2018 m. kovo 24 d., šeštadienis

Salotos su rūkyta žuvimi



Įvairiausias šviežių daržovių salotas, žinoma, geriausia valgyti vasarą. Laikausi nuomonės, kad sezoninis maistas, ypač pačių atsakingai ir švariai užaugintas - tai geriausia, kas gali nutikti mūsų valgiaraščiui. Tačiau pasitaiko dienų, kai dangų nušviečia Lietuvoje taip retai matoma saulė, ir ant stalo norisi matyti ką nors spalvingesio, gaivesnio, lengvesnio negu žiemiški troškiniai. Tokias dienas aš vadinu silpnumo akimirkomis, kurias vis dėlto kartais sau leidžiu. Jeigu jūs turite tvirtesnę valią negu aš, šį receptą atidėkite šiltajam metų laikui. Na, o kitiems salotų su rūkyta žuvimi idėja galbūt pravers čia ir dabar.

Nuotrauka Kristinos

Aš pati salotų su rūkyta žuvimi receptą nusižiūrėjau suomiškuose šaltiniuose. Kuo suomiškos salotos skiriasi nuo lietuviškų? Prisipažinsiu, pati sau atsakiau į šį klausimą ne iš karto. Galbūt tuo, jog mes, lietuviai, mėgstame rūkytą žuvį ir kitus pasirinktus ingredientus smulkiai supjaustyti ir iš karto sumaišyti su majonezu ar kitokiu padažu? Suomiai gi, atvirkščiai, dažniausia viską pjausto rupiai, sudeda į lėkštę kaip spalvingą mozaiką, o padažą patiekia atskirai. Tokios salotos gražiai atrodo ant stalo, kiekvienas jų ingredientas išsaugo aiškų skonį bei tekstūrą, o ir padažo kiekį valgytojai gali reguliuoti pagal save.

Nuotrauka Kristinos

Suomiškos salotos su rūkyta žuvimi neturi pastovios receptūros - variantų yra begalė, svarbu tik laikytis kelių pagrindinių patiekalo komponavimo principų. Taigi, kas turėtų sudaryti tokias salotas?

