2013 m. rugsėjo 4 d., trečiadienis

Pastrmajlija - makedoniška pica


Kažkur esu skaičiusi, jog astrologai rugsėjo 1-ąją laiko ypatinga - esą tai naujos pradžios diena, todėl visi darbai, kurie pradedamai tuo laiku, yra lydimi sėkmės. Jeigu taip, naujasis Debesų numeris turėtų turėti didelį pasisekimą, nes išvydo šį pasaulį vos išaušus kalendoriniam rudeniui. Nors iš tikrųjų, tai ne data čia svarbiausia - svarbiau, kad visa Debesų komanda įdėjo daug laiko, jėgų ir širdies, kad šis numeris būtų patrauklus, įdomus, naudingas ir, žinoma, džiugintų savo skaitytojus gardžiausių valgių receptais. Jeigu netikite, pavartykite patys:)


Aš pati gaminau kelis patiekalus Europos krepšinio čempionato temai. Kaip kitaip, juk esu tikra kaunietė, įsimylėjusi šį žaidimą. Na, o šiandien receptas, kurį pagaminti įkvėpė Makedonija, ta pati, kuri mūsiškius krepšinio aikštelėje ir skaudžiai baudė, ir vertė pasitempti. Reikia tikėtis, kad šiais metais pasitempti reikės jiems:) O aš primenu dar kartą: gražiai suredaguotus šį bei kitus receptus rasite rudeniniame Debesų numeryje.

 
Nuotrauka Kristinos & Lauros

Tradicinėje makedonų virtuvėje pastrmajlija buvo gaminama iš specialiai paruoštos vytintos avienos. Šiais laikais įprasta naudoti šviežią mėsą - avieną, kiaulieną (dažniausia) ir netgi paukštieną. Atskirų Makedonijos regionų gyventojai iki šiol ginčijasi, ar baigiant kepti šį paplotį reikia jį užpilti kiaušiniu, ar ne, o jeigu reikia - tai ar kiaušinis turi būti plaktas, ar neplaktas? Šalyje paplitę visi išvardinti patiekalo variantai. Sėdint prie televizoriaus patogiau mėgautis pastrmajlija su plaktu kiaušiniu, nes valgant nereikia saugotis, kad išbyrės mėsos įdaras.

Pastrmajlija - makedoniška pica

Ingredientai (1 dideliam papločiui)

Tešlai:
20 g šviežių mielių
1 a.š. cukraus
300 g miltų
1 arb.š. druskos
3 valg.š. aliejaus
~ 200 ml drungno vandens
Įdarui:
400-500 g minkštos kiaulienos su riebalais (pavyzdžiui, sprandinės)
Druskos, pipirų, aitriosios ir saldžiosios paprikos (pagal skonį)
2 kiaušiniai

