2015 m. spalio 27 d., antradienis

Morkos su cukrumi



Vienas ankstyviausių mano atsiminimų apie maistą - morkų salotos su cukrumi. Vaikai paprastai nelabai žavisi daržovių užkandžiais, bet šios salotos buvo išimtis. Mama jas gamindavo atvėsus orams, kai nebelikdavo šviežių uogų, ir kai obuoliai tapdavo bene vieninteliais vaisiais mūsų namuose. Ji labai rūpinosi, kad mums nepritrūktų vitaminų, todėl morkų salotos šaltuoju metų laiku gamindavo gana dažnai. Tiek aš, tiek broliai jas mielai valgydavome, ir neatsimenu nė vieno karto, jog mamai būtų tekę kurį nors iš mūsų įkalbinėti pabaigti savo porciją.

Šiandien, svarstydama, ką čia greitai greitutėliai pasigaminus pietums, prisiminiau šias salotas. Galiu prisiekti, buvo taip pat gardu kaip vaikystėje. Nusprendžiau, kad salotos vertos įrašo, nes pastebėjau, jog kuo receptai paprastesni ir geriau žinomi, tuo didesnė tikimybė, kad jie nugrims į užmarštį. Mat sudėtingų, šventinių patiekalų (pavyzdžiui, tortų ir kitų kepinių) receptai paprastai užrašomi, perduodami iš kartos į kartą, o kasdieniniai nunyksta tarsi nepastebimai - tiesiog kažkuriuo momentu tampa nebemadingi ir tyliai pradingsta. Taip jau yra visur - jeigu napoleonus ir kutuzovus žmonės dar prisimena, tai eilinių kareivių vardai prapuola istorijos užkaboriuose. 

Nuotrauka Kristinos

Ko gero tokias salotas mamos arba močiutės gamindavo daugumai mano skaitytojų. Jiems nereikia pasakoti, kad šios salotos-desertas - tikras gėris. Na, o neragavusieji turėtų jų paragauti ir patys įsitikinti, kad sakau tiesą :) Beje, esu aptikusi vieną kitą šių salotų receptą ir angliškuose puslapiuose - ten jos pristatomos kaip šiuolaikinis, originalus vegetariškas užkandis. Tuo tarpu ne tik Lietuvos, bet ir visos posovietinės erdvės žmonėms tai - puikiai pažįstamas derinys, gelbėjęs mamas tuomet, kai akis badydavo tuščios parduotuvių lentynos. Mat šioms salotoms svarbūs tik du dalykai - pirma, kad morkos būtų nesuvytusios, sultingos, saldžios; antra - turėti namuose žiupsnį cukraus. Pastarasis visuomet būdavo baltas, nes apie rudąjį anuomet žinojo nebent profesionalūs konditeriai. Naujieji receptai, atvirkščiai, siūlo tarkuotas morkas gardinti ruduoju cukrumi, plakta grietinėle, riešutais, džiovintais vaisiais ir t.t. Galite išmėginti įvairius variantus, bet net paprasčiausios tradicinės salotos be nieko bus puikus pasirinkimas, tarkime, pavakariams.

Tiesa, yra vienas prieskonis, kuriuo man asmeniškai būtų itin smalsu pagardinti šias salotas. Anot mano mamos, jai ir jos broliams, mano dėdėms, smulkiai sutarkuotas morkas močiutė ir promočiutė vaikystėje visuomet apibarstydavo ne tik cukrumi, bet ir citvaru - taip liaudyje buvo vadinamas citvarinis kietis (lot. Artemisia cina). Šiuo augalu pokario vaikai būdavo gydomi nuo kirmėlių, tačiau mama tvirtina, kad į morkų salotas maloniai kvepiantis citvaras buvo dedamas ne vien medicininiais tikslais - čia jis esą labai tikdavo ir kaip prieskoninė žolelė, suteikianti salotoms išskirtinumo. Anksčiau džiovintų citvaro žiedynų buvo galima įsigyti bet kurioje vaistinėje, bet dabar jie, regis, tapo didele retenybe - bent jau man citvaro aptikti nepavyko. Tačiau jeigu jūsų paieškos bus sėkmingesnės, mažą žiupsnelį patrinkite tarp pirštų ir pabarstykite ant tarkuotų, cukrumi pagardintų morkų - to turėtų užtekti, kad šį patiekalą atrastumėte iš naujo.

Nuotrauka Kristinos 



Morkos su cukrumi

Ingredientai: (1 porcijai)

2 vidutinio dydžio morkos (sultingos ir kuo saldesnės)
~ 1 v.š. cukraus (arba pagal skonį)
Nebūtinai: 1 a.š. aliejaus*
Nebūtinai: žiupsnelio džiovinto citvarinio kiečio (citvaro)
  1. Morkas nuskuskite, kruopščiai nuplaukite ir sutarkuokite per smulkią tarką. Tinkamai sutarkuoti morkas svarbu - jeigu jos bus per stambiai sutarkuotos (per burokinę tarką arba šiaudeliais), salotoms trūks sultingumo. Antra vertus, sutrinti morkų iki tyrės irgi nereikia, tad bulvių tarka čia irgi netiks. 
  2. Į tarkuotas morkas įberkite maždaug pusę šaukšto cukraus ir išmaišykite. Jeigu norite, pašlakstykite aliejumi. Palaukite 3-5 min., kol cukrus beveik ištirps. Sudėkite į serviravimo dubenį, pabarstykite likusiu cukrumi ir, jeigu turite - citvariniu kiečiu. 
  3. Valgykite tuojau pat kaip užkandį priešpiečiams, pavakariams ir pan., arba patiekite kaip sveikuolišką desertą. Tokias saldžios morkų salotos labai tiks ir vaikų stalui.
* Mama į morkų salotas aliejaus paprastai nepildavo, bet gydytojai rekomenduoja tą daryti, kad organizmas galėtų efektyviau pasisavinti jose esantį karotiną.

Svarbiausias recepto šaltinis: mano mama; taip pat žr. čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.