2015 m. rugsėjo 12 d., šeštadienis

Kladdkaka - "skystas" šokoladinis pyragas



Ar dar atsimenate, koks buvo pats pirmasis pyragas, kurį iškepėte patys vieni? Maniškis - obuolinis. Manau, šis atsakymas bus gana populiarus :) O štai Švedijoje, pasirodo, vienas pirmųjų pyragų, kuriuos išmoksta kepti vaikai - šokoladinis. Tai sužinojusi, suklusau ir nusprendžiau, kad į šį klausimą reikia pasigilinti detaliau. Mat mano šešiametis sūnus - didelis šokoladinių pyragų mėgėjas, be to, yra pasiryžęs išmokti ir pats juos kepti (bent jau taip dabar sako man ir močiutei). Taigi, panašu, jog pats laikas pradėti kaupti šiam reikalui tinkamų receptų archyvą :) 

Nuotrauka Kristinos

Iš tikrųjų, kladdkaka - taip švediškai vadinasi šis pyragas - labai dėkingas kepinys pradedančiajam. Produktų reikia nedaug, jie neįmantrūs ir nebrangūs, pyragas nekildinamas, todėl netenka bijoti, kad sukris. Jis užmaišomas ir iškepamas mažiau nei per valandą, o valgomas dar šiltas - vadinasi, vaikui neprailgs laukti, kol kūrinį bus galima paragauti. O be viso šitų privalumų - galiu pasakyti visai atsakingai - pyragas dar ir skanus! Taigi, net jeigu neturite vaikų, kuriuos artimiausiu metu ketintumėte mokyti kepti pyragus, receptą vis tiek verta išbandyti ir panaudoti, tarkime, tuomet, kai vos per valandėlę reikia pasiruošti svečių priėmimui.

Internete ir knygose rasite nemažai šio pyrago receptų, bet daugumoje jų tik šiek tiek skirsis tų pačių produktų (kakavos, miltų, cukraus, kiaušinių, sviesto) proporcijos. Iš šių produktų sumaišyta masė kepama palyginti trumpai, kad susidarytų pyrago plutelė, bet jo vidus liktų drėgnas. Priklausomai nuo to, kokio aukščio bei storio bus jūsų pyragas ir kiek ilgai jį kepsite, prapjautas jis gali atrodyti vis kitaip - nuo beveik skysto, iki apysausio. Be to, reikia atsiminti, jog vėsdamas pyragas irgi tvirtėja, todėl jį rekomenduojama valgyti iš karto, kol dar nespėjo atšalti. Na, o jeigu jau taip nutiko, pyragą visada galima kelias minutes pašildyti orkaitėje. 

Nuotrauka Kristinos

Pyrago paviršius paprastai būna suskilęs ir atrodo ne itin gražiai - mat kepinys iš pradžių išsipučia, o vėliau, išimtas iš orkaitės ir vėsdamas, subliūkšta, ir plutelė įtrūksta. Bet šventiškumo ir prašmatnumo jam suteikia cukraus pudra (ja galima apibarstyti pyrago viršų) ir pasirinkti priedai - plakta grietinėlė, vaniliniai ledai, uogos. Esu patyrusi, jog prie pyrago ypač gardu patiekti saldžiarūgščių braškių, bet tiks ir kitokios sezoninės jūsų mėgstamos uogos - tarkime, avietės.

Lapkričio 7-ąją Švedijoje švenčiama kladdkaka diena. Bet aš jums siūlau išsikepti pyragą anksčiau ir iki to laiko šiek tiek pasitreniruoti. Gražaus jums savaitgalio - ir sėkmingų, jaukių kepinių prie popiečio arbatos :) 

Nuotrauka Kristinos 


Kladdkaka - "skystas" šokoladinis pyragas 

Ingredientai: (maždaug 8 porcijos)

60 g (½ puodelio) kvietinių miltų
25 g (¼ puodelio) kakavos (nesaldžios, kuo tamsesnė, tuo geriau)
Žiupsnelis druskos
2 kiaušiniai
265 g (1⅓ puodelio) smulkaus cukraus 
1 a.š. vanilės ekstrakto arba žiupsnelis Burbono vanilės
115 g (½ puodelio) sviesto (ir dar šiek tiek kepimo skardelei patepti)
Patiekiant:
Plaktos grietinėlės
Braškių, aviečių arba kitokių mėgstamų uogų 
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180ºC. Kepimo popieriumi išklokite ir sviestu ištepkite 20 cm skersmens apvalią kepimo skardelę. 
  2. Viename dubenyje sumaišykite persijotus miltus, kakavą ir druską. Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius ir cukrų (cukraus kiekio nemažinkite, nes jis lemia pyrago "skystumą"). Plakite (geriausia mikseriu), kol masė pabals ir taps puri. Į kiaušinių plakinį įmaišykite miltų ir kakavos mišinį. Sudėkite vanilę ir tirpintą sviestą ir masę dar kartą išmaišykite.
  3. Supikite tešlą į skardelę ir kepkite apie 25-30 min., arba tol, kol pyrago plutelė sutvirtės. Stenkitės pyrago neperkepti, kad jo vidus netaptų sausas. 
  4. Išimtą pyragą pravėsinkite skardelėje ir tiekite šiltą su plakta grietinėle bei uogomis. 
  5. Atvėsęs pyragas gali būti šildomas orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje, bet gardus jis ir nešildytas :) Laikomas vėsioje vietoje, būna tinkamas valgyti  4 dienas.
Nuotrauka Kristinos 

Svarbiausias recepto šaltinis čia.

2 komentarai:

  1. Labai skanu,ačiū už receptą. Beje, pyragas tapo mano dukters pirmu kepiniu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Į sveikatą, labai malonu sulaukti tokių atsiliepimų! Beje, aš su savo sūnumi jau irgi treniruojamės kepti pyragus - šitą ir senamadišką, mano vaikystės "negriuką". Vaikinas auga tikras šokoholikas, tai šokoladinių pyragų receptai mums kaip niekad aktualūs. Aišku, po to tenka valandą tvarkyti virtuvę, bet ką padarysi :) Smagu, kad turime bendraminčių, geriausi linkėjimai dukrai!

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.