Ankstyvas pavasaris šiais metais atnešė ir ankstyvą šiltnaminių daržovių derlių. Jau kelios savaitės valgome savas salotas, krapus ir svogūnų laiškus; na ir, žinoma, ridikėlius. Kad jau atsivalgėm jų grynu pavidalu (žr. ridikėliai su sviestu ir jūros druska), atėjo laikas ir kitiems patiekalams.
Šįkart dar
vienas paprastas ridikėlių patiekimo būdas, nusižiūrėtas iš lenkiškų šaltinių -
gzik, arba pyry z gzikiem (pyr
vietiniu dialektu reiškia bulvė). Tai tradicinis regioninis Didžiosios Lenkijos
patiekalas, ypač mėgstamas Poznanėje ir jos apylinkėse. Iš tiesų tai tėra su
lupenomis virtos bulvės ir varškės padažas, pagardintas grietine, ridikėliais,
svogūnų laiškais ir - ne visuomet - kitais žalumynais, tokiais kaip krapai,
agurkai ar petražolės; retkarčiais prie gzik sudėtinių dalių minimas ir aliejus
(pilamas į padažą) arba kiaušinis. Manoma, kad patiekalas atsirado XIX a. 1-ojoje
pusėje, Lenkijoje pradėjus auginti bulves. Iš pradžių gzik turėjo pavasarinio pasninkinio
valgio statusą ir buvo gaminamas daugiausia penktadieniais. Šiais laikais gzik
su pasninku siejamas kur kas rečiau, užtai gana dažnai jis
įvardijamas kaip vegetariškas. Ką gi, keičiasi laikai, keičiasi ir mados:) Beje, patys lenkai pastebi, kad tradicinės su lupenomis virtos bulvės gaminant gzik vis dažniau keičiamos keptomis bulvytėmis ar netgi duona - ir šią tendenciją irgi įvardija kaip mados dalyką.
Bulvių,
varškės ir pavasarinių daržovių derinys žinomas ir Lietuvoje. Pervertusi Nijolės
Marcinkevičienės knygą Metai už stalo, radau ir Žalios varškės, ir Varškės su
svogūnų laiškais receptus. Tačiau čia į varškės padažą siūloma dėti morkų, kmynų ir
kt. lenkiškam padažui nebūdingų ingredientų. Be to, mūsuose šis patiekalas
neturi visuotinai pripažinto tradicinio patiekalo statuso, tad tebūnie tai
lenkų virtuvė:) O derinys tikrai gardus ir labai pavasariškas. Mano galva, patiekalas
itin tinka lengvai vakarienei.
Gzik - bulvės su varške, ridikėliais ir žalumynais
Ingredientai:
Visų
ingredientų kiekiai imamai pagal skonį ir poreikius
Bulvės
Varškė (kuo
šviežesnė, nerūgšti, geriausia naminė)
Grietinė*
Ridikėliai
Svogūnų
laiškai
Nebūtinai: krapai ir/ar
agurkas
Nebūtinai: Mažas svogūnas
arba česnako skiltelė
Druska ir
pipirai
- Bulves išvirkite su lupenomis, šiek tiek atvėsinkite ir nulupkite (aš viriau garuose išilgai perpjautas šviežių
bulvių puseles)
- Kol verda bulvės, paruoškite varškės padažą: varškę
gerai ištrinkite ir sumaišykite su grietine iki jums priimtinos
konsistencijos. Pagal skonį įdėkite smulkintų ridikėlių bei svogūnų laiškų
ir, jeigu norite, krapų ir/ar agurko (aš dėjau tik krapus). Jeigu mėgstate
aštriau, padažą galite pagardinti česnaku ar svogūnu (aš naudojau
česnaką). Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir labai gerai
išmaišykite.
- Varškę su žalumynais patiekite prie karštų virtų bulvių. Jeigu norite, papuoškite žalumynais ir ridikėlių gabaliukais.
*Grietinė -
tradicinis šio patiekalo komponentas, tačiau jeigu varškė labai sausa, o jūs mėgstate
skystesnį padažą, jos prireiks tikrai nemažai. Dėl šios priežasties šiais
laikais dalis grietinės kartais keičiama jogurtu, kefyru, pienu ar neriebia
grietinėle.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą
Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.