2013 m. kovo 20 d., trečiadienis

Airiškas avienos troškinys


Savaitgalį ne vieno miesto upė, įskaitant mūsų Vilnelę, nusidažė žaliai - airiai bei jiems simpatizuojantys kitataučiai paminėjo Šv. Patriko, Airijos globėjo dieną. Atėjus šiai šventei, visi po pasaulį išsibarstę airiai susivienija - puošiasi smaragdinės spalvos kostiumais, vaišinasi airiškais patiekalais, geria airišką alų ir traukia airiškas dainas. Nepaisant gausios paviršutiniškos atributikos, Šv. Patriko diena stiprina airių patriotizmą gerąja prasme, ir kai kuriais atvejais mes išties galėtume iš jų pasimokyti.

 Kadras iš animacinio filmo Kelso abatijos paslaptis (2009).

Pavyzdžiui? Pavyzdžiui, 2009 m. buvo sukurtas ir šventės išvakarėse pristatytas animacinis filmas Kelso abatijos paslaptis (The Secret of Kells) - jau nekalbant apie nepaprasto grožio animaciją, visai nepanašią į amerikietiškąją, šis filmas įtaigiai panaudoja istorinę medžiagą, priversdamas kiekvieną airį (ir ne tiktai vaiką) didžiuotis tuo, kad jis airis. Ir filmo istorija neįprasta - jame pasakojama apie tai, kaip atsirado Kelso knyga (Book of Kells) - vienas didžiausių Airijos kultūros lobių. Ši VIII a.pabaiga - IX a. pradžia datuojama evangelija, sukurta Škotijos ir Airijos vienuolių, išpuošta puikiausiomis iliustracijomis, lėmė ir filmo estetiką - itin dekoratyvų, sudėtingą piešinį, ornamentiką, nuostabią muziką. Šviesos filmui suteikia ir lengva (savi)ironija. Kas jo nematėte, labai rekomenduoju pažiūrėti, o kas matėte - prisiminti. Tikiuosi, kada nors ir mes turėsime panašų, kodėl gi ne?

 Kelso knygos puslapis, kurį galima atpažinti ir animaciniame filme.

Mėgstu airiškus patiekalus. Iš esmės jie nekomplikuoti ir, ko gero, nepaliekanti daug fantazijos aukštajai virtuvei, tačiau teisingai pagaminti būna išties gardūs. Šiandien nusprendžiau pasidalinti garsiojo airiško troškinio (air. stobhach Gaelach), už Airijos ribų žinomo kaip Irish stew arba Irish lamb stew, receptu. Šiek tiek nustebau pamačiusi, kad internete visai nedaug šio patiekalo receptų lietuvių kalba, o ir tuose pačiuose avieną siūloma keisti jautiena arba kiauliena. Tačiau tai avienos troškinys, todėl jį gaminant avieną keisti kitokia mėsa - tai maždaug tas pats, kas kepant bulvinius blynus bulves pakeisti morkomis, arba burokėliais, arba salierais. Tikėtina, jog iš kitų daržovių iškepti blynai irgi bus skanūs, tačiau bulviniais blynais jų nebepavadinsi. Ir vis dėlto viena išimtis yra. Teigiama, jog iš pradžių šis troškinys buvo gaminamas su ožkiena, ir tik vėliau, kai Airijoje vietoj ožkų imtos auginti avys, pagrindiniu ingredientu tapo aviena. Taigi, jeigu po ranka turite ožkienos, galite išmėginti senovinį airiško troškinio variantą.  

O štai su daržovėmis nė viskas taip paprasta. Į troškinį visuomet dedama bulvių ir svogūnų, tačiau Didysis Klausimas yra: o kaipgi su morkomis? Senųjų tradicijų šalininkai sako, kad morkos, kaip ir kiti retkarčiais dedami papildomi ingredientai (porai, pastarnokai, ropės, perlinės kruopos) – tik estetiniais sumetimais atsiradęs balastas, iškreipiantis patiekalo esmę; kita pusė tvirtina, jog į Airiją vėliau atkeliavusios daržovės, o ypač morkos, žymiai pagerino troškinio skonines savybes.

Šis neišsprendžiamas ginčas, suskaldantis airius į dvi stovyklas, virtuvės šefus irgi verčia rinktis kurią nors vieną pusę. Antai viena garsiausių Airijos šefių Darina Allen pasisako už morkas, o mano taip mylima Mary Berry savo Klasikinėje virtuvėje patiekia "gryną" troškinio versiją. Esu išbandžiusi ne vieną šio troškinio variantą, tiek su morkomis, tiek ir be jų. Galiu tik patvirtinti, kad net paprasčiausiai paruoštas troškinys labai gardus. Žinoma, reikia mėgti avieną ir bulves:) Beje, "grynas" variantas nereiškia, kad troškinys visuomet gaminamas taip pat. Vienas įdomesnių išbandytų receptų - čia; jame dalis bulvių panaudojama padažui sutirštinti. Skanu, netgi labai, tiktai patiekalas nelabai išvaizdus. Tačiau šįkart į troškinį dėjau ir morkų - turbūt visi mes pasiilgstam saulės ir spalvų šią niekaip nenorinčią pasibaigti žiemą.

Nuotrauka Lauros

Airiškas avienos troškinys

Ingredientai:
1 kg avienos
1 kg bulvių
3 dideli svogūnai
2-3 morkos
Prieskoninių žolelių (petražolės ir/ar čiobrelio šakelė, lauro lapelis)
Druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų
3-4 puodeliai avienos sultinio arba vandens
Patiekiant:
Susmulkintų petražolių lapelių
Sodos duonos

1.  Avieną supjaustyti didokais gabaliukais. Bulves, morkas ir svogūnus nuplauti, nulupti ir supjaustyti: svogūnus pusžiedžiais, morkas griežinėliais, bulves - riekelėmis, skiltelėmis ar nemažais gabaliukais. Gaminant šį troškinį, nei mėsos, nei daržovių apkepinti nereikia.
2.   Ant didelio troškintuvo dugno dėti maždaug trečdalį svogūnų, morkų ir bulvių, ant jų - pusę avienos; pabarstyti druska ir grūstais pipirais. Tuomet dėti pusę likusių svogūnų, morkų ir bulvių, o ant jų - visą avieną. Pabarstyti druska, pipirais, dėti prieskonines žoleles. Viską užkloti likusiais svogūnais, morkomis ir bulvėmis, vėl pabarstyti druska ir pipirais.
3.   Daržoves ir mėsą užpilti sultiniu arba vandeniu, užvirinti ant viryklės, uždengti dangčiu ir dėti į nelabai karštą (~160°C) orkaitę maždaug 3 valandoms. Baigiant troškinti patikrinti, ar užtenka druskos ir pipirų. Kai mėsa ir bulvės bus visiškai minkštos, išimti prieskonines žoleles, o troškinį supilstyti į dubenėlius ir papuošti smulkiai supjaustytomis petražolėmis. Valgant įprasta patiekti sodos duonos, kuria patogu išdažyti troškinio padažą.

2 komentarai:

  1. Kokios nuostabios filmo iliustracijos! Jau einu jo ieškot :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laura, tikra tiesa, man šio filmo animacija viena gražiausių iki šiol matytų. O avienos troškinys - vienas paprasčiausių ir geriausių, kuriuos iki šiol gaminau :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.