2014 m. kovo 3 d., pirmadienis

Angliški lietiniai blynai su citrina


Britai bei airiai, visai kaip ir mes, švenčia Užgavėnių šventę, kuri ten vadinama Shrove Tuesday (liet. išpažinties antradienis) arba Pancake Day (liet. blynų diena). Kaip jau supratote, čia irgi kepami blynai - skirtumas tik tas, kad Užgavėnių blynai šiose šalyse tapatinami ne su bet kokiais blynais, o su lietiniais, kurie tradiciškai gardinami cukrumi ir citrina.

 
Lietuvoje Užgavėnių dieną vaikšto linksmi persirengėliai, o Anglijoje organizuojamos blynų lenktynės (angl. pancake race): pasipuošus prijuostėmis ir virėjų kepuraitėmis, tam tikrą distanciją reikia nubėgti su keptuve, kurioje nešamas iškeptas blynas. Ir ne tiktai nešamas: bebėgant jis turi būti nuolat apverčiamas ore! Iš žiūrovų surinktos lėšos tradiciškai skiriamos labdarai. Manoma, kad tokios lenktynės buvo pradėtos rengti dar XV a. Olney miestelyje, o vėliau išplito po visą šalį. Vietinė legenda byloja, kad viena moteriškė taip įsitraukė į namų ruošą, jog pražiopsojo mišių pradžią. Ji kaip tik kepė blynus, kai išgirdo skambant bažnyčios varpus. Esą ji taip susijaudino, kad į pamaldas atbėgo su prijuoste ir keptuve - mat neatlikti išpažinties prieš Gavėnią buvo laikoma didžiule nuodėme. Olney miestelyje iki šiol tradicinis prizas lenktynių nugalėtojams - bažnyčios vikaro bučinys:) Fotografijoje: medinio ženklo, žyminčio įvažiavimą į Olney miestelį, fragmentas, kuriame vaizduojamos šią vietovę išgarsinusios blynų lenktynės. Foto iš čia.

Angliškų/ airiškų lietinių receptų yra daugybė - kiekviena šeima turį mėgstamiausią, bet paprastai į juos visuomet įeina miltai, pienas ir kiaušiniai. Tiesa, palyginti su prancūziškais crêpes, į angliškuosius kiaušinių dedama mažiau, miltų daugiau, o ir patys blynai būna šiek tiek storesni bei sunkesni negu prancūziški. Bet vis tiek labai gardūs, ypač su citrina, kuri suteikia patiekalui kvapnumo, gaivumo ir šiek tiek netikėtumo.

Nuotrauka Kristinos

Angliški lietiniai blynai su citrina

Ingredientai: (maždaug 4 porcijoms)

225 g miltų
½ a.š. druskos
2 kiaušiniai
600 ml pieno
Riebalų, geriausia taukų (kepimui)
Citrinos skiltelių (patiekiant)
Cukraus (patiekiant)
Nebūtinai: tirpinto sviesto (patiekiant)

  1. Miltus, pageidautina persijotus, ir druską suberkite į didelį dubenį. Įmuškite kiaušinius ir, nuolat maišydami šluotele, įpilkite maždaug 200 ml pieno. Tešlą plakite, kol taps vienalytė, tuomet po truputį, nuolat plakdami, supilkite likusį pieną. Tešlą palikite maždaug valandai pabrinkti - per tą laiką ji šiek tiek sutirštės, o kepami blynai neplyš.
  2. Nedidelėje nesvylančioje keptuvėje įkaitinkite šiek tiek (aš imu maždaug pusę arbatinio šaukštelio) riebalų - tradiciškai naudojami taukai. Kai jie įkais, pilkite samtelį tešlos ir keptuvę pavartykite taip, kad suformuotumėte daugmaž taisyklingo apskritimo formos lietinį. Kepkite, kol blyno krašteliai ims rusti ir atšoks nuo keptuvės kraštų, tuomet lietinį apverskite. Tradiciškiausias būdas - krestelėti keptuvę ir blyną apversti ore, bet tam prireiks šiek tiek praktikos:) Galima blyną apversti ir mentele, na, o man lengviausia - mentele atkelti lietinio kraštą, paimti jį rankomis ir šiek tiek atkėlus nuo keptuvės blyną greitai apversti.
  3. Iškeptą blyną dėkite į paprastu cukrumi pabarstytą lėkštę, dar šiek tiek cukraus užberkite ant viršaus. Pašlakstykite ką tik išspaustomis citrinos sultimis ir, jeigu norite, trupučiu tirpinto sviesto. Susukite į vamzdelį arba sulankstykite į keturias dalis. Viršų papildomai pabarstykite cukrumi. Taip iškepkite visus blynus.
  4. Angliški lietiniai visuomet patiekiami su citrinos skiltelėmis ir cukrumi, kai kada - dar ir tirpintu sviestu. Tik retkarčiais (ir ne Užgavėnių metu) šie blynai valgomi su netradiciniais pagardais - auksiniu sirupu, uogiene, karštu šokoladu ar pan. Neapsiriksite prie šių lietinių pasiūlę ir citrininio kremo (ačiū už idėją, Nida!).
 Nuotrauka Kristinos

P.S. Pamiršau paminėti, kad įdomų ir tikrai vertą dėmesio užkeptų citrininių lietinių receptą yra paskelbusi Rūta, gaminanti pagal Zawadskos knygą; na, o Beata čia ir čia trumpai pristatė anglišką lietinių valgymo tradiciją.

Svarbiausi recepto šaltiniai čia ir čia:
Darina Allen, Irish Traditional Cooking, Great Britain: Kyle Books, 2012, p. 256.

2 komentarai:

  1. Kristina, norisi ekraną laižyt, kokie tie blyneliai skanūs atrodo. O tavo pasakojimas apie blynelius su citrina Anglijoje man priminė mūsų pernykščias atostogas Pietų Afrikoje, kur viešbučio šeimininkė (anglė) kiekvieną rytą darydavo mums lygiai tokius blynelius, su citrinom, ir dar su tokiu citrinų kremu (a la curd). Žodžiu, visiška palaima:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, dėkui už komplimentus! Mano mažius jau mėnuo laiko neina į darželį ir baigia prasirgti visomis įmanomomis žiemos ligomis, tai blynus kepu dažnai ir visokius, šiandien šitų išsiprašė:) Citrininis kremas (lemon curd), na kaip aš galėjau jį pamiršti?! Gaminu aš tą kremą kai kada, labai skanu, bet sukomponuoti su šiais blynais kažkaip nesugalvojau. Labai gera idėja, ačiū širdingai:)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.