Jeigu tenka
greitai sunaudoti didelį kiekį moliūgo, vienas iš geriausių būdų tą padaryti -
virti moliūgų džemą ar uogienę, kurią šaldytuve galima laikyti pakankamai
ilgai. Moliūgai ir apelsinai - klasikinis rytietiškas derinys,
kurį jau išmėgino ne viena tinklaraštininkė (žr. Neringos, Forellės, Jurgos ir kt. receptus). Kodėl aš dedu savąjį variantą? Todėl, kad atrastas Helen Saberi
knygoje apie Afgsnistano virtuvę, jis šiek tiek kitoks.
Pirmiausia,
į džemą dedama daug daugiau apelsinų (moliūgo ir apelsinų proporcija 1:1).
Antra, naudojamos tik apelsino žievelės ir sultys. Trečia, cukraus kiekis rytietiškas,
šiek tiek didesnis negu mums įprasta, bet kadangi į džemą dedama labai daug
apelsinų žievelių, jo kiekio stipriai mažinti nesiūlau.
Ir galiausia
didžiausias džemo akcentas - kardamonai. Išlukštenus 60 kardamono ankštelių,
turėsite maždaug 1 v.š. su kaupu kardamono sėklų. Recepte neminima, kad jas
reikėtų sugrūsti, bet aš manau, kad tą padaryti vis dėlto reikia: mat tada ne
tiktai geriau atsiskleidžia prieskonių aromatas, bet ir neerzina uogienėje
likusios sėklytės - išbrinkusios jos tampa pakankamai didelės, bet vis
tiek būna gana kietos. Ir nepatingėkite nueiti iki specializuotos prieskonių parduotuvės įsigyti
tikrų kardamono ankštelių, nes prekybos centruose parduodamas maltas kardamonas čia tikrai
netiks. Kodėl? Todėl, kad tikrasis kardamono prieskonis yra ankštelių viduje
glūdinčios sėklytės, o mūsų parduotuvėse parduodamas maltas kardamonas - tai daugiausia
sumaltos kardamono ankštelės be jokių sėklų. Nenuostabu, jog jos atsiduoda
šienu ir tiek, o pirkti maltą kardamoną - tai tiesiog švaistyti pinigus. Net jeigu pirktumėte sveikas išgliaudytas arba maltas kardamono
sėklytes, naudos irgi būtų mažai: būdamos ne ankštelėje, jos bematant
išsikvepia. Taigi, šioje vietoje geriau jau atsisakyti shortcutų. Galų gale,
jeigu neturite galimybės ar noro šį džemą virti su tikru kardamonu, vietoj jo naudokite
cinamoną - šis prieskonis būdingesnis arabų kraštuose verdama moliūgų džemui,
ir yra kur kas išraiškingesnis negu išsikvėpęs maltas kardamonas.
Taigi, jūsų
dėmesiui - be galo kvapnus, saldus, su vos vos juntamu cukatų kartumu moliūgų
ir apelsinų džemas.
Nuotrauka
Kristinos
Muraba-e-kadu - moliūgų ir apelsinų džemas su kardamonu
Ingredientai:
(išeina apie 1,5 l džemo)
1 kg moliūgo
1 kg
apelsinų*
60 kardamono
ankštelių (nenaudokite malto kardamono, žr. pastabas aukščiau)
~3 puodeliai
(750 ml) cukraus
- Moliūgą (be sėklų ir žievelės) supjaustykite norimo
dydžio kubeliais (rekomenduojama apie 2 cm ilgio ir pločio; aš pjausčiau
mažesniais). Apelsinus kruopščiai nušveiskite, nuo visų jų nugremžkite
žievelę be baltosios dalies; šiam darbui idealiai tinka specialus
gremžtukas citrusinių vaisių žievelėms, bet jeigu jo neturite, žieveles iš
pradžių nupjaukite peiliu, o paskui supjaustykite jas plonytėmis
juostelėmis. Iš visų apelsinų išspauskite sultis, likusį minkštimą
išmeskite. Išgliaudykite kardamono sėklytes ir jas sugrūskite.
- Į stiklinį, molinį ar nerūdijančio metalo indą
sudėkite moliūgų gabaliukus, citrinos žieveles ir grūstą cinamoną.
Suberkite cukrų, supilkite apelsinų sultis ir viską gerai išmaišykite.
Retkarčiais pamaišydami, laikykite apie 10 val., o geriausia per naktį.
- Moliūgus su priedais supilkite į platų prikaistuvį,
užvirinkite, sumažinkite ugnį ir atidengtame prikaistuvyje virkite apie 1
val., kol didžioji dalis skysčio nugaruos, o džemas sutirštės. Jeigu džemą
verdate nelabai plačiame puode, greičiausia virti reikės ilgiau, nes
skystis garuos ilgiau (aš savąjį viriau beveik 2 val.). Nukaiskite, kai džemas bus jūsų skoniui dar truputį per skystas - vėsdamas jis sutirštės.
- Atvėsusį džemą supilstykite į švarius sausus stiklainius. Rytuose džemus įprasta patiekti su natūraliu tirštu jogurtu, rečiau - su duona (mes valgėme su rytietišku kukurūzų miltų pyragu).
Moliūgų ir apelsinų džemas su jogurtu. Nuotrauka
Kristinos
Recepto
šaltinis:
Helen
Saberi, Afghan Food & Cookery, New York: Hippocrene Books, Inc., 2007, p.
267.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą
Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.