2019 m. spalio 30 d., trečiadienis

Žele "Kava su pienu"



Štai ir persiritome į žiemos laiką. Priešaky - vis trumpesnių dienų, vis tamsesnių naktų, šlapdriba prakiurusio dangaus ir pilkos spalvos metas. Ar tai reiškia - ir vis dažniau verdamos kavos metas? Ar jūs išvis mėgstate kavą? Ar, stojus vėlyvam rudeniui, jos norisi labiau negu bet kada?

Man kava - tai šis tas daugiau negu gėrimas. Kavos puodeliu prasideda kiekvienas mano rytas, o jeigu dėl kokių nors neįprastų aplinkybių neprasideda, tai visą dieną jaučiuosi nei šiaip, nei taip. Laimei, tokių atvejų pasitaiko itin retai. Paprastai kavos gaminimo ritualas, nuo pat kavamalės įjungimo iki karšto garo sušildytos pieno putos, yra toks reguliarus ir nekintantis, kaip kad rytinės pamaldos bažnyčioje. Pirmasis kavos puodelis man pats gardžiausias ir - dažniausia - vienintelis per visą dieną. Ne todėl, kad daugiau nesinorėtų. Tiesiog po sūnaus gimimo popiet išgerta kava nebeleidžia sudėti bluosto iki paryčių (o kadaise netikėjau žmonėmis, kurie pasakojo panašias istorijas; karma!). Tik vėlyvą rudenį ar žiemą, kai beviltiškai trūksta saulės šviesos ir šilumos, retkarčiais nusiperku skardinę kavos su kondensuotu pienu. Vyras šaiposi iš tokios mano silpnybės, bet aš apie vidurdienį pasidarau to labai saldaus gėrimo, kuris man atstoja tiek kavą, tiek desertą - ir valandėlei net labiausia kritęs ūpas pasitaiso.

Nuotrauka Kristinos

Taip, galiu drąsiai priskirti save kavos desertų mėgėjams, kurių, pasirodo, nėra taip daug, kaip man kažkada atrodė. Pavyzdžiui, mano draugė Vaiva, pasidalinusi varškės kekso receptu, mėgsta kavą, bet kažkada prisipažino desertus su kava laikanti kažkokiu nesusipratimu. Ir ji toli gražu ne vienintelė, šitaip galvojanti. O man patinka pyragai ir keksai su kava, įvairios tiramisu variacijos, kavos skonio ledai ir t.t. Tiesa, daugumą jų irgi ragauju tik iki pietų, išskyrus tuos atvejus, kai saldumynai tradiciškai gaminami, tarkime, su cikorijų kavos ekstraktu - žinokite, tokie irgi egzistuoja :)

Mano prielankumas kavos skonio desertams prasidėjo nuo mamos virtuvės. Anksčiau, kai moterys žele desertus gamindavo iš natūralių produktų, fantazijai ribų nebuvo - kažkas panaudodavo vyšnių kompotą, kažkas - obuolių sultis, kažkas - stiprią juodą arbatą. Man visais laikais labiausia patikdavo, kai mama gamindavo žele su tirpia kava, o dar jeigu ji būdavo užlieta ant pieniško žele sluoksnio...mmm... Deja, tirpi kava priklausė deficitinėms prekėms, todėl ir žele su kava dažniausia gaudavome paragauti nebent ypatingomis progomis. Net ir dabar, kai bet kada galima pasimėgauti bet kokiu saldumynu, senamadiška žele su kava ir pienu, mano galva, vis dar verta garbingos vietos šventinių desertų sąraše. Žinoma, su ta sąlyga, jeigu jūs mėgstate ir žele, ir kavą, ir pieną.

Nuotrauka Kristinos

Man patinka nekomplikuoti, gryni skoniai, todėl, gamindama žele, aš dažniausia apsiriboju vienos rūšies žele. Šiame tinklaraštyje esu skelbusi apelsinų drebučių, šeivamedžio uogų žele, raudonųjų serbentų deserto (žele) receptus, kurie atspindi tokią poziciją. Tačiau senamadiškiems, klasikiniams deriniams, mano galva, verta padaryti išimtį. Laikas patikrino - jie "nesipjauna", puikiai papildo vienas kitą, ir dažnai turi laimingos vaikystės prieskonį.

