Morkų pyragas (port. bolo de cenoura) - šiuolaikinės Brazilijos
virtuvės klasika. Nors patys brazilai teigia, kad apie 1960-uosius jis buvo
sukurtas nusižiūrėjus į amerikietišką morkų pyragą, tačiau reikia pripažinti,
kad tarp braziliško ir amerikietiško/angliško morkų pyrago bendrumų ne per
daugiausia. Tačiau, patikėkite, tai tikrai nėra minusas. Kepiau šį pyragą ne
vieną kartą, ir rezultatai visuomet būna kuo geriausi.
Kadangi brazilai morkas susmulkina
taip, kad jos primena morkų tyrę, iškeptas pyragas būna panašesnis į skaisčiai
geltonos spalvos drėgną keksą, kuris būtinai apliejamas naminiu šokolado
glajumi. Tradiciškai morkų pyragas brazilų namuose kepamas stačiakampėje
skardoje ir iškeptas pjaustomas kvadratėliais, tačiau šiais laikais vis dažniau
eksperimentuojama, todėl kekso (arba keksiukų) formoje iškeptas morkų pyragas
Brazilijoje nebe retenybė, o greičiau jau tendencija.
Šokoladinis braziliško morkų
pyrago glajus gražiai kontrastuoja su skaisčiai geltona kepinio spalva ir tampa
puikiu skonio akcentu. Aš recepte pateikiau savą glajaus receptą,
tačiau iš tikrųjų kiekviena brazilų šeima turi savo mėgstamiausias receptūras
(tiek morkų pyrago, tiek glajaus). Labai dažnai glajus verdamas iš kakavos miltelių, cukraus, sviesto
ir pieno, tačiau toks glajus paprastai prasčiau stingsta ir lieka minkštas. Kadangi
aš keksą kepiau brolio gimtadienio proga ir teko jį transportuoti, rinkausi
tokį, kuris atvėsęs taptų tvirtas. Bet čia, kaip sakoma, kiekvienas gali rinktis pagal skonį ir poreikius.
Nuotrauka Kristinos ir Lauros
Bolo de cenoura - braziliškas
morkų pyragas
Ingredientai:
250 g nuskustų morkų (maždaug 3 vidutinio dydžio)
350 g cukraus
4 vidutinio dydžio arba 3
dideli kiaušiniai
200 ml neutralaus skonio
aliejaus
260-300 g miltų
1 v.š. kepimo miltelių
½ a.š. druskos
Šokoladiniam glajui:
100 g juodojo šokolado plytelė
100 ml grietinėlės
1 v.š. sviesto
1 v.š. romo
- Morkas smulkiai sutarkuokite. Tarkuotas morkas, cukrų, kiaušinius ir aliejų dėkite į smulkintuvo indą ir smulkinkite, kol masė primins daugmaž vientisą tyrę.
- Miltus ir kepimo miltelius (jų kiekio nemažinkite - tikrai reikia ne 1 a.š., o 1 valg. šaukšto!) sumaišykite ir persijokite. Į morkų tyrę įmaišykite miltų ir kepimo miltelių mišinį, įberkite druskos. Gerai išmaišykite, kad tešla būtų vientisa. Ji turėtų būti nelabai tirštos grietinės konsistencijos. Jeigu tešla labai skysta, papildomai įdėkite 2-3 v.š. miltų - jeigu masė bus per skysta, pyragas prasčiau iškils.
- Pyrago masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą ir aliejumi pateptą keturkampę kepimo skardelę aukštesniais kraštais (arba į aliejumi pateptą ir miltais pabarstytą kekso formą). Dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180°C ir kepkite apie 45-50 min, arba kol pyragas gražiai iškils ir sutvirtės. Tuomet pyragą išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti.
- Atvėsusį pyragą papuoškite šokoladiniu glajumi: dubenyje ant garų ištirpinkite šokolado plytelę, įmaišykite sviestą, grietinėlę ir romą, masę gerai išmaišykite ir aplaistykite pyragą.
- Prie šio pyrago tinka pasiūlyti kavos, arbatos arba (ypač vaikams) stiklinę pieno. Beje, vėsioje vietoje laikomas morkų pyragas gardus būna keletą dienų.
Nuotrauka Kristinos ir Lauros
Svarbiausias recepto šaltinis čia.
Liuksusinis!!! Labai paprasta, greita, puikiai pavyko, o skonis nuostabus :) Aciu, kad pasidalinote!
AtsakytiPanaikintiSuper, labai smagu girdėti, kad pyragas Jums pavyko ir patiko! Aš irgi jį mėgstu dėl to, kad dažniausia visi ingredientai būna namie po ranka, todėl nereikia nei daug pasiruošimo, nei valandų virtuvėje, o rezultatas visuomet geras. Ir sąlygiškai sveikas:)
PanaikintiPyragas nuostabus! Spalva uzburia. Tik suabejojau,ar tikrai tiek daug cukraus? Idejau 250 g ir man kaip tik.
AtsakytiPanaikintiSveiki, džiaugiuosi, jog radote laiko iškepti šį pyragą ir pasidalinti savo patirtimi! Į sveikatą, smagu, kad nenusivylėte. Visiškai pritariu dėl spalvos - ypač lietuvišką žiemą ji nuteikia pakiliai.
PanaikintiO dėl cukraus kiekio tai, žinoma, jį galima pasireguliuoti pagal save, aš nenorėjau per daug nukrypti nuo originalo. Mat tradiciniai braziliški desertai beveik kaip rytietiški - labai saldūs, bent jau dauguma. Kai kurie, pavyzdžiui pagaminti su dulce de leche (namine jų karamele) man netgi gerokai per saldūs. Tai braziliškame kontekste šis morkų pyragas palyginti dar visai nieko :) Bet, kaip jau sakiau, geriau jau receptus modifikuoti pagal savo skonį, negu gaminti taip, kaip jums neskanu; aš, pavyzdžiui, daugumoje kitų šalių patiekalų naudoju žymiai mažiau aitriosios paprikos, nė neketindama lygintis su kokiais nors meksikiečiais ar teksasiečiais :)