Rūkyta žuvis. Čia tinka bet kokia karšto rūkymo (t.y. minkšta, lengvai besiskirianti nuo kaulų ir ne per daug sūri) mūsų kraštų žuvis: skumbrė, strimėlė, ešerys, upėtakis, sykas, lašiša ir t.t. Rinkitės tai, ką mėgstate ir galite įsigyti už geriausią kainą. Atsižvelkite ir į progą: šventiniams pietums galbūt norėsite ko nors nekasdieniško, o eilinę dieną puikiausia tiks ir kukliosios rūkytos strimėlės. Pastarosios Suomijoje, regis, salotoms naudojamos dažniau negu kitos žuvys - ko gero ir dėl tradicijos, ir dėl ekonominių sumetimų. Kaip tik jas šį kartą rinkausi ir aš. Galiu pasakyti, jog atsidūrę suomiškose salotose, šios žuvelės būna ne mažiau gardžios, negu tapę daniško sumuštinio su rūkyta strimėle ar švediško rūkytų strimėlių apkepo dalimi :) Ir dar: rūkyta žuvis salotose, esant norui, gali būti derinama su kitokiais jūros padarais, kaip antai krevetės ir/ar midijos. Tokie priedai dažniausia būna ne per daug brangūs - pavyzdžiui, konservuoti. Tai, ką matote mano nuotraukose - mažos krevetės iš dėžutės su sūrimu.
Žalialapės salotos. Lėkštei iškloti naudokite bet kokias mėgstamas žalialapes salotas ar jų mišinius. Man asmeniškai šioms salotoms patinka naudoti sviestines salotas, t.y. salotų gūželes apvaliais lapais. Tokios salotos yra tvirtesnės negu jų giminaitės karpytais lapais, jos ne taip greitai suvysta ir yra malonaus skonio. Vasarą auginu sviestines salotas savo lysvėse, o dabar atradau, kad jomis prekiauja netoliese atsidaręs Lidl'as. Nesu prisiekusi minėtos parduotuvės gerbėja, bet kai kada ten užsuku būtent dėl šių salotų gūžės :) Kitu atveju esu linkusi rinktis traškias aisbergo salotas.
Bulvės, kruopos, duona. Išvirtos, atšaldytos ir griežinėliais supjaustytos bulvės nėra būtinas ingredientas, tačiau, jeigu salotas ketinama patiekti kaip pagrindinį patiekalą, jos dažnai išdėliojamos ant salotų lapų, o tada jau ant viršaus paskleidžiami likusieji produktai. Kai kada vietoje bulvių naudojamos atskirai išvirtos ir atšaldytos kruopos, dažniausia - perlinės; jos turėtų būti minkštos, bet dar neištežusios, birios. Jeigu nuspręsite nenaudoti nei bulvių, nei kruopų, prie salotų turbūt norėsis duonos. Ją geriausia būtų suraikyti ir sudėti į atskirą lėkštelę. Tačiau jeigu dėl kokių nors priežasčių sugalvosite pakepinti ir ant salotų užbarstyti skrebučių - kodėl gi ne?
Kiaušiniai, sūris, grūdėta varškė. Kietai virti kiaušiniai, suomių manymu, taip gerai dera su rūkyta žuvimi, jog beveik visada atsiduria šių salotų ingredientų sąraše. Rečiau pasitaiko, jog patiekalas gardinamas sūriu (baltu feta tipo arba fermentiniu) ar netgi grūdėta varške - panašiai kaip daniškos krevečių salotos.
Papildomos daržovės. Į salotas su rūkyta žuvimi beveik privalomai dedami švieži agurkai, pomidorai ir kokia nors svogūninė daržovė - raudoni svogūnai, konservuoti perliniai svogūnėliai, poras, smulkinti svogūnų laiškai ir pan. Dažniausia vien bazinėmis daržovėmis neapsiribojama, ir salotos papildomos viena, dviem, ar keliomis papildomomis daržovėmis: ridikėliais, smulkintais salierų stiebais, baltomis švelniomis ropėmis, saldžiosiomis paprikomis, žirneliais, apvirtais šparagais ar brokoliais, avokadais ir t.t. Neretai kompozicija papildoma ir kokiu nors konservuotu priedu (pavyzdžiui, kaparėliais arba kukurūzais), be to, salotos puošiamos ir gardinamos prieskoninėmis žolelėmis, pirmiausia krapais ir petražolėmis.

Nuotrauka Kristinos

Prie salotų, be abejo, bus reikalingas padažas. Jis gali būti bet koks - tiek skaidrus, pagamintas su aliejumi, tiek baltas, kurio pagrindą sudaro grietinė, majonezas ir netgi grūdėta varškė. Suomiai, atrodo, pirmenybę teikia grietinės padažams. Vieną tokį suplakiau ir aš - buvo labai į temą. Žemiau parašysiu, kaip tai padariau, tačiau turėkite galvoje, jog tai tėra vienas iš daugybės įmanomų padažo variantų. Jeigu jūs turite savo mėgstamą, laiko patikrintą receptą, žinoma, nesukite sau galvos ir naudokite jį. Svarbiausia, kad padažas būtų gardus ir, jūsų manymu, derėtų su rūkyta žuvimi.

Šias salotas geriausia supjaustyti ir sudėti į lėkštę, kai visi jau ruošiasi sėsti prie stalo - tada salotų lapai ir kitos daržovės neapvys, neapdžius ir išsaugos daugiausia vitaminų. Tačiau jeigu laukiate svečių arba dėl kokių nors kitokių priežasčių nenorite visko atidėti paskutinei minutei, kai kuriuos darbus galite atlikti iš anksto: nukaulinti žuvis, išvirti kiaušinius, suplakti padažą. Tokiu atveju pasiruoštus ingredientus dėkite į dubenėlius, uždenkite maistine plėvele, kad neapdžiūtų, ir laikykite šaltai iki tol, kol prireiks.

Tai tiek šiandien. Gražaus, pavasariško jums savaitgalio ir gardžių patiekalų prie stalo su šeima!