Jeigu vintažiniams saldumynams suteiksite dar ir šiuolaikinę formą, galite nė neabejoti, kad jie sulauks pasisekimo, ypač tarp vyresnės kartos valgytojų. Tiesiog atnaujindami senus receptus, pasitelkite išradingumą, kaip tą darydavo mūsų močiutės ir mamos. Antai aš, sugalvojusi nufotografuoti ir jums pristatyti kavos ir pieno žele, porą savaičių rinkau ovalios formos pusryčių jogurto indelius, kuriuos paverčiau vienkartinėmis žele stingdymo formelėmis, taip sutaupydama ir pinigų, ir vietos virtuvinių rakandų spintelėje. Ar jie pasitarnavo prasčiau už specialias silikonines formeles? Tikrai ne, gal net atvirkščiai, nes gamindama aš visuomet teikiu pirmenybę tvirtiems ir stabiliems indams.

Nuotrauka Kristinos

Kaip pamatysite, pagaminti kavos ir pieno žele labai paprasta, tačiau geriausia tą daryti laisvą dieną, kai turėsite laiko sustingdyti vieną deserto sluoksnį, o tada imtis antrojo. Dėl produktų, tai daug klausimų irgi kilti neturėtų. Ar galima vietoje tirpios naudoti tikrą kavą? Aš pati nebandžiau, nes visada gaminu taip, kaip esu išmokusi iš mamos. Tačiau kodėl gi ne? Svarbu tik, kad kava būtų gerai perkošta ir stipri. Pieno sluoksnį irgi galima gaminti įvairiai. Jeigu naudosite liesą pieną, gausite mažiau kalorijų, tačiau skonio taip pat bus mažiau, o pieniška žele atrodys pilkšvai melsva. Man gardžiau ir gražiau, kai normalaus riebumo pienas sumaišomas su liesa grietinėle - tada pieno žele būna skaisčiai balta ir turi malonų, salsvą tikro pieno skonį. Jeigu nemėgstate labai saldžių desertų, baltą sluoksnį, jeigu naudojote grietinėlę, papildomai saldinti galima visai minimaliai - kai kada aš į litrą žele ruošinio dedu tik 50 g cukraus.

Galiausia dar keli žodžiai apie šio deserto papuošimą. Kaip ir patiekiant daugumą žele desertų, klasikinis priedas čia būtų plakta grietinėlė, saldinta arba ne. Tačiau tą vasaros dieną, kai dariau šias žele nuotraukas, lauke ir namuose tvyrojo kaitra, todėl fotosesijos metu plakta grietinėlė būtų virtusi balute. Nusprendžiau vietoje jos papuošimams panaudoti morenginius sausainius, o grietinėlę išplakti ir pasiūlyti valgytojams atskirame inde, prieš pat nešdama žele į stalą. Ir žinote ką? Pasirodo, prie gaivaus, ne per saldaus kavos ir pieno deserto, morenginiai sausainiai netgi labai tinka. Tad jeigu norite palepinti valgytojus, galite pasiūlyti abiejų priedų iš karto. Jeigu žele ketinate tiekti viename inde ar indeliuose, kuriuose ją šaldėte, plakta grietinėle ir morenginiais sausainiais galite papuošti desertą lyg kokį tortą. Žodžiu, pasinaudokite savo vaizduote, ir jums tikrai pasiseks sukurti sau ir savo artimiesiems mažytę šventę.

Geriausi linkėjimai visiems kavos mėgėjams!

Nuotrauka Kristinos


Žele "Kava su pienu"

Ingredientai: (maždaug 8 porcijoms)

