Kadangi nenumaldomai artėja Užgavėnės, nusprendžiau pasidalinti keliais šiai dienai tinkančiais receptais - truputį iš anksto, kad būtų laiko šį bei tą išsikepti tiems, kurie kol kas vis dar ieško idėjų.
Taigi, daug
nedelsdama dalinuosi lenkiškų žagarėlių-roželių receptu. Tai Lenkijoje paplitęs
Užgavėnių skanumynas, labai greitai (per gerą pusvalandį su savo mažuoju pagalbininku
jų prikepėme visą kalną - kas galėtų pagalvoti! :) ir paprastai pagaminamas,
tačiau pakankamai įspūdingai atrodantis ir galintis papuošti šventinį stalą. Šiaip
jau lenkai turi pakankamai platų Užgavėnių saldumynų asortimentą, įskaitant
blynus, įvairias spurgas, paprastus žagarėlius ir pyragus, tačiau šios roželės man pasirodė
verčiausios dėmesio. Keista, kad Lietuvoje jos mažai žinomos ir nelabai
paplitusios - juk esame kaimynai. Mūsų
tinklaraštininkai šio skanėsto irgi dar neatrado - pavyko aptikti vieną
vienintelį prieš porą metų paskelbtą Neringos įrašą, kuriame ji pristato lenkiškus Užgavėnių žagarėlius, pavadinusi juos trapiomis rožėmis.
Be visų kitų
privalumų žagarėliai gali būti valgomi šalti, todėl juos labai patogu pasiruošti iš
anksto (bet ne prieš kelias dienas, nes tą pačią dieną sausainukai skaniausi) - tuomet vakare liks daugiau laiko blynams kepti.
Róże karnawałowe - lenkiški
Užgavėnių žagarėliai "Rožės"
Ingredientai: (išeina
maždaug 40 žagarėlių-roželių)
300 g miltų
1 kiaušinis
ir 4 kiaušinių tryniai
5 v.š.
grietinės
1 v.š.
spirito (galima keisti 2 v.š. kito stipraus alkoholio, pavyzdžiui, romo)
¼ a.š.
druskos
~ 1 v.š. kiaušinio
baltymo (lapeliams suklijuoti)
Aliejaus (virimui
riebaluose - reikės maždaug 1 l butelio)
Cukraus
pudros (apsijoti)
Tiršto džemo
(sausainių viduriukams; tradiciškai naudojama rožių žiedlapių, erškėtuogių arba aviečių
uogienė, bet tiks bet kokia mėgstama)
- Iš persijotų miltų, kiaušinio ir kiaušinių trynių, grietinės, spirito ir druskos suminkykite tešlą (tam galima naudoti ir
virtuvinį kombainą). Baigiant minkyti, tešlos rutulį kelis kartus
pamuškite sunkiu kočėlu, kad būtų vientisesnis. Suminkyta tešla turėtų
būti minkšta, elastinga, bet nelipni. Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir
padėkite į šaldytuvą maždaug pusvalandžiui.
- Pasiruoškite 3 dydžių apvalias formeles tešlai
išspausti - aš naudojau 8 cm, 6 cm ir 4 cm skersmens; jeigu formelės bus banguotais
kraštais, rožės išeis subtilesnės. Jeigu formelių neturite, galite
panaudoti bet ką, tinkamą apskritimams išspausti (pavyzdžiui, didesnį
puodelį, vyno taurę ir mažą taurelę - svarbu, kad jų diametras skirtųsi).
Išbrinkusią tešlą padalinkite į kelis gabaliukus (aš dalinu į 8). Imkite
vieną gabaliuką ir iškočiokite, kaip gamindami koldūnus/virtinius; likusią
tešlą pridenkite, kad nedžiūtų. Atsiminkite - kuo ploniau iškočiosite, tuo
trapesni ir gardesni bus žagarėliai. Kiekvienam sausainiui išspauskite
tris skirtingų dydžių apskritimus; man iš vieno tešlos gabaliuko išeina
"detalių" maždaug 5 roželėms.
- Suformuokite sausainius: kiekvieno apskritimo kraštą
peiliu įpjaukite 4-6 vietose, bet taip, kad ties centru liktų maždaug
monetos dydžio sveika "salelė". Didžiausio apskritimo centrą
patepkite kiaušinio baltymu ir uždėkite vidutinio dydžio apskritimą.
Stenkitės, kad apatiniame ir viršutiniame apskritimuose padaryti pjūviai
nebūtų vienoje linijoje. Kiaušinio baltymu patepkite antrojo apskritimo
centrą ir uždėkite mažiausią apskritimą. Dabar nykščiu sausainio centrą
paspauskite taip, kad apskritimai gerai suliptų, o centre liktų duobutė.
Taip suformuokite visus sausainius.
- Prikaistuvyje
gerai įkaitinkite aliejų - aš jo naudoju visą butelį, nes sausainiai būna
pakankamai dideli, ir jeigu bus per mažai riebalų, jie ims liesti prikaistuvio
dugną ir degti. Kai riebalai gerai įkais, ugnį sumažinkite: jeigu kaitra bus
per didelė, sausainiai išeis labai tamsūs. Priklausomai nuo prikaistuvio
dydžio, į riebalus dėkite po 2-4 žagarėlius žiedeliais žemyn -
apatinis didysis apskritimas turi būti viršuje; turėkite galvoje, kad virdami
sausainiai išsipūs, todėl jų į prikaistuvį nepridėkite per daug. Virkite,
kol apatiniai roželės žiedlapiai gražiai parus, tuomet roželes apverskite,
kad sutvirtėtų ir parustų jų apačia. Išgriebkite kiaurasamčiu ir sudėkite
ant virtuvinio rankšluosčio, kad susigertų likęs aliejus. Taip išvirkite
visas roželes.
- Šiek tiek pravėsusias roželes apsijokite cukraus pudra - būkite dosnūs, nes į žagarėlių tešlą cukraus nededama. Tuomet į roželių viduriuką įkrėskite po lašą uogienės (kai kas deda, pavyzdžiui, cukruotas vyšnias). Sudėkite į serviravimo indą ir patiekite tą pačią dieną.
Kokie gražuoliai. ;))
AtsakytiPanaikintiRita, ir labai gardūs, rekomenduoju! Ačiū už komplimentą:)
PanaikintiOi, kokie grazus!!! is pradziu pagalvojau, kad cia kokia speciali formele; paskui paziurejau visa video - viskas aisku; liuks; kada nors prisinkuosiu ir as tokiu rozeliu;
AtsakytiPanaikintiAušra, ačiū! Aš kaskart stebiuosi žmonių išradingumu, kai paprasčiausiomis priemonėmis sukuriamas pasigėrėjimo vertas rezultatas. Būtinai išbandyk kada, labai gardu. Aš dar galvojau, kad reikėtų tuo pačiu principu kada mažų gėlyčių prisikepti tortui/pyragui papuošti:)
Panaikinti