2014 m. sausio 23 d., ketvirtadienis

Braziliškas morkų pyragas


Morkų pyragas (port. bolo de cenoura) - šiuolaikinės Brazilijos virtuvės klasika. Nors patys brazilai teigia, kad apie 1960-uosius jis buvo sukurtas nusižiūrėjus į amerikietišką morkų pyragą, tačiau reikia pripažinti, kad tarp braziliško ir amerikietiško/angliško morkų pyrago bendrumų ne per daugiausia. Tačiau, patikėkite, tai tikrai nėra minusas. Kepiau šį pyragą ne vieną kartą, ir rezultatai visuomet būna kuo geriausi.

Kadangi brazilai morkas susmulkina taip, kad jos primena morkų tyrę, iškeptas pyragas būna panašesnis į skaisčiai geltonos spalvos drėgną keksą, kuris būtinai apliejamas naminiu šokolado glajumi. Tradiciškai morkų pyragas brazilų namuose kepamas stačiakampėje skardoje ir iškeptas pjaustomas kvadratėliais, tačiau šiais laikais vis dažniau eksperimentuojama, todėl kekso (arba keksiukų) formoje iškeptas morkų pyragas Brazilijoje nebe retenybė, o greičiau jau tendencija.

Šokoladinis braziliško morkų pyrago glajus gražiai kontrastuoja su skaisčiai geltona kepinio spalva ir tampa puikiu skonio akcentu. Aš recepte pateikiau savą glajaus receptą, tačiau iš tikrųjų kiekviena brazilų šeima turi savo mėgstamiausias receptūras (tiek morkų pyrago, tiek glajaus). Labai dažnai glajus verdamas iš kakavos miltelių, cukraus, sviesto ir pieno, tačiau toks glajus paprastai prasčiau stingsta ir lieka minkštas. Kadangi aš keksą kepiau brolio gimtadienio proga ir teko jį transportuoti, rinkausi tokį, kuris atvėsęs taptų tvirtas. Bet čia, kaip sakoma, kiekvienas gali rinktis pagal skonį ir poreikius.

Nuotrauka Kristinos ir Lauros

Bolo de cenoura - braziliškas morkų pyragas

Ingredientai:

250 g nuskustų morkų (maždaug 3 vidutinio dydžio)
350 g cukraus
4 vidutinio dydžio arba 3 dideli kiaušiniai
200 ml neutralaus skonio aliejaus
260-300 g miltų
1 v.š. kepimo miltelių
½ a.š. druskos
Šokoladiniam glajui:
100 g juodojo šokolado plytelė
100 ml grietinėlės
1 v.š. sviesto
1 v.š. romo

  1. Morkas smulkiai sutarkuokite. Tarkuotas morkas, cukrų, kiaušinius ir aliejų dėkite į smulkintuvo indą ir smulkinkite, kol masė primins daugmaž vientisą tyrę.
  2. Miltus ir kepimo miltelius (jų kiekio nemažinkite - tikrai reikia ne 1 a.š., o 1 valg. šaukšto!) sumaišykite ir persijokite. Į morkų tyrę įmaišykite miltų ir kepimo miltelių mišinį, įberkite druskos. Gerai išmaišykite, kad tešla būtų vientisa. Ji turėtų būti nelabai tirštos grietinės konsistencijos. Jeigu tešla labai skysta, papildomai įdėkite 2-3 v.š. miltų - jeigu masė bus per skysta, pyragas prasčiau iškils.
  3. Pyrago masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą ir aliejumi pateptą keturkampę kepimo skardelę aukštesniais kraštais (arba į aliejumi pateptą ir miltais pabarstytą kekso formą). Dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180°C ir kepkite apie 45-50 min, arba kol pyragas gražiai iškils ir sutvirtės. Tuomet pyragą išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti.
  4. Atvėsusį pyragą papuoškite šokoladiniu glajumi: dubenyje ant garų ištirpinkite šokolado plytelę, įmaišykite sviestą, grietinėlę ir romą, masę gerai išmaišykite ir aplaistykite pyragą.
  5. Prie šio pyrago tinka pasiūlyti kavos, arbatos arba (ypač vaikams) stiklinę pieno. Beje, vėsioje vietoje laikomas morkų pyragas gardus būna keletą dienų.
 
 
Nuotrauka Kristinos ir Lauros

Svarbiausias recepto šaltinis čia.

4 komentarai:

  1. Liuksusinis!!! Labai paprasta, greita, puikiai pavyko, o skonis nuostabus :) Aciu, kad pasidalinote!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Super, labai smagu girdėti, kad pyragas Jums pavyko ir patiko! Aš irgi jį mėgstu dėl to, kad dažniausia visi ingredientai būna namie po ranka, todėl nereikia nei daug pasiruošimo, nei valandų virtuvėje, o rezultatas visuomet geras. Ir sąlygiškai sveikas:)

      Panaikinti
  2. Pyragas nuostabus! Spalva uzburia. Tik suabejojau,ar tikrai tiek daug cukraus? Idejau 250 g ir man kaip tik.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, džiaugiuosi, jog radote laiko iškepti šį pyragą ir pasidalinti savo patirtimi! Į sveikatą, smagu, kad nenusivylėte. Visiškai pritariu dėl spalvos - ypač lietuvišką žiemą ji nuteikia pakiliai.

      O dėl cukraus kiekio tai, žinoma, jį galima pasireguliuoti pagal save, aš nenorėjau per daug nukrypti nuo originalo. Mat tradiciniai braziliški desertai beveik kaip rytietiški - labai saldūs, bent jau dauguma. Kai kurie, pavyzdžiui pagaminti su dulce de leche (namine jų karamele) man netgi gerokai per saldūs. Tai braziliškame kontekste šis morkų pyragas palyginti dar visai nieko :) Bet, kaip jau sakiau, geriau jau receptus modifikuoti pagal savo skonį, negu gaminti taip, kaip jums neskanu; aš, pavyzdžiui, daugumoje kitų šalių patiekalų naudoju žymiai mažiau aitriosios paprikos, nė neketindama lygintis su kokiais nors meksikiečiais ar teksasiečiais :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.