandytų receptų - čia; jame dalis bulvių panaudojama padažui
sutirštinti. Skanu, netgi labai, tiktai patiekalas nelabai išvaizdus. Tačiau
šįkart į troškinį dėjau ir morkų - turbūt visi mes
pasiilgstam saulės ir spalvų šią niekaip nenorinčią pasibaigti žiemą.
Nuotrauka Lauros
Airiškas avienos troškinys
Ingredientai:
1 kg avienos
1 kg bulvių
3 dideli svogūnai
2-3 morkos
Prieskoninių žolelių (petražolės ir/ar čiobrelio
šakelė, lauro lapelis)
Druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų
3-4 puodeliai avienos sultinio arba vandens
Patiekiant:
Susmulkintų petražolių lapelių
Sodos duonos
Sodos duonos
1. Avieną
supjaustyti didokais gabaliukais. Bulves, morkas ir svogūnus nuplauti, nulupti
ir supjaustyti: svogūnus pusžiedžiais, morkas griežinėliais, bulves - riekelėmis, skiltelėmis ar nemažais gabaliukais. Gaminant šį troškinį, nei mėsos, nei daržovių apkepinti
nereikia.
2. Ant didelio
troškintuvo dugno dėti maždaug trečdalį svogūnų, morkų ir bulvių, ant jų - pusę
avienos; pabarstyti druska ir grūstais pipirais. Tuomet dėti pusę likusių
svogūnų, morkų ir bulvių, o ant jų - visą avieną. Pabarstyti druska, pipirais,
dėti prieskonines žoleles. Viską užkloti likusiais svogūnais, morkomis ir
bulvėmis, vėl pabarstyti druska ir pipirais.
3. Daržoves ir mėsą
užpilti sultiniu arba vandeniu, užvirinti ant viryklės, uždengti dangčiu ir
dėti į nelabai karštą (~160°C) orkaitę maždaug 3 valandoms. Baigiant troškinti
patikrinti, ar užtenka druskos ir pipirų. Kai mėsa ir bulvės bus visiškai
minkštos, išimti prieskonines žoleles, o troškinį supilstyti į dubenėlius ir
papuošti smulkiai supjaustytomis petražolėmis. Valgant įprasta patiekti sodos duonos, kuria patogu išdažyti troškinio padažą.
Kokios nuostabios filmo iliustracijos! Jau einu jo ieškot :)
AtsakytiPanaikintiLaura, tikra tiesa, man šio filmo animacija viena gražiausių iki šiol matytų. O avienos troškinys - vienas paprasčiausių ir geriausių, kuriuos iki šiol gaminau :)
Panaikinti