Kavos sluoksniui:*
Želatinos pakelis, skirtas 1 l skysčio (aš naudoju Dr. Oetker)
½ puodelio (125 ml) šalto virinto vandens (želatinai išbrinkinti)
2 v.š. tirpios kavos
100 g cukraus
½ puodelio (125 ml) karšto vandens (kavai ir cukrui ištirpinti)
3 puodeliai (750 ml) šalto virinto vandens
Pieno sluoksniui:*
Želatinos pakelis, skirtas 1 l skysčio (aš naudoju Dr. Oetker)
½ puodelio (125 ml) šalto virinto vandens (želatinai išbrinkinti)
100 g cukraus
½ (125 ml) karšto vandens (cukrui ištirpinti)
3 puodeliai (750 ml) šalto pieno (arba 2 puodeliai pieno ir 1 puodelis neriebios grietinėlės)
Nebūtinai: plaktos grietinėlės arba morenginių sausainių (desertui papuošti)
  1. Paruoškite kavos sluoksnį. Želatiną supilkite į nedidelį indelį, kurį vėliau galėsite kaitinti. Užpilkite vandeniu, išmaišykite ir apie 15 min. pabrinkinkite (jeigu naudosite stambią želatiną, galbūt reikės brinkinti ilgiau, vadovaukitės instrukcijomis ant pakuotės). Atsargiai pamaišydami, išbrinkusią želatiną pašildykite ant nedidelės ugnies, kol visiškai ištirps; jokiu būdu neužvirinkite. Palikite, kad šiek tiek pravėstų.
  2. Nedideliame indelyje tirpią kavą sumaišykite su cukrumi. Nuolat maišydami, užpilkite karštu, bet ne verdančiu vandeniu - jo temperatūra turėtų būti apie 90°C. Jeigu teisingai užplikėte tirpią kavą, jos paviršiuje turėtų atsirasti puta. Išmaišykite ir palikite, kad šiek tiek pravėstų.
  3. Per tankų sietelį į didelį dubenį supilkite ištirpintą želatiną. Įmaišykite dar šiltą**, per tankų sietelį taipogi perkoštą kavą. Į gautą mišinį supilkite vandenį ir gerai išmaišykite. Paragaukite - jeigu jums trūksta cukraus, galite papildomai pasaldinti pagal savo skonį, o tada gerai išmaišyti, kol visas cukrus ištirps.
  4. Gautą masę supilstykite į vieną didelį serviravimo indą/ formą ar paskirstykite į kelis nedidelius indelius. Dėkite į šaldytuvą ir laikykite, kol žele sustings.
  5. Sustingus pirmajam žele sluoksniui, paruoškite antrąjį. Vėl išbrinkinkite ir ištirpinkite želatiną, kaip ruošdami kavos sluoksnį. Atskirai karštame vandenyje ištirpinkite cukrų. Ištirpintą želatiną perkoškite į didelį dubenį, į jį įmaišykite vis dar neatvėsusį vandenį su ištirpintu cukrumi. Supilkite pieną ir gerai išmaišykite. Paragaukite - jeigu jums trūksta cukraus, galite papildomai pasaldinti pagal savo skonį, o tada gerai išmaišyti, kol visas cukrus ištirps.
  6. Gautą masę supilkite į indą ar indelius su sustingusia kavos skonio žele. Dėkite į šaldytuvą ir šaldykite, kol pieno sluoksnis sustings.
  7. Desertą galite patiekti inde ar indeliuose, kuriuose jis buvo šaldomas, o galima žele išversti į lėkštę ar lėkšteles. Jeigu pasirinkite pastarąjį variantą, indą/ indus, su žele iš pradžių akimirkai panardinkite į didelį indą su labai karštu vandeniu, išėmę įsitikinkite, jog žele atlipo nuo indo kraštų (galite ties krašteliu apvesti peiliu), uždenkite serviravimo lėkšte ir apverskite - žele turėtų iškristi.
  8. Prieš nešdami į stalą, žele galite pagal skonį papuošti, pavyzdžiui, plakta grietinėle ar morenginiais sausainiais.
* Jeigu ketinate desertą tiekti tuose pačiuose induose, kuriuose jį šaldysite (pavyzdžiui, stiklinėse) geriau iš pradžių pagaminti pieno sluoksnį, kad jis būtų apatinis, o kavos - viršutinis. Jeigu desertą ketinate serviruoti lėkštelėse, kaip tai dariau aš, elkitės atvirkščiai: pirmiausia šaldykite kavos sluoksnį, kad apvertus, jis atsidurtų viršuje.
** Ištirpintos želatinos nereikėtų iš karto užpilti labai šaltu skysčiu, nes ji tuojau pat ims stingti, prilips prie indo kraštų ir susitrauks į gabaliukus. Jeigu norite, kad želatina gerai išsimaišytų, užuot susitraukusi į kietas kruopeles, pirmiausia praskieskite ją šiltu skysčiu, o tik tada maišykite su šaltu.

Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis: mano mama.

8 komentarai:

  1. Labai elegantiškas desertas. Aš kavos negeriu, man neskanu. Bet desertus su kava megstu, todėl beveik visada turiu tirpios kavos tam reikalui.
    Jūratė

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jūrate, ačiū Jums už komplimentą! Išies, tradicinėse virtuvėse dauguma patiekalų gardūs ir ūkiški, tik va su elegancija reikalai prasti. Bet kartais taip ir knieti pagaminti kažką malonaus akiai, ypač per šventes ar laukiant išsiilgtų draugų. Smagu, kad įvertinote šią žele apipavidalinomo idėją :)

      Esate pirmas mano sutiktas žmogus, kuris nemėgsta kavos, bet mėgsta kavos desertus! Antra vertus, stipri, juoda kava irgi nėra mano favoritė. O cappuccino su pieno puta - jau visai kas kita, galima laikyti beveik desertu :) Bet turiu su Jumis sutikti - tirpi kava saldumynuose pasiteisina labiausia, todėl aš taipogi spintelėje visada turiu nedidelį jos indelį. Kepininai su cikorijų kava irgi išeina netikėtai geri, reikės susikaupti ir apie juos parašyti, jei jau paaiškėjo, kad tarp mano skaitytojų yra žmonių, kuriems saldėsių receptai su kava aktualūs :)

      Panaikinti
    2. Daugumą jūsų receptų paskaitau, man jie atrodo kitoniški, įdomūs. Kai ką gaminu. Tik komentuoju nedaug. Ačiū už originalų blog'ą

      Panaikinti
    3. Jūrate, dėkui, mano ausims gražiausia muzika girdėti, jog žmonės čia ateina ne tiktai tada, kai reikia paskubomis ką nors pagaminti ar sunaudoti kokį neparankų produktą, o tiesiog paskaityti ir šiaip pasisemti idėjų. Rašyti taip, kad skaitytojams būtų įdomu - ko gero vienas didžiausių iššūkių tinklaraštininkui, todėl labai džiaugiuosi, kai prie šio tikslo priartėju. Į sveikatą, ir visada malonu Jus vėl išgirsti!

      Panaikinti
  2. Kaip tik geriu kavą ir skaitau naują Tavo įrašą :)
    Aš dar esu gaminusi kavos panna cotta. Receptas iš mano fantazijos buvo, bet labai vykęs! Bene, man skaniausia panna cotta, kiek skonių esu ragavus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Julija, ačiū, kad nepamiršti čia užsukti! Kokia puiki mintis - panna cotta su kava, atrodo, net skonį jaučiu, kai pagalvoju... Man panašiai buvo su kavos skonio ledais - turbūt iki dabar laikau juos gardžiausiais naminiais ledais, kuriuos esu pagaminusi. Gal net žiemą daryčiau, bet šaldiklis pilnas uogų kol kas, nėra kaip ledų sukimo mašinėle naudotis. Panna cotta skamba kaip gera alternatyva, ir mano vyrui tikrai patiktų, nes jis ne tik kad dievina kavą, o dar ir viską, kas bent kiek siejasi su Italija :) Tai reikia šį dalykėlį įsirašyti į planus :)

      Panaikinti
  3. P.Kristina, kokį dievišką desertą pas Jus atradau.Būtinai išbandysiu, nes aš esu kavos vergė :)
    p.s. malonu matyti, kad ir Samčio užrašai yra Jūsų sekamų tinklaraščių saraše :) Kaip miela.Ačiū tau, mieloji.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, tikiuosi, kad bus proga pasigaminti, nes kavos mėgėjams šitas desertas - mmm... O aš vienu momentu pastebėjau, kad į "Samčio užrašus" landžioju kelis kartus per savaitę, ir tai buvo kuo aiškiausias požymis, jog jau metas šiam puslapiui atsidurti sekamųjų sąraše :) Į sveikatą, tikrai malonu dalintis ne tik receptais, bet ir nuorodomis į gerų žmonių gerus tinklaraščius! :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.