  1. Mieles ištrinkite su cukrumi, įpilkite maždaug 1 v.š. drungno vandens ir palaukite, kol ims kilti puta. Persijotus miltus sumaišykite su druska, sudėkite mieles, aliejų ir po truputį pildami vandenį užminkykite tešlą. Tešla turėtų būti minkšta, tokia, kad dar truputį liptų prie rankų - kuo ji bus kietesnė, tuo kietesnis išeis paplotis. Užminkytą tešlą dėkite į aliejumi pateptą indą, pridenkite rankšluostėliu ir palikite maždaug 1,5-2 val., kad pakiltų.
  2. Kol kyla tešla, susmulkinkite mėsą: iš pradžių suraikykite kuo plonesnėmis riekelėmis, tuomet supjaustykite juostelėmis ar kubeliais. Turėkite galvoje, kad paplotis su mėsa bus kepamas trumpai, todėl stori mėsos gabaliukai gali likti kieti. Mėsą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite prieskoniais ir palikite pasimarinuoti. Jeigu mėsa liesa, galima įpilti keletą šaukštų aliejaus ar (tradiciškai) įdėti truputį taukų, antraip įdaras bus sausas ir sprangus.
  3. Kepino skardą išklokite kepimo popieriumi. Rankas ištepkite aliejumi, išminkykite pakilusią tešlą, dėkite ją į skardą ir išplokite didelį ovalo formos paplotį. Kraštelius palikite aukštesnius (galite užlenkti arba užlankstyti virvele). Ant papločio tolygiai paskleiskite mėsą. Gali atrodyti, kad mėsos daugoka, tačiau kepdama ji susitrauks ir liks gana plonas jos sluoksnelis. Paruoštą paplotį palikite maždaug 15-20 min., kad pakiltų.
  4. Ko kyla tešla, įkaitinkite orkaitę iki 220°C. Jeigu norite minkštesnio ir sultingesnio papločio, į orkaitę galite įdėti karščiui atsparų indą su vandeniu, o papločio kraštelius suvilgyti vandeniu. Pakilusį paplotį dėkite į orkaitę ir kepkite apie 15-20 min., kol paplotis gražiai pakils, švelniai parus, o mėsa bus iškepusi.
  5. Į dubenėlį įmuškite kiaušinius, įpilkite 2 v.š. vandens, truputį pasūdykite ir lengvai paplakite. Paruoštą mišinį daugmaž tolygiai paskleiskite ant papločio ir palikite maždaug 5 minutėms, kol kiaušinis sukrekės. Užkepant paplotį su kiaušiniu, galima įjungti grilį - tuomet paplotis gražiai apskrus.
  6. Iškepusį paplotį išimkite į lėkštę, truputį pravėsinkite ir supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Skaniausia valgyti šiltą, nors paplotis gardus ir atvėsęs. Tinkamas užkandis prie alaus ar vyno. Galima patiekti su kokiu nors padažu, pavyzdžiui, Balkanų šalyse populiariu ajvar.
Svarbiausi recepto šaltiniai: čia, čia ir čia.

7 komentarai:

  1. Netikiu, kad galėjote, kur tokią nesąmonę paskaityt. Manau, kad pati čia sugalvojote.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,

      kaip suprantu, Jūs čia ne apie receptą, o apie rugsėjo 1-osios simboliką:) Ne, aš pati nesugalvojau, radau šioje knygoje:

      Johanna Paungger, Thomas Poppe, Gyvenimas mėnulio ritmu, Vilnius: Algarvė, 2002, p. 193 (skyrius "Nauja pradžia").

      Aišku, galima ginčytis, ar šie žmonės astrologai. Aš pirkau jų knygą pirmiausia ieškodama patarimų apie augalų sodinimą ir priežiūrą - turiu pasakyti, kad šiuo aspektu tai tikrai neblogas leidinys. Beje, pasiteisino ir keli praktiški patarimai iš kitų sričių.

      O jeigu čia jūs apie receptą, tai šaltiniai nurodyti įrašo pabaigoje, be to, įvedusi raktažodį "pastrmajlija" internete rasite dar kelias dešimtis šaltinių su panašia info.

      Panaikinti
    2. Ko toks piktas Rosmarine?

      Panaikinti
  2. Aš jau redagavimo metu šitą receptą nusižiūrėjau - skamba viliojančiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Indre, ačiū!
    Tai tikrai geras pasirinkimas mėgstantiems picos tipo užkandžius, pirmiausia todėl, kad naudojami švieži ingredientai. Man skanu ir įprasta pica, bet šiais laikais Lietuvoje ne taip lengva ją pagaminti: į daugumą kumpelių, dešrų ir kitų mėsos gaminių, kurie lyg ir būtų tinkami picai, prikraunama tų nelaimingų maisto priedų, kurie aukštoje temperatūroje virsta kancerogenais. Tiesiog sąžinė neleidžia savo vaikui duoti tokį maistą, o ir pačiai kąsnis stringa gerklėje. O šviežia mėsytė, ypač pirkta iš patikimo ūkininko - visai kas kita:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki. Norime jums pasiulyti savo blog’a populiarinti musu svetaines http://valgo.me pagalba. Taip galesite dalintis savo kulinariniais kuriniais su placia auditorija. Ir tuo paciu reklamuoti savo blog’a. Jei kils klausimu rasykite zwimbaa@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.