2013 m. gegužės 28 d., antradienis

Eier kichelach - lengvi kiaušininiai sausainukai



Ne per seniausiai supratau, kad mėgstu dalyvauti konkursuose visai ne todėl, kad be galo patiktų varžytis, o todėl, kad tuomet prisiruošiu pasidalinti receptais, kurie kitu atveju mėnesių mėnesiais lauktų savo eilės (ir nebūtinai sulauktų:) Todėl perskaičiusi Forellės pasiūlymą išsikepti sausainių, nedelsdama taip ir padariau.

Šįkar išsirinkau sausainukus, priklausančius žydiškajam kulinariniam paveldui. Taip nusprendžiau, nes sausainukai puikūs, na, ir todėl, kad ką tik užverčiau paskutinįjį Alessandro Piperno romano Su blogiausiais ketinimais (2005, liet. 2006) puslapį. Mane šis romanas nustebino pirmiausia dėl to, kad jame vaizduojami visiškai kitokie žydai - Italijos turtuoliai, neurotiški plevėsos, beprarandą savo tautinį identitetą ir dėl to pernelyg nesukantys sau galvos. Istorija, visiškai nesutampanti su žydų vaizdiniu mano galvoje (geležinės stiprybės tauta, nepaisant blogiausių jai nutikusių dalykų, išsaugojusi savo kultūros tęstinumą), primena, kad visi mes, nepaisant rasės, tautybės ar religijos turime bendrą vardiklį - savo žmogiškąją prigimtį, tokią tobulą ir tokią netobulą vienu ir tuo pačiu metu.

Kairėje: Alessandro Piperno, Su blogiausiais ketinimais, iš italų kalbos vertė Audra Mulevičiūtė, Vilnius:Alma littera, 2006. Dešinėje: iliustracija iš knygos Цецилия Лебович, Ефим Майзель, Еврейская кухня, Рига: Латвийское общество еврейской культуры, 1991, с. 167. Gaila, niekur nenurodyta dailininko pavardė, bet šmaikščios šio leidinio iliustracijos tikrai patiks mėgstantiems žydišką humorą. 

Beje, šioje knygoje maistas traktuojamas kaip vienas iš identiteto komponentų, paskutinis tautiškumo bastionas. Kultūriniu simboliu čia tampa močiutės apkepas, kuris įvardijamas ir kaip "klasikinis Soninų namų kulinarijos kūrinys", ir kaip "archeologinis atradimas" (p. 113), nekeptas jau bene dešimtmetį, prisimintas tik todėl, kad buvo nuspręsta pademonstruoti savo kitoniškumą bei pranašumą būsimiems giminaičiams krikščioniams. Laimei, dauguma žydų šeimų, kitaip negu savo gyvenimuose pasimetę romano herojai, nuoširdžiai puoselėja protėvių kulinarines tradicijas, ir tai daro iš tikros vidinės būtinybės. O žydų virtuvėje - kas tuo suabejotų? - galima aptikti tikrų lobių.
 
Eier kichelach (dar rašoma eier kichlach arba tiktai kichlach) - kiaušininiai sausainiai, dėl savo lengvumo dažnai vadinami "niekučiais". Kitaip negu daugelis rytietiškos kilmės kepinių, jie nėra pernelyg saldūs. Atvirkščiai, saldumas čia toks švelnus, kad sausainiai patiekiami ne tiktai prie arbatos ar kavos, bet ir, pavyzdžiui, prie vyno. Jeigu norite saldesnių sausainių, jiems apvolioti galite naudoti didesnį kiekį cukraus, o sezamų sėklų atsisakyti -  toks šių sausainių variantas žydų virtuvėje, panašu, netgi populiaresnis.

 
Nuotrauka Kristinos & Lauros



Eier kichelach - lengvi kiaušininiai sausainukai

Ingredentai: (2 didelėms skardoms, maždaug 42 sausainukams)

3 kiaušiniai
3 v.š. cukraus
Žiupsnelis druskos
1/2 puodelio neutralaus skonio ir kvapo aliejaus (ir dar šaukštui patepti)
1 puodelis kvietinių miltų
1/2 a.š. kepimo miltelių
Sausainiams apvolioti:
~3/4 puodelio sezamų sėklų
3 v.š. cukraus (kuo stambesni kristalai, tuo geriau)

  1. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais, persijokite ir atidėkite, kol prireiks.
  2. Giliame inde išplakite kiaušinius, cukrų ir druską. Kuo geriau pavyks išplakti kiaušinius, tuo daugiau oro pateks į tešlą ir ji bus lengvesnė.
  3. Jeigu kiaušiniui plakti naudojote šluotelę, pakeiskite ją smulkintuvo antgaliu. Dar truputį paplakite kiaušinius. Nenustodami plakti lėtai, plona srovele į kiaušinius supilkite aliejų. Masė turėtų sutirštėti.
  4. Toliau plakdami į kiaušinių masę berkite po 1 v.š. miltų ir kepimo miltelių mišinio. Kai visi miltai bus suberti, masę paplakite dar maždaug pusę minutės ar truputį ilgiau - tešla turi tapti vienalytė, blizgi ir labai lipni.
  5. Sumaišykite sezamų sėklas ir cukrų. Aliejumi gerai ištepkite šaukštą, juo atgnybkite truputį tešlos (maždaug arbatinį šaukštelį) ir dėkite į sezamų sėklų ir cukraus mišinį. Tešlos gniužulėlį kruopščiai apvoliokite, dėkite ant delno ir suplokite, kad gautumėte nestorą ovalo formos blynelį; jis turėtų būti 5-6 cm ilgio. Tuomet paimkite už vieno jo kraštelio ir tešlą švelniai persukite, kad susidarytų kaspinėlio formos sausainis. Dėkite jį į kepimo popieriumi išklotą skardą ir taip pat formuokite kitus sausainius.
  6. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C ir dėkite sausainius 8 minutėms. Tuomet karštį sumažinkite iki 150°C ir sausainius kepkite dar 12 minučių. Galiausiai karštį sumažinkite iki 70°C ir sausainius padžiovinkite 20 minučių. Jeigu yra galimybė, išjungę orkaitę sausainius joje palikite pastovėti dar 10-15 minučių. Iškepę sausainiai turi būti švelniai rusvos spalvos,  labai lengvi, trapūs ir traškūs.
  7. Tiekti visiškai atvėsintus prie kavos, arbatos, likerio arba vyno.
Nuotrauka Kristinos & Lauros

Svarbiausias mano šaltinis čia.

2 komentarai:

  1. sausainukai atrodo isties graziai ir neabejoju del skonio.Tik noreciau paklaust,o kokio dydzio puodelis?Aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, ačiū už komplimentus. Recepte naudojami kanadietiški puodeliai (250 ml)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.