Nors tėvai man suteikė krikščionišką vardą ir auklėjo
krikščioniška dvasia, negaliu pasigirti esanti uoli katalikų bendruomenės narė.
Ir vis dėlto būna momentų, kai labai aiškiai pasijuntu krikščioniško pasaulio
dalimi. Ypač akivaizdoje su kitomis kultūromis, kurios, kad ir kokios žavingos
būtų, man žadina smalsumą bei pagarbą, bet ne jausmą, jog būtent tomis
vertybėmis ar tradicijomis reikėtų vadovautis gyvenime. Ir - kiek netikėtai sau
pačiai - Benedikto XVI atsistatydinimas man asmeniškai tapo svarbiu įvykiu,
sukėlusiu ir nuostabą, ir kažkokią vidinę sumaištį. Tenka sutikti su Andriumi Užkalniu, kad
ketvirtį amžiaus ganomi Jono Pauliaus II, mes buvome taip pripratę prie
nepavargstančio popiežiaus, kad dabar sunkiai susitaikome su kitokia realybe.
Kiekvienam dvasininkui, ne tik Josephui Ratzingeriui,
būtų buvę sunku prilygti nenuilstančiam ir charizmatiškam Jonui Pauliui II. Gal
todėl šiek tiek nejauku, girdint pagiežingą kritiką
pasitraukiančio Benedikto XVI adresu. Nesakau, jog Bažnyčio hierarchų
kritikuoti negalima, tiesiog tie, kurie prikiša jo klaidas, neužsimena apie gerus darbus. Nejaugi jų nebuvo? Regis, popiežius įdėjo nemažai jėgų,
spręsdamas vidines Bažnyčios problemas, nors viešai apie tai nedaug
tekalbėjo. Benedikas XVI man neatrodo esantis pats prasčiausias popiežius, ypač
žvelgiant į margą ir pikantiškų detalių kupiną popiežystės istoriją.
2009 m. išleistas modernios bažnytinės muzikos
albumas, kuriame įamžintas besimeldžiantis ir giedantis Benediktas XVI.
Paklausyti galima, pavyzdžiui, čia
arba čia.
Mano akimis žiūrint, racionalųjį Benediktą XVI vis dėlto gaubia kažin kokia
dramatizmo aura, į kurią įsipina rezignacinio graudulio tonai. Manyčiau, visus šiuos metus jis
suprato, kad žmonių akyse neprilygs savo pirmtakui, tačiau kantriai dirbo jam
patikėtą darbą. Jis dažnai vadinamas pernelyg dogmatišku ir nelanksčiu, tačiau
tokie žmonės verti pagarbos už tai, kad
turi savo stuburą, tvirtai gina savo įsitikimus ir jų neišsižada susidūrę
su pirmąja kliūtimi. Nuolatinis matematiško aiškumo siekis, kartais pernelyg
tiesmukas ir pražiūrintis žmogiškosios realybės atspalvius, šiais pliuralizmo
laikais atrodo senamadiškas, sunkiai suprantamas, ir, man regisi, be galo
vokiškas. Galbūt todėl Benediktas XVI taip mėgsta muziką, kaip ir dera
vokiečiui - pirmiausiai Liudviką van Bethoveną ir Volfgangą Amadėjų Mocartą. Ir
vis dėlto kaip tik klasikinė muzika, nepaisant jos skaidrios irharmoningos struktūros, byloja apie
neišmatuojamą ir neapčiuopiamą mūsų būties stebuklą.Vokiečiu Benediktas XVI liko ir įvardindamas savo mėgstamiausius patiekalus. Jam užėmus popiežiaus sostą, šiaip jau itališkomis tradicijomis besivadovaujanti Vatikano virtuvė buvo papildyta vokiškais valgiais. Matyt, kaip ir kiekvienam žmogui, gimtosios Bavarijos skoniai ir kvapai popiežiui reiškia daug daugiau negu maistą. O tuo pačiu primena, kad, netgi būdamas Dievo vietininku mūsų pasaulyje, popiežius vis dėlto yra tiktai žmogus, su teise į prisiminimus, klaidas, atgailą, nuovargį ir žemišką netobulumą.