Nuotrauka Kristinos


Savukalasalaatti * - salotos su rūkyta žuvimi

Ingredientai: (plačiau apie ingredientus žr. pastabas virš recepto)

Mėgstamos karšto rūkymo žuvies (aš naudojau strimėles)
Nebūtinai: konservuotų (arba šaldytų, arba šviežiai išvirtų) krevečių ir/ar midijų
Žalialapių salotų
Nebūtinai: virtų bulvių arba biriai virtų perlinių (ar kitokių - ryžių, bulguro ir pan.) kruopų
Kietai virtų kiaušinių, sūrio arba grūdėtos varškės
Pomidorų
Agurkų
Raudonų svogūnų, porų arba kitokių svogūninių daržovių (aš rinkausi porus)
Nebūtinai: kitokių mėgstamų daržovių (aš rinkausi ridikėlius)
Krapų, petražolių arba kitokių prieskoninių žolelių
Nebūtinai: duonos (patiekiant)
Padažui:
5-6 v.š. grietinės
2-3 v.š. majonezo
1 v.š. grūdėtų garstyčių
2-3 v.š. smulkintų krapų
Citrinos sulčių, juodųjų pipirų ar citrinpipirių, cukraus ir druskos (pagal skonį)
  1. Žuvis nukaulinkite, jeigu reikia, pasmulkinkite ir atidėkite, kol prireiks. Jeigu norite, žuvį galite sumaišyti su konservuotomis krevetėmis ir/ar midijomis.
  2. Salotų lėkštėje (ar atskirose lėkštelėse) išdėstykite nuplautus ir nusausintus salotų lapus. Jeigu norite, ant jų paskleiskite iš anksto su lupenomis išvirtas, atšaldytas, nuluptas ir griežinėliais supjaustytas bulves; jas galite pabarstyti prieskoniais, apšlakstyti aliejumi ar kitaip pagardinti. Vietoje bulvių galite naudoti iš anksto biriai išvirtas ir atvėsintas kruopas. Į lėkštės centrą dėkite paruoštą žuvį, o aplinkui išdėliokite stambiai supjaustytus priedus: kietai virtus kiaušinius (juos galite keisti sūriu arba grūdėta varške), agurkus, pomidorus ir kitokias pasirinktas daržoves. Salotas papuoškite prieskoninėmis žolelėmis.
  3. Pagaminkite padažą: suplakite grietinę, majonezą, garstyčias ir smulkintus krapus. Pagal skonį įspauskite citrinos sulčių ir pagardinkite prieskoniais. Jeigu padažas atrodo labai tirštas, jį galima šiek tiek praskiesti kefyru, pasukomis ar tiesiog atšaldytu virintu vandeniu (šįkart aš įpyliau apie 2 v.š. krevečių sūrymo).
  4. Salotas ir padažą tiekite atskiruose induose. Jeigu į salotas nedėjote bulvių arba kruopų, prie jų pasiūlykite vienos ar kelių rūšių duonos.
* Suomiškas šių salotų pavadinimas gali skirtis priklausomai nuo konkrečios žuvų rūšies, kuri buvo panaudota patiekalui. Pavyzdžiui, rūkytų strimėlių salotos vadinamos savusilakkasalaatti, rūkyto syko salotos - savusiikasalaatti, rūkytos lašišos - savulohisalaatti ir t.t.

Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltiniai: visų tikrai nebeišvardinsiu, svarbesni čia, čia, čia, čia, čia ir čia
Sami Malila, Muminuko mamos receptai. Tave Jansson iliustracijos. Iš suomių kalbos vertė Viltarė Urbaitė, Vilnius: Nieko rimto, 2012, p. 66.

2 komentarai:

  1. Jūsų blog’as turėtų būti populiaresnis..😁❤️

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, ačiū, užskaitau kaip komplimentą! :) O šiaip džiaugiuosi, kad turiu tiek skaitytojų, kiek turiu. Mano tinklaraštis specifinis, tekstai ilgi, todėl įsivaizdavau, jog skaitytojų ratas bus visai siauras - bet vis tiek norėjosi rašyti būtent taip. Vienok realybė pranoko lūkesčius - kasdien sulaukiu kelių šimtų peržiūrų, ir galvoju, jog mano skaitytojai - patys pačiausi, į maistą žiūrintys šiek tiek plačiau ir filosofiškiau negu "greita, sotu, pigu". Ko daugiau benorėti? Džiaugiuosi, kad turiu bendraminčių :)

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.