2013 m. birželio 28 d., penktadienis

Agua de fresa - šviežių braškių gaiva


Namie gamintos šviežių vaisių gaivos (isp. aguas frescas) - vienas puikiausių dalykų, kurių galime pasimokyti iš Meksikos virtuvės. Pagaminamos per keliolika minučių, mėgstamos vaikų ir suaugusiųjų, jos yra kur kas sveikesnė ir gardesnė alternatyva neaiškios kilmės bei sudėties pirktiniams limonadams.

Daugumos rūšių gaivos Meksikoje gaminamos panašiai: šviežios uogos ar vaisiai sutrinami, atskiedžiami vandeniu, tuomet - priešingai negu ruošiant glotnučius - viskas perkošiama per sietą. Gaivos saldinamos cukrumi (kur kas rečiau - medumi ar agavos sirupu) ir, jeigu reikia, parūgštinamos citrinos ar laimo sultimis. Prieš patiekiant gaivą svarbu gerai atšaldyti ir, pageidautina, išradingai patiekti. Žinoma, gatvės prekeiviai gaivą pilsto į vienkartines stiklines, tačiau sėsdami prie pietų stalo ar rengdami vakarėlį svečiams meksikiečiai nesibodi šį gėrimą supilstyti į gražias taures.

Gatvės prekeivė, siūlanti vaisių salotas ir šviežių vaisių gaivas. Fotografijos autorius - Rafael López, Meksikos menininkas ir tarptautinio pripažinimo sulaukęs iliustratorius. Anot jo, kasdien drauge su sūneliu gamindami gaivą, jie puikiai leidžia laiką, be to, ryškiaspalviai vaisiai, uogos ir iš jų pagaminti aguas frescas teikia peno vaizduotei iliustruojant vaikiškas knygas. Šaltinis čia.

Agua fresca de fresa, arba tiesiog agua de fresa - Meksikoje populiari braškių gaiva. Kol braškių sezonas dar nesibaigė, šiuo gėrimu galime pasimėgauti ir mes. Tiesa, šaldytos uogos yra šioks toks pakaitalas ne sezono metu, tačiau gėrimas iš jų vis tiek neprilygs tam, kurį pagaminsite iš ką tik nuskintų braškių.

Žemiau pateikti ingredientų kiekiai apytikriai ir gali įvairuoti priklausomai nuo gaminančiojo skonio bei braškių saldumo/rūgštumo.

 
Nuotrauka Kristinos & Lauros


Agua de fresa - šviežių braškių gaiva

Ingredientai: (~ 1,5-2 l gaivos)

2 puodeliai trintų šviežių braškių
5-6 puodeliai vandens
~ 0,5-1 puodelis cukraus*
Nebūtinai: citrinos ar laimo sulčių (pagal skonį)
Nebūtinai: ledukų patiekiant

  1. Braškes nuplauti, nuskainioti žiedkočius ir sutrinti. Atskiesti 5 puodeliais vandens, gerai išmaišyti ir perkošti per sietą. Jeigu gaiva atrodo per tiršta, įpilti daugiau vandens.
  2. Gaivą pagal skonį pasaldinti. Jeigu trūksta rūgštumo, galima įspausti citrinos ar laimo sulčių.
  3. Prieš geriant gaivą gerai atšaldyti. Ji gali būti patiekiama ir su ledukais.
*Nebūtina, bet labai patogu iš anksto išsivirti cukraus sirupo, arba prieš pilant į gaivą cukrų ištirpinti nedideliame kiekyje karšto vandens.

Svarbiausieji šaltiniai čia ir čia.

2 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. Indre, išties skanu, ypač patinka tiems, kas nemėgsta visokių citrusinių. Ir bent jau sąlygiškai sveika:)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.