Schupfnudeln - pietų
Vokietijoje ir Austrijoje populiarus patiekalas, turintis ne vieną pavadinimą, receptūrą ir
patiekimo būdą. Vienintelis visiems variantams bendras požymis - specifinė
verpstės formos šių makaronų forma. Bulvės į vokiečių virtuvę atkeliavo palyginti vėlai, todėl seniausi receptų variantai apsieina ir be jų, tačiau šiais laikais į Schupfnudeln bulvės dedamos bemaž visuomet. Be virtų bulvių, į patiekalo sudėtį paprastai
įeina miltai ar/ir krakmolas, kiaušinis arba jo trynys, druska, pipirai,
muškato riešutas. Kai kada bulviniai makaronai išverdami, tačiau neapkepinami,
kai kada - tiktai kepami, bet dažniausiai - išverdami, o tuomet apkepinami. Pastaruoju
būdu paruošti Schupfnudeln turi
traškią plutelę, tačiau yra minkšti viduje. Bulviniai makaronai labai
universalūs - jie dažnai tiekiami kaip garnyras prie mėsos (pavyzdžiui,
guliašo), arba valgomi kaip pagrindinis patiekalas su troškintais kopūstais bei
norimais padažais, įskaitant saldžius. Bulvinius makaronus tiekiant kaip desertą,
bene mėgstamiausi priedai Vokietijoje - obuolienė bei aguonų padažas.
400 g bulvių
40 g sviesto
2 kiaušinio tryniai
2 v.š. bulvių krakmolo
80-120 g miltų
Druskos, juodųjų pipirų, muškato riešuto
Riebalų (sviesto arba taukų) makaronams apkepti
- Bulves nuplaukite ir išvirkite su lupenomis. Kai truputį pravės, nulupkite, įmaišykite gabaliukais supjaustytą sviestą ir gerai sugrūskite. Pasūdykite, pagardinkite muškato riešuto žiupsneliu ir, jeigu tieksite su nesaldžiu padažu, juodaisiais pipirais.
- Grūstoms bulvėms leiskite visiškai atvėsti, tuomet įminkykite kiaušinių trynius bei krakmolą. Po truputį pilkite miltus - jų reikia tiek, kad pavyktų suminkyti prie rankų nelimpančią tešlą. Tešlą padalinkite į 2-3 dalis, iš jų suformuokite nestorus volelius, kaip gamindami varškėtukus. Juos supjaustykite į nedidelius, daugmaž vienodus gabaliukus, iš jų suformuokite verpstės formos makaronus. Leisti jiems apie 15 min. pastovėti, kad apdžiūtų.
- Dideliame puode užvirinkite pasūdytą vandenį. Sudėkite bulvinius makaronus ir leiskite vandeniui vėl užvirti. Kai tik makaronai iškils į viršų, išgriebkite ir leiskite gerai nuvarvėti vandeniui.
- Keptuvėje ištirpinkite riebalus (paprastai naudojamas sviestas, bet, gaminant garnyrą prie mėsos, gali būti ir taukai) ir sudėkite išvirtus makaronus; greičiausiai teks kepti per 2 kartus, nes makaronų keptuvėje turi būti tiek, kad juos būtų lengva apvartyti. Pavartant kepkite, kol gražiai apskrus.
- Tiekite kaip garnyrą prie mėsos arba kaip atskirą patiekalą su troškintais kopūstais, nesaldžiu (grybų, svogūnų, šoninės ar pan.) arba saldžiu (aguonų, obuolių, riešutų ar pan.) padažu.
Cukraus pudra
apsijoti bulvių makaronai su obuoliene. Nuotrauka Lauros
Bulvinius
makaronus tiekiant su aguonų padažu, iš anksto jų apkepinti nebūtina. Juos
išvirus ir nukošus, galima dėti tiesiai į keptuvę su tirpinto sviesto, aguonų
(geriau maltų ar grūstų) ir cukraus padažu, gerai išmaišyti ir šiek tiek
pakaitinti. Aišku, taip pat pasielgti galima ir su apskrudintais
makaronais - tuomet patiekalas bus spalvingesnis.
Bulvių
makaronai su aguonų padažu. Nuotrauka Lauros
Atrodo gardžiai ir šiek tiek primena močiutės švilpikus :)
AtsakytiPanaikintiAčiū, Indre! Geras patiekalas vaikams, vegetarams ir šiaip smaližiams:) Apie švilpikus net nebuvau pagalvojusi, gal todėl, kad šie bulvinukai taip skirtingai verdami/kepami. Bet išties paralelė taikli; reikia kada ir švilpikų pagaminti, jau senokai bedariau...
Panaikinti